informace
eric-ward-es60lmf18ku-unsplash_1

Stejně jako zbytek těla, i oči s věkem ztrácejí schopnost přizpůsobovat se. Po čtyřicítce si pravděpodobně všimnete, že vaše oči potřebují trochu pomoci se čtením a dalšími činnostmi na blízko, zvláště při nedostatečném osvětlení. V tomto článku se dočtete, jaké změny můžete na očích s postupujícím věkem očekávat a jak si navzdory těmto změnám užívat života naplno. 

Presbyopie 

Změny na očích jsou normální součástí procesu stárnutí a mezi 40. a 50. rokem života začnou být výraznější než dříve. Jak čočka v oku postupně tuhne, je pro oko obtížnější přeostřovat. Možná se vám stane, že držíte svůj telefon na délku paže, abyste si mohli přečíst zprávy. Tomu se říká presbyopie. Je to naprosto běžný stav, který lze snadno korigovat pomocí brýlí nebo kontaktních čoček.  

Technologie výroby kontaktních čoček v několika posledních letech významně pokročila kupředu. Oblíbenou možností korekce pro lidi nad 40 let jsou dnes multifokální kontaktní čočky. Existuje jich celá řada, aby odpovídaly různým životním stylům. 

Když vám vyhovují měsíční čočky, vhodnou volbou by pro vás mohly být kontaktní čočky od CooperVision® Biofinity® multifocal. Jednodenní kontaktní čočky od CooperVision® clariti® 1 day multifocal zase nabízí pohodlí každodenní výměny. Poraďte se se svým očním specialistou, které multifokální kontaktní čočky jsou nejvhodnější pro vaše oči. Také můžete použít náš nástroj na vyhledávání čoček a prozkoumat různé možnosti.   

Přizpůsobujte se postupně 

Další změnou, která přichází s věkem, jsou suché oči. Je to způsobeno tím, že s přibývajícím věkem se postupně omezuje tvorba slz a také se mění jejich kvalita. Příznaky suchého oka mohou být zvláště výrazné po menopauze. Pro pocit svěžesti a pohodlí můžete použít umělé slzy. Pokud nosíte kontaktní čočky, nezapomeňte si ověřit u svého očního specialisty, zda jsou kompatibilní s očními kapkami, které chcete použít. Jestli pocit nepohodlí neustupuje, konzultujte problém suchých očí se svým lékařem. 

Stárnutí také postihuje oční svaly, které ovládají zornice. Když dosáhnete věku okolo 60 let, zornice pomaleji reagují na změny světla. Možná si všimnete, že se vám předměty zdají tmavší. Když vyjdete ven z místnosti do jasného světla, zornicím může chvíli trvat, než se přizpůsobí. Při řízení v noci vás zase mohou oslňovat protijedoucí auta.  

Zdravé tělo, zdravé oči 

Suché oči a změny na zornici nejsou důvodem k obavám. Když o těchto změnách víte, můžete podniknout kroky, kterými svým očím ulevíte. Při čtení a jiných činnostech, kdy musí vaše oči přeostřovat, vždy dbejte na dostatečné osvětlení. Po šedesátce budete potřebovat v průměru až třikrát více světla, než tomu bylo ve dvaceti.  

Nezapomeňte také na to, že i životní styl má vliv na zdraví: jezte hodnotnou a vyváženou stravu, buďte aktivní, pijte hodně vody a v ideálním případě se vyhýbejte kouření.  

Zdravý životní styl, zaměřený na kvalitní stravu a pohyb, může oddálit nebo odvrátit oční choroby spojené se stárnutím. Se zvyšujícím se věkem jsme náchylnější k některým očním onemocněním, jako jsou katarakta, makulární degenerace a glaukom. Zajděte si každé dva roky na vyšetření zraku, protože v raných fázích onemocnění se nemusí vždy objevit příznaky. Včasná detekce je v boji proti očním onemocněním spojeným s věkem váš hlavní spojenec.  

Pokud vám nedávno bylo 40, nenechte presbyopii působit vám nepříjemnosti. Existuje na ni řada různých možností korekce - poraďte se se svým očním specialistou o multifokálních kontaktních čočkách CooperVision®. S dostupnými produkty se také můžete obeznámit díky nástroji vyhledávání čoček CooperVision®

Pokud potřebujete najít očního specialistu poblíž, použijte náš nástroj najděte si očního specialistu

Žádné informace v tomto článku na blogu nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení odborného zdravotnického personálu. Pokud máte konkrétní otázky, obraťte se na svého očního specialistu. 

Další blog