cv_blogs_presbyopia

Tento měsíc je v rámci osvěty věnován presbyopii, proto jsme připravili přehled informací, jejichž cílem je vysvětlit některé nejasnosti týkající se tohoto stavu.

Presbyopie NENÍ oční choroba

Termín „presbyopie“ znamená „staré oko“ a přesně o to se jedná. Je to stav, ke kterému dochází jako součásti přirozeného procesu stárnutí a není považován za oční chorobu. Jak člověk stárne, čočka v oku ztrácí svou pružnost a flexibilitu a oční svalstvo ztrácí na své síle. Pak je pro čočky obtížnější zaostřit na světelné paprsky, které vycházejí z blízkých předmětů, jako například noviny nebo jídelní lístek. Může Vám být pouhých 35 let a už můžete mít presbyopii.

Brýle na čtení nepotřebuje jen Vaše babička. Někdo si může změn zraku všimnout právě už ve věku kolem 35 let v důsledku počínající presbyopie, ačkoliv většina lidí si změn všímá spíše později, mezi 40 a 50 lety. Právě těm, kteří začínají mít potíže vidět zřetelně blízké objekty, jsou určeny kontaktní čočky vyrobené společností CooperVision pro počínající fáze presbyopie nabízené pod názvem „Proclear EP“.

 

Každý jednoho dne zjistí, že má presbyopii

Je to jako s šedými vlasy a vráskami – budete-li žít dostatečně dlouho, presbyopie se dostaví. Bohužel není znám žádný způsob prevence presbyopie, ale dobrá zpráva je, že korekce zraku je relativně jednoduchá.

 

Presbyopie se nedá léčit

Nedá se sice vyléčit, nezhoršuje se však donekonečna. Obvykle se proces zastaví a stabilizuje kolem 65. roku života.

 

Nemusíte nosit bifokální brýle

Dny, kdy jste museli nosit brýle na čtení nebo bifokální brýle, které do světa volaly: „Jsem starý/stará!“, jsou pryč. Kontaktní čočky jsou skvělou alternativou. Dva běžné typy kontaktních čoček předepisované pro presbyopii jsou „monovision“ a „multifocal“. Čočky „monovision“ fungují tak, že jedno oko je korigováno na blízké vidění a druhé na vidění na dálku. Multifokální čočky pak fungují na podobném principu jako bifokální tak, že různé části čočky ostří na různé vzdálenosti. Mezi multifokálními čočkami lze doporučit skvělé „clariti 1 day multifocal“, „Biofinity multifocal“ a řadu „Proclear“ multifokálních čoček, včetně asférických, torických a jednodenních.

 

Chcete-li se o presbyopii dozvědět víc, můžete se podívat na krátké video v angličtině, které o této diagnóze souhrnně pojednává.

Video najdete zde:

http://coopervision.com/what-presbyopia-0

Další blog