Zajímavosti
central-heterochromia

Prohlíželi jste si někdy důkladně své oči a zjistili, že nemají stejnou barvu? Nebo jste si všimli dvou různých barev v jednom oku? To Vás nemusí překvapovat: každé lidské oko je jedinečné. Možná máte bílý nebo modrošedý kroužek na rohovce, který způsobuje, že duhovka, barevná část oka, vypadá světleji? Většina lidí nemá vícebarevné oči, pokud Vy ale mezi ně patříte, měli byste vědět následující informace. 

 

Jsou vícebarevné oči projevem nějakého onemocnění?

Existují různé důvody, proč má člověk vícebarevné oči. Pokud je máte Vy, můžete zůstat klidní, protože se zpravidla nejedná o projev něčeho, co by Vás mělo znepokojovat, ani o žádnou nemoc. Běžné barevné variace duhovky nebo barevné odlišnosti mezi očima lze snadno zaměnit s barevnými prstenci na rohovce. Jedná se o různé jevy, z nichž žádný Vás nemusí znepokojovat. Náhlá a zřetelná změna v barvě očí však může znamenat nějaký problém. Jestliže k takové situaci dojde, je nutné navštívit očního lékaře.

 

Proč máte v očích barevné prstence?

Pravý prstenec na hranici rohovky se nazývá arcus senilis a je vidět na fotografii. Rohovka je obvykle průsvitná a to umožňuje, že pod ní prosvítá barva duhovky. Oko s takovým prstencem může vypadat, že duhovka má dvě různé barvy, ale ve skutečnosti se jedná o změnu zabarvení rohovky. Ve vyšším věku není obvykle arcus senilis něco, čím by se měl člověk znepokojovat. U dětí a dospívajících se může jednat o projev možného zdravotního problému, který je třeba řešit, jako například vysoká hladina cholesterolu. Správnou diagnózu určí oftalmolog.

 

Při centrální heterochromii může mít zdravá duhovka na sobě "prstence" z různých barev.

Lidé si často pletou různé odlišnosti v barvě duhovky s prstencem u arcus senilis na rohovce. Dochází k nim však ve dvou různých částech oka. Například u částečné nebo centrální heterochromie má duhovka u jednoho oka různě zbarvené části. Není to ten samý jev jako jsou bílé nebo modrošedé prstence na vnějším okraji rohovky. Tyto druhy heterochromie jsou obvykle přirozenou barevnou variací, se kterou se člověk narodí, a není třeba se kvůli nim znepokojovat. Pokud však k takovýmto barevným změnám dojde náhle během života, nechte si oči vyšetřit očním lékařem.

Další blog