Doporučení
people-eating-at-restaurant72

Začnete-li se  zabývat tím, jaká strava je zdravá pro Vaše oči, určitě Vás potěší následující zpráva: ta samá strava, která je prospěšná pro Vaše srdce a další části těla, pomůže i Vaším očím. Navíc si můžete vybírat z mnoha báječných chutí.

V rámci kampaně "2020: Rok očí" zamýšlela Americká akademie oftalmologie vyhlásit seznam 20 potravin prospěšných pro zdraví očí a zraku. Hotový seznam však obsahuje 36 položek. Jedná se o stravu bohatou na ovoce, zeleninu, luštěniny a ryby.

 

Proč je výživa důležitá pro dobrý zrak?

"Některé živiny podporují celkové zdraví očí a u některých se zjistilo, že snižují riziko očních onemocnění," uvádí Rebecca J. Taylor, MD, oftalmoložka v Nashvillu v americkém státě Tennessee.

Strava s nízkým obsahem tuků a bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky může pomoci nejen Vašemu srdci, ale i Vašim očím. To však není překvapivý závěr: Tak jako jsou oči zásobovány kyslíkem a živinami prostřednictvím drobných cév, srdce se stejným způsobem spoléhá na mnohem větší žíly a tepny. Udržení zdravého žilního systému je prospěšné i pro oči.

 

Na co se ve stravě zaměřit, abychom podpořili zdraví očí?

Oranžově zbarvená zelenina a ovoce s obsahem vitamínu A

Asi nejznámější živinou potřebnou pro zdravé oči je vitamín A. Sítnice potřebuje velké množství vitamínu A pro přeměňování světelných paprsků do obrazů, které vidíme. Bez dostatku vitamínu A by také bylo náročné, aby oči zůstaly dostatečně zvlhčené jako prevence syndromu suchého oka.

Mrkev je dalším dobře známým zdrojem vitamínu A. Ještě více vitamínu A poskytují batáty, řekla Dr. Taylor. "Batáty obsahují více než 200 % doporučené denní dávky vitamínu A, kterou doporučují lékaři." Ovoce, například žluté melouny a meruňky, může být také dobrým zdrojem vitamínu A.

Ovoce a zelenina bohaté na vitamín C

Vitamín C je pro zdraví očí zásadní. Jako antioxidant pomáhá chránit tělo před poškozením, které by mohly způsobit některé věci, které jíme, nezdravé návyky a enviromentální vlivy. Smažená jídla, tabákový kouř a sluneční paprsky mohou uvolňovat volné radikály - molekuly, které mohou poškodit nebo zničit buňky. Vitamín C pomáhá při obnově a tvorbě nových tkáňových buněk.

Mezi kvalitní zdroje vitamínu C patří citrusové plody, jako jsou pomeranče, mandarinky, grapefruity a citrony. Mnoho dalších potravin obsahuje vitamín C, mimo jiných například broskve, červené papriky, rajčata a jahody. Podle studie AREDS (Age-Related Eye Diseases Study; pozn. překl.: studie zaměřená na věkem podmíněná oční onemocnění) mohou antioxidanty pomoci předcházet věkem podmíněné makulární degeneraci (VPMD) a kataraktě nebo alespoň oddálit jejich postup.

Vitamín E

Dalším významným antioxidantem je vitamín E, který pomáhá udržet buňky zdravé. Vitamín E můžeme najít v avokádu, mandlích a slunečnicových semínkách.

Ryby studených vod a omega-3 mastné kyseliny

Vědci se domnívají, že strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny získané ze studenovodních ryb mohou pomoci snížit riziko rozvoje očních onemocnění v pokročilém věku. Mezi tyto ryby patří losos, tuňák, sardinka, halibut a pstruh. "Omega-3 mastné kyseliny jsou potřebné pro správnou tvorbu slz, takže konzumace ryb může pomoci lidem se syndromem suchého oka," tvrdí Dr. Taylor.

Zelená listová zelenina bohatá na lutein a zeaxantin

Lutein a zeaxantin jsou antioxidanty, které se nacházejí v barvivu listové zeleně zbarvené zeleniny a dalších jasně zbarvených potravin. Jsou klíčové pro ochranu makuly, části oka, která nám zajišťuje centrální, nejdetailnější vidění. Kapusta a špenát jich obsahuje velké množství. Další potraviny s vysokým obsahem luteinu a zeaxantinu jsou římský salát, kapusta, listy vodnice, brokolice a hrášek. Vajíčka jsou také dobrým zdrojem těchto živin, ačkoliv nemají listy a nejsou zelená.

Luštěniny a zinek

Zinek pomáhá udržet zdravou sítnici a může oči chránit před škodlivými účinky světla. Zinek však může snižovat množství mědi v těle, kterou potřebujeme pro tvorbu červených krvinek. Naštěstí je možné navýšit množství obou prvků v těle najednou, a to konzumací všech druhů fazolí náležejících mezi luštěniny, mezi které patří například vigna čínská (pozn. překl.: u nás nepříliš známý druh fazole), červené fazole typu ledvina a fazole měsíční. Další potraviny bohaté na zinek jsou ústřice, libové červené maso, drůbeží maso a obohacené cereálie.

 

Je třeba užívat vitamínové doplňky jako zdroj živin pro zdravé oči?

Konzumace vhodných potravin je nejlepší způsob, jak získat živiny potřebné pro zdraví očí, říká Dr. Taylor. "Obecně platí, že většina Američanů může a měla by získat dostatek živin prostřednictvím své stravy, aniž by potřebovali nějaké potravinové doplňky."

Lidé s makulární degenerací tvoří výjimku. "V tomto případě potravinové doplňky doporučuje studie Age Related Eye Disease Study 2, která navazuje na studii AREDS (Age-Related Eye Diseases Study; pozn. překl.: studie zaměřená na věkem podmíněná oční onemocnění). Poraďte se se svým očním lékařem v případě, že Vy nebo někdo z Vašich blízkých má VPMD," doporučuje Dr. Taylor.

Také zmínila, že není nikdy pozdě začít zdravě jíst, bez ohledu na věk ."Mám mnoho pacientů, kteří se zaměří na zdravou stravu až ve chvíli, kdy jim byl diagnostikován nějaký závažný zdravotní problém. Začněte zdravě jíst již dnes, abyste si mohli užívat kvalitní zrak a dobré zdraví po zbytek svého života.”

Další blog