woman-thinking

Co je astigmatismus?

Většina lidí už slyšela pojmy krátkozrakost a dalekozrakost, někteří se ale po vyšetření u očního specialisty mohou ptát, co je to astigmatismus. Astigmatismus je běžná refrakční vada, která je příčinou rozostřeného vidění v důsledku abnormálního zakřivení rohovky. Přestože příčiny vzniku astigmatismu zatím nejsou známy, tato vada se obvykle objevuje už při narození a v rodinách se dědí. Často ji doprovází jiné refrakční poruchy, například krátkozrakost nebo dalekozrakost. Může k ní dokonce dojít i v důsledku jistých očních chirurgických zákroků - například operace katarakty.

Jak se astigmatismus diagnostikuje?

Astigmatismus je zpravidla diagnostikován už v dětství; rodiče by tedy měli dobře znát symptomy této poruchy a dodržovat rozpis očních vyšetření u menších dětí. K příznakům doprovázejícím astigmatismus patří rozostřené vidění, bolesti hlavy nebo únava očí po déletrvajících činnostech, jako je čtení. Lékař může diagnostikovat astigmatismus jednoduchým očním vyšetřením. Test ke zjištění astigmatismu se nazývá retinoskopie. Toto vyšetření je však pomalu nahrazováno automatizovanou refrakcí.

Jak lze astigmatismus korigovat?

Astigmatismus lze korigovat třemi způsoby: tradičními brýlemi, chirurgickým zákrokem nebo kontaktními čočkami. I když v minulosti musely být ke korekci astigmatismu používány tvrdé kontaktní čočky, nyní jsou k dispozici měkké torické kontaktní čočky - například čočky společnosti CooperVision řady Avaira Toric, Biofinity Toric nebo Proclear Toric.

Astigmatismus je běžná vada a lze ji snadno zjistit. Chcete-li se o ní dozvědět více, zeptejte se svého očního specialisty.

 

Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Další blog