smartphone-user-in-the-dark

Může sledování smartphonu jedním okem způsobit dočasnou slepotu?

(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Celia Vimont)

http://www.aao.org/eye-health/news/reading-smartphone-in-dark-temporary-blindness 

Nedávno se objevila zpráva, že dvě ženy dočasně osleply na jedno oko poté, co si v posteli četly na svých chytrých telefonech, podle odborníků by však neměla vyvolávat obavy. Oba případy však poukazují na důležitost vhodného zacházení s digitálními přístroji, abychom své oči zbytečně nenamáhali.

Ženy přestaly vidět na jedno oko asi na 20 minut, když si četly ve tmě v posteli a měly přitom jedno oko zakryté polštářem. Tak popsali situaci odborníci, kteří se případy zabývali, pro "The New England Journal of Medicine" (pozn. překl.: významný lékařský časopis v elektronické podobě).

Dr. Gordon Plant z Moorfield Eye Hospital (pozn. překl.: největší nemocnice  na světě specializovaná na oči) americké tiskové agentuře Associated Press řekl, že oko, které četlo na telefonu, se přizpůsobilo světlu, zatímco zakryté oko se přizpůsobilo tmě. Když ženy telefon odložily, neviděly na oko, kterým četly. "Trvá to mnoho minut, než oko dožene druhé, které si už přivyklo na tmu," prohlásil Plant. Nabádá, aby se lidé dívali na obrazovku svých telefonů oběma očima.

Odborníci označují tento stav jako přechodnou slepotu v důsledku sledování smartphonů. Domnívají se, že tento jev se pravděpodobně bude objevovat častěji, protože výrobci telefonů vyrábějí jasnější obrazovky pro snadnější čtení. Dr. Rahul Khurana, mluvčí Americké akademie oftalmologie, řekl pro americké noviny Today, že tento jev nepovažuje za závažný problém. Poznamenal, že se zatím nejedná o oficiální lékařskou diagnózu a že je třeba se touto problematikou dále zabývat.

Existují však doporučení, jak si chránit oči při sledování smartphonu, které byste měli dodržovat. Sledování telefonu může v očích vyvolat pocit suchosti a únavy. Můžete se pak cítit unavení, vidět rozmazaně nebo trpět příznaky astenopie (zrakové obtíže v důsledku zvýšené námahy očí). K potížím dochází, protože lidé mnohem méně mrkají, když používají přístroje s digitální obrazovkou, jako jsou smartphony a počítače.

Pokud používáte chytrý telefon, počítač nebo jiný digitální přístroj:

Řiďte se pravidlem "20-20-20", abyste oči přespříliš nenamáhali: Každých 20 minut si dejte přestávku. Přesuňte pohled na nějaký objekt vzdálený minimálně 20 stop (cca 6 metrů). Dívejte se na něj po dobu minimálně 20 vteřin.

Pociťujete-li suchost v očích, osvěžte je umělými slzami.

Vašim očím můžete pomoci také tím, že změníte osvětlení v místnosti tak, aby obrazovka nebyla výrazně jasnější v porovnání s okolním osvětlením. Také můžete vyzkoušet zvýšit kontrast Vaší obrazovky.

Objednejte se na oční prohlídku, jestliže bývají Vaše oči opakovaně zarudlé, slzí nebo vidíte rozmazaně, nebo když Vás začnou oči bolet nebo jsou citlivé na světlo. S vyhledáním lékaře Vám může pomoci služba "Vyhledat očního specialistu" na webových stránkách www.coopervision.cz.

 

Další blog