contact-lens-being-cleaned-330x220

Jednodenní kontaktní čočky jsou určené k jednorázovému použití, každý den večer se po vyjmutí z oka vyhodí a následující ráno pak nasadí nový pár. Jednodenní kontaktní čočky získávají na oblibě u očních lékařů i mezi uživateli čoček, a to jak z pohledu zdraví, tak kvůli pohodlí.

Předtím, než se začneme zabývat výhodami a nevýhodami jednodenních kontaktních čoček, je třeba si ujasnit dvě věci:

- Je třeba rozlišovat mezi výrazy "čočky k dennímu nošení" (daily wear) a "jednorázové jednodenní čočky" (daily disposable)." Čočky určené k dennímu nošení (daily wear lens) musí být z oka vyjmuty přes spaním, protože nejsou podle FDA (pozn. překl.: Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) vhodné pro nošení přes noc. Tyto čočky je možné používat v režimu výměny jednodenním, týdenním, měsíčním nebo čtvrtletním, v závislosti na typu výrobku. Ve zkratce, režim nošení a režim výměny jsou dvě odlišné věci.

- Ve světě kontaktních čoček slovo "disposable" neznamená vždy "pouze na jedno použití". Kontaktní čočky určené k dennímu nošení, které se vyměňují každé dva týdny, se také někdy nazývají jednorázové (disposable). Pojem jednorázové jednodenní (daily disposable) je specifický pro čočky, které se každý večer vyjmou a vyhodí.

Proč vlastně čočky vyhazujeme?

Čím častěji se kontaktní čočky mění, tím zdravěji a pohodlněji se mohou oči cítit.

Na povrchu čoček se mohou usazovat bílkoviny, vápník, lipidy a další látky, které se přirozeně nacházejí v slzách. Tyto usazeniny snižují pohodlí při nošení kontaktních čoček ve srovnání s novými čočkami a také mohou zvyšovat riziko očních infekcí.

Samozřejmě, že se kontaktní čočky mohou čistit, ale jejich čištění není účinné na 100 %. Část usazenin na čočce zůstává a v průběhu času má tendenci se kumulovat.

 

Jednodenní kontaktní čočky: pohodlí a zdraví

Existují dva způsoby, jak se téměř zbavit péče o kontaktní čočky. Prvním je nosit kontaktní čočky vhodné pro prodloužené nošení (max 6 nocí a 7 dní), které se používají nepřetržitě po dobu několika dnů, a pak se po vyjmutí z oka vyhodí. Bohužel není nošení kontaktních čoček přes noc vhodné pro každého. U mnoha osob zvyšuje nošení kontaktních čoček během spánku riziko vzniku očních potíží.

Druhou možností jsou jednodenní kontaktní čočky. Mnoho očních specialistů i uživatelů kontaktních čoček je považují za nejlepší způsob, jak vytěžit ze situace maximum: Jsou praktické, protože nevyžadují čištění a jsou zdravé, protože u nich nedochází k postupnému znečišťování usazeninami a nezůstávají v oku přes noc.

Jak se liší jednodenní kontaktní čočky od běžných?

Už před nástupem jednorázových kontaktních čoček bylo dobře známo, že jejich častá výměna je zdraví prospěšná věc. Problémem bylo, že kontaktní čočky bývaly velmi drahé a nevyměňovaly se tudíž příliš často - proto se používaly různé čistící přípravky a pomůcky, které měly prodloužit jejich životnost.

Výrobci kontaktních čoček vyvinuli nové výrobní postupy, aby mohli vyrábět čočky v nejvyšší kvalitě ve větším množství a s nižšími náklady. Tento pokrok vedl ke snížení cen za kontaktní čočky a tím umožnil jejich častější výměnu.

Některé z dnešních jednodenních kontaktních čoček se vyrábějí ze stejných materiálů jako tradiční čočky; některé jsou vyráběny z nových materiálů a jejich design je upraven speciálně pro jednorázové použití.

Kolik jednodenní kontaktní čočky stojí?

Jednodenní kontaktní čočky jsou mnohem dostupnější, než mnoho lidí očekává. Není složité utratit víc během každodenních návštěv Starbucks než na jednodenních kontaktních čočkách. A zatímco kávu si budete vychutnávat zhruba půl hodiny, nový pár kontaktních čoček Vám zajistí pohodlí a dobrý zrak po celý den.

Samozřejmě, že použití 730 kontaktních čoček za rok vyjde dráž než kupříkladu používání 24 čoček v měsíčním režimu výměny. Náklady se však mohou výrazně lišit v závislosti na značce a materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Jednodenní kontaktní čočky vyrobené ze silikon hydrogelu jsou často výrobci označovány jako "prémiové" mezi jednodenními kontaktními čočkami s největšími benefity a také nejvyššími pořizovacími náklady.

Pokud zvažujete nákup jednodenních kontaktních čoček, je třeba si uvědomit, že vyšší náklady na jejich pořízení kompenzuje to, že ušetříte na výrobcích určených k péči o kontaktní čočky, protože je nebudete potřebovat.

Mohu používat jednodenní kontaktní čočky?

Ano, je to pravděpodobné. S naprostou spolehlivostí Vám to řekne Váš oční lékař. (Pokud hledáte očního lékaře, můžete využít službu na stránkách společnosti CooperVision "Vyhledat očního specialistu".)

Klíčovou informací je, zda se jednodenní kontaktní čočky vyrábějí pro korekci Vaší oční potíže. Vedle standardní verze kontaktních čoček nabízejí někteří výrobci barevné čočky, čočky ke korekci astigmatismu a multifokální verzi pro korekci presbyopie.

Pokud jednodenní kontaktní čočky nenabízí možnosti pro Vaše předepsání, budete muset pravděpodobně zůstat u tradičních čoček s častým režimem výměny.

Nevýhody jednodenních kontaktních čoček

Vedle nákladnosti mají někteří lidé výhrady k množství odpadu, který se vytváří prostřednictvím výrobků určených k jednorázovému použití. Kontaktní čočky ani jejich blistrové obaly není možné recyklovat lokálně, je však možné je shromažďovat a pravidelně zasílat k recyklaci společnosti TerraCycle (pozn. překl.: pouze v několika zemích, např. Kanadě, USA, Španělsku). V Kanadě tento program sponzoruje společnost Bausch + Lomb, přijímány jsou však všechny značky kontaktních čoček i blistrů. Krabičky, ve kterých se kontaktní čočky prodávají, pak mohou být recyklovány obvyklým způsobem.

Další blog