Rady a tipy
a-different-kind-of-contact-lens

Jste se svými kontaktními čočkami spokojení bez výhrad? Jsou stejně pohodlné na sklonku dne jako byly ráno v okamžiku, kdy jste si je nasadili? Jsou Vaše oči stále jasné, bělmo bílé? Upřímnost je na místě - zvláště v komunikaci s očním lékařem. Nepohodlí, zarudlé nebo unavené oči a proměnlivost kvality zraku se mohou při nošení kontaktních čoček objevit a všechny tyto potíže mohou být často vyřešeny pouhou změnou kontaktních čoček.

 

Oční lékaři nejsou jasnovidci

Více než dvě třetiny uživatelů (68 %) prohlašují, že očekávají od očního lékaře, že jim doporučí nejlepší řešení pro jejich zdraví bez ohledu na náklady.1 Problém s domněnkami však je ten, že se vytváří na obou stranách - lékař se může domnívat, že jste nadšení a spokojení, i když nejste. Pokud se neozvete, lékař se nemůže dozvědět, že Vaše zkušenosti s nošením kontaktních čoček nenaplňují Vaše očekávání. Existuje mnoho různých typů kontaktních čoček. Nejste-li spokojení, zeptejte se svého očního lékaře na možnost vyzkoušet jiný typ.

 

V perfektním světě

Čeho byste si měli u kontaktních čoček všímat? Projděte si níže uvedený přehled a zvažte, v čem Vaše kontaktní čočky nenaplňují Vaše očekávání.

Ostrý, jasný zrak. Pokud by měly kontaktní čočky plnit jediný úkol, pak toto. Co se týká kvality zraku, nepřistupujte na kompromisy. Není třeba mrkat nebo si mnout oční víčko, abyste mohli lépe zaostřit - ani když nosíte torické kontaktní čočky na astigmatismus. Podobně při presbyopii byste neměli mít potřebu si ke kontaktním čočkám nasazovat brýle na čtení. Existuje několik typů kontaktních čoček, které pomáhají zajistit ostré vidění na všechny vzdálenosti.

Pohodlí očí. Pro někoho je pohodlí největším problémem při nošení kontaktních čoček - zvláště u osob, které tráví hodně času v práci a sezením u počítače. Ať jsou potřeby vyplývající z Vašeho životního stylu jakékoliv, kontaktní čočky by je neměly nijak omezovat.

Komfort nošení. Mnoho lidí se rozhodne pro kontaktní čočky, protože jsou pohodlné. Nošení kontaktních čoček však vyžaduje určitou úroveň odpovědnosti. Pokud nosíte čočky po určitou dobu a pak je měníte za nový pár, je nezbytné se o ně po celou dobu dobře starat a udržovat je čisté podle pokynů lékaře. Zanedbání v tomto ohledu může být nepříjemnou zkušeností, může ovlivnit Vaše pohodlí, zrak a případně mít i vliv na zdraví očí. Jediný způsob, jak se vyhnout každodenní povinnosti pečovat o kontaktní čočky, je zeptat se očního lékaře, zda jsou pro Vás vhodné jednorázové jednodenní kontaktní čočky.

Vzhled. Vaše oči potřebují dýchat - i když nosíte kontaktní čočky. Když se k očím nedostane dostatek kyslíku, může v očích dojít ke stavu, který se nazývá hypoxie - a ta může způsobit zarudnutí očí. Pokud Vaše oči nevypadají zdravě, zeptejte se svého očního lékaře na možnosti výběru kontaktních čoček, které propouštějí vysoké procento kyslíku a mohou tak pomoci zmírnit zarudnutí očí.

Náklady. Tady padá kosa na kámen. Chceme to nejlepší z nejlepšího, ale přemítáme, zda si to můžeme dovolit zaplatit. U kontaktních čoček se na náklady dá pohlížet z několika různých úhlů. Za prvé, vždy zvažujte celkové roční náklady. Například si ujasněte, zda budete potřebovat kupovat fyziologický roztok a další přípravky pro péči o kontaktní čočky? Jestliže ano, je třeba je započítat do celkových ročních výdajů souvisejících s nošením kontaktních čoček. Za další, budete-li přecházet na lepší kontaktní čočky, bude Vám poskytnuta nějaká speciální sleva? Jestliže odpověď zní ano, můžete si tuto částku odečíst od celkových ročních nákladů spojených s nošením kontaktních čoček. A nakonec zvažte, jakou hodnotu přisuzujete pohodlnému, komfortnímu nošení kontaktních čoček. Jestliže díky nepatrně dražším kontaktním čočkám získáte ve větší míře to, co potřebujete, na kolik si tohoto vylepšení kvality života ceníte?

 

Máte jen jedny oči a zrak - stejně jako čas - má nedozírnou cenu. Jestliže Vaše zkušenost s kontaktními čočkami není tak dobrá, jak jste doufali, promluvte si se svým očním lékařem, zda pro Vás existuje nějaká jiná možnost.

Pokud máte jakýkoliv problém týkající se pohodlí očí, vidění nebo zarudlých očí, vyjměte si z očí kontaktní čočky a vyhledejte pomoc očního lékaře.

 

1 Silikon hydrogelové kontaktní čočky. 2018. YouGov Plc. Celkový vzorek dotazovaných byl 1520 dospělých uživatelů kontaktníc čoček. Průzkum byl prováděn v období 26. března až 3. dubna 2018. Průzkum byl prováděn online.

 

Další blog