Rady a tipy
sports-and-contacts

Je možné kontaktní čočky nosit na sport? Ano. I v případě, že většinu času nosíte brýle, máte možnost pořídit si kontaktní čočky na sport. Hledáte bezproblémové čočky, které by odpovídaly vašemu aktivnímu životnímu stylu? Jednodenní kontaktní čočky přesně to nabízejí. Jsou to čočky, které vám dají volnost a možnost rozhodnout se, kdy a jak často je chcete nosit, aniž byste je museli čistit a pečovat o ně v době, kdy je nenosíte.

Výhoda nošení kontaktních čoček na sport

Když pravidelně cvičíte, je to nesmírně prospěšné pro vaše tělo, ale nošení brýlí při sportu může představovat velkou výzvu. Přechod na kontaktní čočky při sportu může vést k lepšímu výkonu i lepší ochraně.

 

Bezpečnost

Ragby, zápas a další sporty založené na těsném kontaktu soupeřů jsou natolik tvrdé, že si nemůžete dovolit ještě navíc dělat starosti kvůli případnému zranění vlastními brýlemi. Kontaktní čočky při sportu zabrání případnému zranění očí zlomenými nebo rozbitými brýlemi. S kontaktními čočkami je také snazší nošení helmy a ochranných brýlí, které chrání vaše oči před UV zářením a mechanickým poškozením.

Lepší zrak

 

Kontaktní čočky pokrývají mnohem větší část zorného pole než brýle. I ty nejlepší sportovní brýle se zaoblenou obrubou zmenšují periferní vidění, zatímco kontaktní čočky vám do něj zasahovat nebudou. Brýle se mohou zamlžovat, klouzat nebo jinak pohybovat a způsobovat tak rozostření obrazu. Kontaktní čočky jsou proti tomu mnohem stabilnější. Drží na svém místě a zajistí vám ostré vidění i při vysokých rychlostech. Zároveň rozšíří vaše zorné pole, takže snadno uvidíte, kdo vám při závodu šlape na paty. S kontaktními čočkami si nemusíte dělat starosti, že vám bude v zorném poli něco překážet nebo zkreslovat vidění.

 

Pohodlí a komfort

 

Není nic nepohodlnějšího a nepříjemnějšího, než brýle, které vám při rychlém pohybu sjíždí po nose dolů. Čím aktivněji cvičíte, tím je větší pravděpodobnost, že vám brýle spadnou. Když si na sport zvolíte kontaktní čočky, můžete se plně soustředit na svůj sportovní výkon a ne na upravování či nasazování brýlí.

Denní kontaktní čočky CooperVision® MyDay® jsou navrženy tak, aby zvládly váš nabitý program a zároveň vám nabídly neomezený komfort, výjímečnou korekci zraku a zdravé* nošení. 

 

Kontaktní čočky a plavání

Dá se s kontaktními čočkami plavat? Ne, plavat s kontaktními čočkami byste nikdy neměli. Voda může obsahovat bakterie, plísně, mikroby, chemikálie a další potenciálně škodlivé znečišťující látky, které se vám mohou dostat do očí a do kontaktních čoček. Kontaktní čočky by se neměly nosit během žádných činností, kde oči přicházejí do kontaktu s vodou, včetně vodních sportů, sprchy nebo relaxace v horké vaně. Při plavání si kontaktní čočky vždy vyndejte. Jako alternativu můžete zvážit koupi dioptrických plaveckých brýlí, které odstraní refrakční vady a umožní ostré vidění pod vodou. Plavecké brýle jsou skvělou volbou při vodních sportech, kdy silný vítr a hektické podmínky mohou způsobit, že na vás něco spadne. Sportovní brýle jsou také užitečné při ochraně proti UV záření a oslnění, které může zhoršit váš výkon. O plavání a sportovních brýlích, které jsou pro vás ideální, se poraďte se svým očním specialistou.

 

Nejlepší kontaktní čočky na sport

Jedna z hlavních výhod kontaktních čoček při sportu je přirozenější vidění, ať už si vyberete jakýkoliv typ čoček. Další výhodou kontaktních čoček při sportu je to, že si můžete vybrat takový typ čoček, který se bude hodit přímo pro váš sport. Jestli hrajete venku na slunci fotbal, tenis nebo volejbal, nebo lyžujete či jezdíte na snowboardu, mohly by pro vás být užitečné kontaktní čočky s UV filtrem** jako např. CooperVision® clariti ® 1 day. Poraďte se se svým očním specialistou, které čočky pro vás budou ty pravé a budou odpovídat vašemu aktivnímu životnímu stylu.

Nezapomeňte si chránit oči, protože tím chráníte svůj zrak. Poraďte se se svým očním specialistou, ať máte jistotu, že máte ty správné čočky vyhovující vašim očím a vašemu životnímu stylu.

Žádné informace v tomto článku na blogu nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení odborného zdravotnického personálu. Pokud máte konkrétní otázky, obraťte se na svého očního specialistu.

* Silikon hydrogel je materiál na výrobu zdravých měkkých kontaktních čoček. Silikon-hydrogelové čočky jsou propustnější pro kyslík, díky čemuž se během nošení minimalizují nebo úplně odstraní známky a příznaky hypoxie (nedostatek kyslíku).

** Varování: Kontaktní čočky s UV filtrem nenahrazují brýle s UV filtrem, jako jsou sluneční a různé ochranné brýle s UV filtrem, protože zcela nepokrývají oko a okolní oblast. Pacienti by měli i nadále používat ochranné brýle s UV filtrem dle doporučení.

Další blog