Doporučení
woman-reading-glasses800x450

Kolem čtyřicítky se obvykle začínají objevovat první příznaky presbyopie. Je to přirozená součást procesu stárnutí, kdy se čočka v oku stává méně pružnou a tím se snižuje její schopnost zaostřit na blízké objekty. Pokud je pro Vás namáhavé přečíst drobný text v novinách nebo jídelní lístek při tlumeném osvětlení, s velkou pravděpodobností bude na vině presbyopie.

Jedno řešení, jak na presbyopii vyzrát, je nosit u sebe stále brýle na čtení a vytáhnout je pokaždé, když máte problém něco přečíst. Avšak jak presbyopie postupuje, může být neustálé nasazování brýlí kvůli tomu, abyste si mohli něco přečíst nebo prohlédnout, hodně nepraktické. A ještě nepraktičtější ve chvíli, kdy střídáte brýle na dálku a na čtení na blízko.

Naštěstí už dnes máme řešení jak pro osoby, které nosí brýle, tak pro uživatele kontaktních čoček.

 

Monovize vs. multifokální čočky

Dříve existoval pouze jediný způsob korekce presbyopie s pomocí kontaktních čoček a tím byla technika monovize. Lidé, kteří monovizi používali, měli na jedno oko předepsanou korekci na blízko a na druhé oko na dálku.

Monovize se používá dodnes, ale brání v tom, aby oči spolupracovaly, takže se nejedná o optimální způsob korekce zraku. Novější přístup v podobě multifokálních kontaktních čoček spočívá v tom, že čočka obsahuje více zón korekce zraku namísto jen jedné. To umožňuje, aby oči spolupracovaly a zároveň vidí člověk dobře na dálku i na blízko.

 

Různá provedení multifokálních čoček

Multifokální čočky jsou dostupné v několika různých provedeních. Koncentrické bifokální kontaktní čočky mají korekci na blízko ve středu čočky, zóna korekce na dálku ji pak obklopuje nebo opačně. Kontaktní čočky s alternativním designem, známým také jako translační design, jsou jako mini bifokální s korekcí na dálku v horní části a na blízko ve spodní části. Tato varianta je dostupná pouze jako plynopropustné kontaktní čočky. Kontaktní čočky se simultánním designem mají před zornicí současně zónu vidění na blízko i na dálku. Moderní multifokální kontaktní čočky pak nabízejí novou úroveň kvality vidění díky technologii "Balanced Progressive® Technology" společnosti Coopervision, pokrokovému designu, díky němuž každá kontaktní čočka obsahuje více korekčních zón.

Podle studie, kterou vypracovala společnost Foresight Regulatory ve spolupráci s významnými optometristy,  umožňuje "Balanced Progressive Technology", aby čočka v oku lépe seděla, a zlepšuje ještě dále kvalitu vidění. Kontaktní čočky Biofinity® společnosti CooperVision tuto inovativní technologii využívají.1 

Je příjemné mít volbu

Nabídka měkkých multifokálních čoček  byla dříve značně omezená, ale dnes už je z čeho vybírat. Pokud člověk s multifokálními čočkami začíná, musí počítat s adaptační fází, během které si mozek musí zvyknout na nový způsob vidění. Mnoho lidí však tuto malou cenu ochotně zaplatí  s vidinou, že už nebudou mít žádné starosti s brýlemi na čtení.

 

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy se obraťte na Vašeho očního lékaře.

 

1. Rigel L a kol. A Shift in Presbyopia Management (Posun v přístupu k presbyopii). Contact Lens Spectrum. Únor 2005.

 

Další blog