https://coopervision.com/blog/ten-ways-to-combat-computer-vision-syndrome
o

Pokud pracujete hodně na počítači, asi víte, jak unavené oči můžete mít někdy na sklonku dne. Ale i když netrávíte celý den v kanceláři u počítače, určitě alespoň část dne u různých digitálních zařízení strávíte, například u mobilu nebo tabletu. Skutečnost je taková, že podle organizace The Vision Council více než 83 % Američanů uvádí, že používají digitální zařízení každý den minimálně dvě hodiny.1
Čas strávený u obrazovky může jak u dětí, tak u dospělých vyvolat syndrom počítačového vidění, známý také jako digitální únava očí.2 Mezi jeho běžné projevy patří unavené oči, bolesti hlavy, rozmazané vidění, suché oči a bolesti krku a ramen.2
Ať se Vám čas u digitální obrazovky napočítává v kanceláři, ve škole nebo doma, máme pro Vás deset doporučení, která Vám mohou přinést úlevu:
Naplánujte si komplexní oční prohlídku: První krok, jak si udržet zdravé oči, je návštěva očního lékaře a komplexní vyšetření očí. Během prohlídky neopomeňte zmínit, kolik času trávíte u obrazovky.
Dodržujte pravidlo 20/20/20: Pokud trávíte u digitálních zařízení dlouhé hodiny, dodržujte pravidlo udělat si každých 20 minut přestávku na 20 sekund, kdy zaostříte na něco jiného než obrazovku, co je vzdálené zhruba 20 stop (pozn. překl.: asi 6 metrů).
Všímejte si, jak často mrkáte: Když sledujete obrazovku, sníží se frekvence mrkání, což může vést k pocitu suchých očí a rozmazanému vidění. V rámci preventivních opatření se můžete zkusit vědomě zaměřit na to, abyste mrkali častěji během doby, po kterou používáte digitální zařízení.
Hýbejte se: Většina lidí si během svého pracovního dne udělá jen dvě 15minutové přestávky, avšak kratší a častější pauzy od práce na digitálních zařízeních lépe pomohou očím si odpočinout. Nezapomínejte během přestávky vstát od stolu, protáhnout se a trochu projít. 
"Nevzhlížejte" k obrazovce: Jelikož většině lidí více vyhovuje sledovat obrazovku počítače pod mírným úhlem směrem dolů, Americká optometrická asociace doporučuje, aby obrazovka byla umístěná v úhlu asi 15 až 20 stupňů pod úrovní očí (tj. asi 10-13 cm) měřeno od středu obrazovky a vzdálená od očí zhruba 50 až 70 cm.
Zkontrolujte osvětlení: Odlesky jsou nepříjemné. Abyste se jich zbavili, umístěte obrazovku počítače mimo dosah zářivek a zvažte osvětlení blízko podlahy namísto světla nad hlavou. Můžete také použít závěsy jako ochranu před odlesky způsobenými venkovními světly.
Upravte si nastavení displeje: Když přizpůsobíte jas obrazovky okolnímu světlu, budou se Vaše oči méně namáhat. Pokud Vaše obrazovka působí jako zdroj světla, je úroveň jasu příliš vysoká. Pokud je obrazovka monotónní nebo šedá, je jas nastaven příliš nízko. Roli hraje i velikost textu a kontrast. Například pohled na tmavá písmena na osvíceném pozadí je pro oči méně namáhavý.
Udělejte si pohodlí: Vaše židle by měla být pohodlně polstrovaná tak, aby se přizpůsobila tělu a ruce se měly kde opřít, když píšete na klávesnici. Někdy je zapotřebí upravit také výšku židle tak, aby chodidla volně spočívala na podlaze.
Používejte stojan nebo držák na papíry: Pokud přejíždíte pohledem mezi papíry a obrazovkou, používejte stojan nebo držák. Papíry by měly být umístěny ve výšce někde mezi obrazovkou a klávesnicí a v úhlu před obrazovkou.
Informujte se o možnosti nošení brýlí nebo kontaktních čoček: Pokud se digitální únavy očí obáváte, poraďte se svým očním lékařem, jaké máte možnosti. I když nemusíte stále nosit dioptrické brýle, speciální předepsání může očím ulevit od námahy a snížit odrazy a odlesky světla nebo filtrovat modré záření. Pokud preferujete spíše kontaktní čočky, kontaktní čočky Biofinity Energys™ jsou navržené pro celodenní nošení, takže nemusíte během dne řešit jejich vyjímání a opětovné nasazování. Pokud nosíte kontaktní čočky a často používáte digitální zařízení, mohou kontaktní čočky Biofinity Energys™ s designem "Digital Zone Optics®" usnadnit očím neustálé přecházení mezi digitálními zařízeními a "offline" činnostmi. Podle Americké optometrické asociace (AOA) může přítomnost dokonce i drobných potíží se zrakem významně ovlivnit pohodlí a výkonnost při práci na počítači nebo na jiných digitálních zařízení s obrazovkou2, proto je důležité probrat s očním lékařem možnosti, jak se chránit před projevy digitální únavy očí (DEF, pozn. překl.: z anglického Digital Eye Fatigue). Pokud očního lékaře nemáte, můžete si ho vyhledat pomocí služby "Vyhledat očního specialistu" na našich stránkách.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.
1. The Vision Council. Digital Eye Strain. https://www.thevisioncouncil.org/content/digital-eye-strain
2. American Optometric Association. Computer Vision Syndrome. https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome?sso=y

Další blog