informace
tmavy rezim

Ve světě, kde se zdá, že obrazovky jsou všudypřítomné, je důležité podniknout kroky k ochraně zraku, a to i pomocí něčeho tak jednoduchého, jako je použití nastavení tmavého režimu telefonu. Je ale tmavý režim pro vaše oči pohodlnější?

Tmavý režim úspěšně snižuje oslnění a snižuje množství modrého světla, což obojí zvyšuje vizuální komfort. Tmavý režim však není pro každého a v některých případech může ve skutečnosti způsobit více problémů se zrakem.

Níže se ponoříme do podrobností: Co je tmavý režim, jaké jsou jeho výhody a je tmavý režim skutečně lepší pro vaše oči?

Co je tmavý režim?

Tmavý režim je nastavení nabízené na mnoha modelech smartphonů. Tmavý režim zobrazuje inverzní barevné schéma – světlý text a ikony na tmavém pozadí. Většina mobilních zařízení je ve výchozím nastavení nastavena na světlý režim, ve kterém se tmavý text překrývá s bílým nebo světlým pozadím.

Tmavý režim je přístupný prostřednictvím nastavení displeje telefonu a lze jej zapínat a vypínat, aby vyhovoval preferencím uživatele. Při použití se tmavý režim zobrazí v celém uživatelském rozhraní, včetně aplikací.

Poznámka: Pokud tuto možnost v nastavení nenajdete, je možné, že tato funkce má jiný název nebo že váš telefon (nebo jeho operační systém) je zastaralý a nenabízí tmavý režim.

Věřte tomu nebo ne, tmavý režim ve skutečnosti existoval jako "norma" před světlým režimem. Když byly poprvé k dispozici osobní počítače, byly jedinou možností monochromatické monitory.

Monitory používaly fosfor, který se na obrazovce počítače jevil jako tmavý. Když byla stisknuta klávesa na klávesnici, elektrony zapálily fosfor do jiné barvy (často zelené) a vytvořily písmena a symboly na tmavém pozadí.

Jaké jsou výhody tmavého režimu?

Používání tmavého režimu má mnoho výhod, jako je prodloužená výdrž baterie a snížené oslnění a vystavení modrému světlu.

VÍCE BATERIE, MÉNĚ NABÍJENÍ: Použití tmavého režimu může prodloužit výdrž baterie až o 30 %, což znamená, že telefon nebudete muset nabíjet tak často.

Poznámka: Pokud zjistíte, že je v tmavém režimu hůře čitelný, ztlumení jasu v běžném režimu také prodlouží výdrž baterie.

Věda ukázala, že modro-tyrkysové světlo může ovlivnit cykly spánku a bdění, což znamená, že může být obtížné si dostatečně odpočinout, pokud jste vystaveni dostatečnému množství modro-tyrkysového světla před spaním. Je však důležité si uvědomit, že brýle s modrým světlem obvykle filtrují modrofialové světlo (400-455 nm), nikoli modro-tyrkysové světlo (465-495 nm), což ovlivňuje cykly spánku a bdění.

SNIŽTE VYSTAVENÍ MODRÉMU SVĚTLU: Přepnutí telefonu do tmavého režimu může pomoci snížit vystavení modrému světlu.

Mnoho telefonů má také filtr modrého světla. Filtr, který by měl být také umístěn v nastavení displeje, umožňuje upravit množství modrého světla vyzařovaného z obrazovky. To je skvělá volba pro ty, kteří v tmavém režimu dobře nevidí.

VYHNĚTE SE ODLESKŮM OBRAZOVKY: Pokud sledujete obrazovku v tmavé místnosti, jasné světlo z výchozího nastavení displeje může způsobit nepříjemné odlesky – nepříjemnou úroveň kontrastu mezi obrazovkou a vaším okolím. Použití tmavého režimu výrazně sníží odlesky z obrazovky pro pohodlné sledování.

Můžete také ztlumit obrazovku ručně ve světelném režimu nebo nastavit jas tak, aby se automaticky přizpůsoboval okolnímu osvětlení. Obě možnosti účinně sníží odlesky, pokud nechcete používat tmavý režim.

Je tmavý režim lepší pro vaše oči?

I když má tmavý režim mnoho výhod, nemusí být lepší pro vaše oči. Použití tmavého režimu je užitečné v tom, že je pro oči jednodušší než strohá, jasně bílá obrazovka. Používání tmavé obrazovky však vyžaduje, aby se vaše zornice rozšířily, což může ztížit zaostření na obrazovku.

Proč dilatace očí (rozšíření zornic) zhoršuje vidění? Když se vaše zornice rozšíří, vaše vidění se stane méně jasným. Když se vaše zornice pod jasným světlem zúží, vaše vidění se zbystří. Stejně jako u fotoaparátu poskytuje menší clona větší hloubku ostrosti. Z tohoto důvodu může být pro některé lidi obtížnější jasně vidět detaily obrazovky v tmavém režimu.

Lidé, kteří mají krátkozrakost nebo astigmatismus,  mohou také zažít halaci (od slova "halo"). K halaci dochází, když se světlo šíří za určitou hranici a vytváří zamlžený nebo rozmazaný vzhled.

Jinými slovy, bílá písmena se mohou jevit jako přetékající do černého pozadí, což ztěžuje čtení, zvláště pokud je písmo drobné.

Halace je častější a závažnější při použití tmavého režimu, takže ti, kteří již mají problémy se zrakem, mohou mít větší prospěch z režimu tlumeného světla nebo režimu filtrování modrého světla. Bez ohledu na to, jaký režim používáte k prohlížení telefonu, nejlepším způsobem, jak zajistit jasné a pohodlné prohlížení, je chodit ke svému očnímu lékaři na pravidelné oční prohlídky a aktuální předpis pro vidění. 

Korekce základních problémů se zrakem přinese úlevu, které tmavý režim nikdy nemůže dosáhnout, a to jak na obrazovce, tak mimo ni. 

 

 

volně přeloženo z Allaboutvision.com
Další blog