koureni

Vyhnout se kouření včetně pasívního kouření - nebo přestat, pokud kouříte - jsou ty nejlepší investice do Vašeho dlouhodobého zdraví.

Kouření - už i ve věku, kdy jste náctiletí nebo jste se už přehoupli přes dvacet a seniorská léta se Vám zdají vzdálená - zvyšuje riziko katarakty a věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD). Čím více člověk kouří, tím je riziko vyšší. Dobrá zpráva je, že pokud přestanete kouřit, riziko vzniku těchto nemocí se vrátí téměř na hodnoty, které platí pro osoby, které nikdy nekouřily.

Kouření také zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, které pak nepřímo ovlivňují zdraví Vašich očí. Tabákový kouř, včetně kouře z pasívního kouření, je faktor, který zhoršuje syndrom suchého oka, velmi nepříjemný stav, který se nejčastěji objevuje u žen po menopauze.

Kouření zvyšuje riziko vážného poškození a ztráty zraku u osob, které už nějakou oční chorobou trpí. A pokud ženy kouří během těhotenství, zvyšuje se u nich pravděpodobnost předčasného porodu, čímž své dítě vystavují riziku onemocnění nazývanému retinopatie nedonošených dětí, která může vést až ke ztrátě zraku a dalším zdravotním problémům.

Ti, kdo chtějí přestat kouřit, si mohou vyhledat praktické informace na internetu (například je poskytuje The American Cancer Society na svých stránkách www.cancer.org).

(převzato ze stránek Americké oftalmologické akademie)

Další blog