pregnant

Oči mohou během těhotenství procházet různými změnami vlivem zadržování tekutin, zvýšeného množství krve, hormonálních výkyvů a dalších fyzických změn, které patří k těhotenství. Obvykle jsou tyto změny dočasné a pominou po narození dítěte nebo po jeho odstavení. Změny zraku bývají zpravidla drobné.

Čemu věnovat pozornost?
Stav známý jako syndrom suchého oka může být důsledkem hormonálních výkyvů v organizmu. Požádejte Vašeho oftalmologa, aby Vám doporučil zvlhčující kapky, popřípadě jiné přípravky, které jsou bezpečné v těhotenství. Nošení kontaktních čoček může být méně pohodlné, pokud se objeví symptomy suchých očí. Budete-li jíst potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin (DHA a EFA), jako je například losos, lněné semínko a vlašské ořechy, můžete přispět nejen ke zmírnění projevů syndromu suchého oka, ale tyto potraviny jsou obecně zdraví prospěšné.
Pokud začnete vidět výrazně rozmazaně, může to poukazovat na vysoký krevní tlak nebo na těhotenskou cukrovku. V těchto případech vyhledejte neprodleně lékaře.

(převzato ze stránek Americké oftalmologické asociace)

Další blog