7tips-healthyfood-350_1

(převzato ze stránek AAO, autor: Dayle Kern)
http://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/seven-sight-saving-habits

Každý šestý obyvatel Spojených Států ve věku nad 65 let trpí zhoršením zraku, které nemůže být korigováno pomocí dioptrických brýlí nebo kontaktních čoček. Často se jedná o důsledek celkového stavu očí a jejich potíží. Mezi staršími Američany je narušení zraku jednou z hlavních příčin ztráty jejich nezávislosti; dále je tento jev spojován s vyšším výskytem chronických nemocí, pádů, úrazů, deprese a sociální izolace.

Nabízíme Vám seznam sedmi doporučení pro seniory, které mohou přispět k uchování si  zraku:

1. Pravidelné oční prohlídky

Dospělí ve věku nad 65 let by měli chodit na pravidelné oční prohlídky jednou ročně až jednou za dva roky. Pravidelné oční prohlídky jsou nutné k odhalení změn zraku, které mohou být projevem léčitelných onemocnění a stavů očí.

2. Znalost symptomů ztráty zraku

Příznaků slábnoucího zraku si můžeme všimnout, když se stává čtení, psaní, nakupování, sledování televize, řízení auta a/nebo rozpoznávání známých obličejů obtížnější. Přátelé a rodina si mohou všimnout Vašeho slábnoucího zraku, když minete nějaký objekt, narazíte do něj nebo o něj zakopnete, váhavě našlapujete a šilháte nebo nakláníte hlavu na stranu, když se snažíte zaostřit.

3. Volba stravy zdravé pro oči

Strava s nízkým obsahem tuků a bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky prospívá celému organismu, včetně očí. Studie ukazují, že jídlo bohaté na vitamín C a E, na zinek, lutein a zeaxanthin je dobré pro zdraví očí. Těmto živinám je připisován vliv na snížení rizika VPMD a syndromu suchého oka ve vyšším věku. Mezi potraviny vhodné pro zdraví očí patří citrusové plody, zeleninové oleje, ořechy, celá zrna, tmavě zelená listová zelenina a ryby studených vod.

4. Stop kouření

Vyhnout se kouření, a to i pasivnímu - nebo přestat, pro stávající kuřáky - je jedna z nejlepších investic, kterou může každý udělat pro své dlouhodobé zdraví. Kouření zvyšuje riziko onemocnění očí kataraktou a věkem podmíněnou makulární degenerací (VPMD) a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, které nepřímo ovlivňují i zdraví očí. Tabákový kouř, včetně toho z pasivního kouření, také zhoršuje symptomy suchého oka.

5. Udržování normálního krevního tlaku, hladiny cholesterolu a glukózy

Jak vysoký krevní tlak, tak hladina cholesterolu a krevní glukózy (cukr) zvyšují riziko ztráty zraku v důsledku očních onemocnění. Jejich udržování pod kontrolou prospěje nejen Vašim očím, ale i Vašemu celkovému zdraví.

6. Pravidelná fyzická aktivita

30 minut cvičení každý den prospívá nejen Vašemu srdci, objemu pasu a energii, kterou oplýváte, ale je nanejvýš prospěšné i pro Vaše oči! Mnoho očních potíží je spojeno s dalšími zdravotními problémy, včetně vysokého krevního tlaku, diabetu a vysoké hladiny cholesterolu.

7. Nošení slunečních brýlí

Vystavení se ultrafialovému (UV) záření zvyšuje riziko onemocnění očí, včetně katarakty, tkáňových změn v oku a rakoviny. Užívejte si pobyt na čerstvém vzduchu a vždy noste sluneční brýle se stoprocentní UV ochranou a vhodnou pokrývku hlavy.

 

Další blog