black-eye

http://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/5-things-to-know-about-black-eye
(převzato ze stránek AAO, autor: Kierstan Boyd)

Podlitina u oka, obvykle nazývaná monokl nebo lidově modrák, je stejně nepříjemná jako vypadá. Rána do oka nebo do hlavy může způsobit, že kůže kolem oka se zbarví do fialova, modra až černa. To se stává, protože pokožka v okolí oka je uvolněná a tak se může pod kůží nahromadit tekutina, v jejímž důsledku se vytvoří otok a modřina.

Rána do oka může také zlomit papírově tenké kůstky, které obklopují oko. Mluvíme pak o orbitální zlomenině. Vyhledejte lékaře, pokud u sebe pozorujete symptomy typické pro orbitální zlomeninu, jako jsou dvojité vidění, bolest při pohybu očima nebo pokud máte necitlivou tvář nebo zuby.

Monokl se obvykle zahojí bez léčby

Až na případy, kdy dojde k poranění vlastního oka, se monokl zhojí sám během několika týdnů. Je-li však poraněné samotné oko, určité projevy poukazují na nutnost návštěvy u očního lékaře. Pokud dochází ke krvácení do oka nebo zranění zvětšuje tlak na oko, komplikace jsou nasnadě. Pro jistotu navštivte v co nejkratší době očního lékaře tehdy, je-li monokl doprovázen jakýmikoliv změnami ve vidění, motáním hlavy, ztrátou vědomí, zvracením nebo výraznou bolestí. Také byste měli navštívit lékaře, když bělmo oka zčervená nebo pokud tvar nebo velikost zornice jsou odlišné od zdravého oka.

Zubařský zákrok jako příčina vzniku monoklu

Monokl se může objevit několik dnů po vytržení zubu moudrosti nebo po implantaci zubní náhrady formou operace. Stává se to v důsledku rozšíření krve a tekutiny po operaci pod tkáně na obličeji, včetně volnější tkáně pod očima. Dentista, který operaci provádí, by Vám měl poskytnout informace, jak o oteklé oko po operaci pečovat.

"Mývalí oči" mohou znamenat skrytou lebeční zlomeninu

V některých případech se stane, že člověk utrpí lebeční zlomeninu a neví o ní až do chvíle, kdy se mu na obličeji o několik dnů později objeví dva monokly (tzv. mývalí oči; pozn. překl. podle zbarvení srsti mývalů). Je to následek prosáknutí krve po poranění hlavy do měkkých tkání kolem očí. Jestliže utrpíte úraz hlavy, který vůbec nevypadá závažně, a pak o den nebo dva dny později se Vám okolí obou očí zbarví do černa, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.

Vyhněte se steaku!

Možná jste to zahlédli ve filmu nebo v televizi: někdo si dával na monokl syrový steak. Neexistuje žádný vědecký podklad pro takové ošetření monoklu, navíc můžete ještě víc onemocnět. S bakteriemi obsaženými v syrovém masu je spojeno vysoké riziko infekce.

na

Použijte led. Nebo zmraženou zeleninu.

Ke snížení otoku a zmírnění bolesti vyvolané monoklem si můžete na oko přikládat pytlík s ledem, vždy na 15 až 20 minut a opakovat každou hodinu, je-li třeba. Pytlík mražené zeleniny (jako je například hrášek, fazole nebo kukuřice) fungují jako studený obklad skvěle, protože se dobře přizpůsobí tvaru obličeje. Jen si dávejte pozor, abyste si nenechali omrznout kůži. Podle potřeby obalte pytlík s ledem nějakou látkou.

 

Další blog