Rady a tipy
alergie

Kontaktní čočky a tipy pro všechna roční období a všechny klimatické podmínky

 

Využijte své kontaktní čočky naplno, ať je počasí venku jakékoliv, a chraňte zdraví svých očí po celý rok díky naším tipům, jak nosit kontaktní čočky během všech ročních období.
 

Kontaktní čočky a slunce

Je dobré nosit sluneční brýle po celý rok, i když je venku zamračeno, protože tím chráníte své oči před škodlivým ultrafialovým zářením. Kombinace slunečních brýlí a kontaktních čoček vám ponechá větší volnost - můžete si vybrat z více možností ochranných brýlí, nejen sluneční brýle na předpis.  Kontaktní čočky s UV filtrem, jako jsou CooperVision® clariti® 1 day a CooperVision® Avaira Vitality™ navíc nabízí doplňkovou ochranu, protože mohou filtrovat i tu část UV záření*, která se k očím dostane z boční strany slunečních brýlí.

Kontaktní čočky a horko

Kontaktní čočky by v horku neměly mít příliš velký vliv na pocit, který z nošení čoček máte. Příležitostně se čočky mohou v horku rychleji vysoušet. V takovém případě použijte oční kapky, které oči zvlhčí a zajistí pocit pohodlí. Váš oční specialista vám může doporučit produkt, který je nejvhodnější konkrétně pro vaše kontaktní čočky. Pokud chodíte do sauny nebo do lázní, čočky je nutné si předem vyjmout. Jakýkoliv kontakt s vodou totiž pro oči představuje riziko závažné infekce.

Mohou se kontaktní čočky v horku rozpustit?

Této pověře nevěřte. Vaše kontaktní čočky se nerozpustí, když je budete nosit v horkém počasí, ani když budete stát příliš blízko u grilu. To je jen městská legenda.

Kontaktní čočky za studeného počasí

Studené počasí je pro nošení čoček také vhodné. Vzhledem k tomu, že čočka je nasazená přímo na oku, vaše tělesná teplota čočku obvykle udrží na příjemné teplotě i když je venku pod mrazem. Je možné, že když studený vzduch není dostatečně vlhký, budou se vám čočky zdát trochu sušší. Vytápění zase může zhoršit příznaky suchého oka. Poraďte se se svým očním specialistou, které oční kapky by vám za studeného počasí mohly ulevit od pocitu suchých očí.

Kontaktní čočky ve vyšších nadmořských výškách

Měkké kontaktní čočky nosí horolezci a lyžaři bez problémů již několik desetiletí, je proto nepravděpodobné, že zaznamenáte v nošení čoček ve vyšších nadmořských výškách nějakou změnu. Ve velmi vysokých nadmořských výškách se atmosféra liší od úrovně moře dvojím způsobem. Jednak obsahuje menší podíl kyslíku a také je tam vzduch sušší. Pokud trávíte delší čas ve vysokých nadmořských výškách, možná by bylo dobré promluvit si s vaším očním specialistou o čočkách s vysokou propustností kyslíku, které zůstanou vlhké delší dobu. Kontaktní čočky CooperVision® Biofinity® využívají technologii Aquaform k zajištění vysoké propustnosti pro kyslík a k přirozenému zvlhčení čočky. Využijte náš nástroj na vyhledávání čoček a prozkoumejte různé možnosti. 

Kontaktní čočky ve vlhkém počasí

Na rozdíl od brýlí, s kontaktními čočkami za sychravého počasí nebudete vidět rozmazaně. Jsou ale kontaktní čočky vodě odolné? Když máte kontaktní čočky nasazeny na očích, jsou chráněny před deštěm, protože oči přirozeně mrkají, aby se k nim nedostala vlhkost.

Kontaktní čočky by se nikdy neměly dostat do kontaktu s vodou. Nenoste je ve sprše ani při plavání, protože voda není sterilní a může vám zanést do očí škodlivé bakterie. Nikdy nečistěte, neoplachujte ani nenamáčejte své kontaktní čočky do ničeho jiného, než je roztok na kontaktní čočky, který vám byl doporučen.

Kontaktní čočky a vítr

Když je venku větrno, je větší pravděpodobnost, že vám vítr nafouká do očí prach a jiné nečistoty. Pečlivě dodržujte čistící postup, který vám doporučil váš oční specialista, ať vám nezůstanou v čočkách zachycené žádné nečistoty. Chraňte si oči před dráždivými fenomény, jako je vítr a prach. Jestli se vám oči snadno podráždí, nebo jestli žijete v prostředí, kde je silný vítr či prach, může pro vás být pohodlnější přejít na jednodenní kontaktní čočky, jako jsou CooperVision® clariti® 1 day.

Kontaktní čočky a sezónní alergie

Jestli trpíte sezónními alergiemi, zjistěte, co je způsobuje (pyl, ambrózie) a poté se těmto alergenům vyhněte. Antihistaminové oční kapky na sennou rýmu prodávané ve volném prodeji a umělé slzy vám mohou ulevit od příznaků alergie, jako jsou zarudlé a podrážděné oči. Vždy se poraďte se svým očním specialistou, zda jsou oční kapky vhodné i při nošení kontaktních čoček. Některé oční kapky na alergie a některé umělé slzy se nesmí používat zároveň s kontaktními čočkami. Pro lidi, kteří trpí alergiemi, mohou být užitečné jednodenní kontaktní čočky, protože se na nich postupně neusazují nečistoty způsobující alergie. Nezapomeňte říci o svých alergiích také svému očnímu specialistovi, který vám může doporučit správné kontaktní čočky.

Pokud při nošení čoček pociťujete nepohodlí, nesnažte se přejít to se zaťatými zuby. Navštivte svého očního lékaře a nechte si udělat vyšetření zraku. Při té příležitosti s ním můžete probrat, které kontaktní čočky odpovídají vašim potřebám. Také si můžete udělat náš kvíz a prozkoumat různé možnosti.

O své oči se starejte po celý rok, ne jen při příležitosti pravidelné oční kontroly. Chraňte si zdraví svých očí za sucha i za deště.

Žádné informace v tomto článku na blogu nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení odborného zdravotnického personálu. Pokud máte konkrétní otázky, obraťte se na svého očního specialistu.

* Varování: Kontaktní čočky s UV filtrem nenahrazují brýle s UV filtrem, jako jsou sluneční a různé ochranné brýle s UV filtrem, protože zcela nepokrývají oko a okolní oblast. Pacienti by měli i nadále používat ochranné brýle s UV filtrem dle doporučení.

Další blog