(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie; autor: Kierstan Boyd) https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/5-ways-to-get-your-eyes-summer-ready
bla

S teplejším počasím a prodlužujícími se dny často přemýšlíme, jak si zlepšit zdraví a dostat se do lepší kondice. Až se budete připravovat na to, abyste si užili letních venkovních radovánek, mějte na zřeteli i Vaše oči.

Nabízíme Vám pár tipů, jak si v létě chránit oči a mít je zdravé po celé léto: 
1. Vyvarujte se "spálení očí".
Když se sluneční světlo odráží od vody, písku nebo jiných vysoce reflektivních povrchů, může způsobit velmi bolestivý stav nazývaný fotokeratitida. K této situaci dochází, když sluneční ultrafialové (UV) paprsky spálí povrch oka. Bolest, zarudnutí, rozmazané vidění a někdy i dočasná ztráta zraku jsou projevy tohoto stavu. Jako ochrana před fotokeratitidou slouží sluneční brýle, které nesou označení "100% UV ochrana". Doporučuje se také nosit klobouk s širokou krempou, která zajistí očím další ochranu. 

2. Chraňte si oči před podrážděním v bazénu.
Návštěva bazénu může být pro oči docela náročná. Chemikálie, které se používají pro čištění vody, jako je např. chlór, mohou narušit přirozený slzný film, který udržuje oko zvlhčené a zdravé. Výsledek? Zarudlé oči, pocit, že máte v očích písek a rozmazené vidění. Dopřejte Vašim očím pohodlí a ochraňte je před podrážděním tím, že budete nosit plavecké brýle a co nejdříve poté, kdy bazén opustíte, si opláchnete zavřené oči pod tekoucí vodou.

3. Mějte suchost očí pod kontrolou.
Pobyt venku v horkém, suchém nebo větrném počasí může vyvolat podráždění oka, poměrně běžný stav nazývaný syndrom suchého oka. Horké a suché prostředí má vliv na slzný film v oku, dochází k vysoušení povrchu oka. Předejít těmto potížím je možné použitím ochranných tzv. wrap-around brýlí, které oči ochrání před větrem. Také se doporučuje používat umělé slzy (spíše ty bez konzervantů) k udržení očí zvlhčených a svěžích.

4. Nepodceňujte ochranu očí.
Delší čas strávený v létě venku často znamená i více práce a hraní venku. Ať už sekáte trávník, pracujete v zahradě nebo hrajete baseball, vždy používejte ochranné brýle. K více jak polovině z celkového počtu očních zranění dochází doma, ale pouze každý třetí člověk používá vhodné ochranné pomůcky na oči. Nestaňte se i Vy součástí statistik očních zranění!

5. Přestaňte kouřit.
Do přemýšlení o tom, jak toto léto pečovat o své zdraví, můžete zahrnout myšlenku, že přestanete kouřit. Cigaretový kouř, včetně pasivního kouření, nejen že zhoršuje syndrom suchého oka, ale je také rizikovým faktorem pro mnoho očních onemocnění, mezi které patří například katarakta, makulární degenerace a další. Přestat kouřit znamená snížit riziko očních chorob a dalších nezanedbatelných zdravotních problémů.


 

Další blog