https://coopervision.com/blog/five-tips-for-first-time-contact-lens-wearers
kc

Blahopřejeme Vám k rozhodnutí nosit kontaktní čočky! Patříte-li k početné většině, pak s největší pravděpodobností strávíte několik následujících dní rozplýváním se nad různými detaily a maličkostmi, kterých jste si nikdy předtím nevšimli - například kapek rosy na stéblech trávy nebo barevných skvrnek na jasně zelených listech. Jsou to chvíle nadšení a radosti, avšak jak už to u nových věcí bývá, mohou s nimi být spojené i nervozita a strach. Přece jen je třeba vzít v úvahu, že kontaktní čočky jsou z technologického hlediska velmi moderní zdravotní pomůcky a zrak je jeden z nejvíce ceněných smyslů. Proto je důležité učinit v této věci dobrá rozhodnutí, která Vám zajistí pohodlí, spokojenost a zdraví. Následujících pět doporučení Vám může pomoci vydat se správným směrem na cestu k bezproblémovému nošení kontaktních čoček.
1. Chce to klid. Mnoho lidí si dělá starosti, že se škrábnou do oka během nasazování kontaktních čoček nebo - ještě hůře - že jim kontaktní čočka uvízne za okem. V této věci se můžete uklidnit. Při nasazování a vyjímání kontaktních čoček možná budete zpočátku nervózní, ale ať už Vám to zní jakkoliv neuvěřitelně, nemusíte se vůbec bát dotknout oka, pokud máte čisté ruce. Navíc jsou vnitřní části víček spojené se zadní části oka, takže prostě není možné, aby čočka sklouzla někam do propasti za okem.
2. Čisté kontaktní čočky. Není dobrý nápad snažit se zjednodušit si péči o kontaktní čočky. Oční lékař Vám poradí, jak se o čočky starat v závislosti na zvoleném režimu výměny. Tak například, pokud Vám bylo řečeno, že máte používat multifunkční roztok, po každém vyjmutí čoček z očí byste je měli promnout, opláchnout a uložit je do pouzdra s čerstvým roztokem. Roztok, který je již v pouzdru, nikdy nedolévejte. Když si čočky ráno nasadíte, obsah pouzdra vylijte, opláchněte ho čerstvým roztokem a nechte otevřený a obrácený dnem vzhůru na papírovém ubrousku na vzduchu vyschnout. Každé tři měsíce je třeba pořídit si nové pouzdro. Pokud Vám tato každodenní pravidelná péče připadá příliš náročná, nechte si od lékaře předepsat jednodenní kontaktní čočky, například "MyDay®" nebo "clariti® 1 day". Tyto kontaktní čočky je možné každý večer vyhodit a ráno nahradit čerstvým párem, čímž odpadá nutnost čištění a uchovávání.
3. Hydratace. S kontaktními čočkami i bez nich je důležité pít dostatek vody pro hydrataci. Navíc, v závislosti na životním stylu a prostředí, pak možná budete potřebovat doplnit příjem tekutin pomocí zvlhčujících očních kapek. Příkladem jsou lidé, kteří tráví hodně času na počítači a jsou vystaveni suchému vzduchu, topení nebo klimatizaci. Ti pak často ocení účinky očních kapek - a to i tehdy, když nenosí kontaktní čočky. Nezapomeňte, že pokud nosíte kontaktní čočky, je nutné si ověřit, zda jsou kapky vhodné právě pro Váš typ kontaktních čoček. O jejich výběru se můžete poradit s očním lékařem.
4. Doporučení lékaře. Používejte pouze výrobky na doporučení lékaře. Bez lékařské konzultace nepřecházejte k jiným výrobkům péče o kontaktní čočky, i kdyby se jednalo o jiný výrobek téže značky. Roztok, který používáte, vybral lékař přesně pro Váš typ kontaktních čoček, nespoléhejte se tedy při výběru na obecné informace uvedené na obalu výrobku. Je také důležité pravidelně chodit na oční prohlídky tak často, jak Vám doporučí lékař.
5. Dodržování předepsaného režimu nošení a výměny. Nepokoušejte se určovat vlastní pravidla. Noste kontaktní čočky pouze po dobu, kterou doporučí lékař jako bezpečnou a kontaktní čočky vyměňujte na základě doporučeného režimu. Nesnažte se prodloužit životnost kontaktních čoček ani o týden. A nezapomínejte, že byste neměli nikdy spát s kontaktními čočkami v očích s výjimkou případů, kdy máte předepsané prodloužené nošení (max 6 nocí a 7 dní).
Naučit se něco nového vyžaduje čas. U kontaktních čoček můžete předpokládat, že si na ně zvyknete a budete se cítit sebejistě zhruba za týden. Kontaktní čočky se, dříve než si to stihnete uvědomit, stanou nedílnou součástí Vašeho života.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy se obraťte na Vašeho očního lékaře.


 

Další blog