(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie; autor: Kierstan Boyd) https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/eye-color-unique-as-fingerprint
l

Víte, že nikdo jiný na celém světě nemá stejnou barvu očí jako Vy? Možná máte stejně modré oči jako Váš sourozenec, avšak to, jak tato barva vypadá na Vašich očích, je jedinečné.
Barva očí u lidí závisí na různých genech. Vědci dobře rozumí části těchto genů, které určují nejobvyklejší barvy očí: hnědou, modrou a zelenou. Ještě stále se však snaží objasnit, jak vznikají další barvy, jako je oříškově hnědá, modrošedá a jiné kombinace. Není pravdivý rozšířený názor, že výsledná barva očí dítěte je mixem barev očí jeho rodičů. Do hry vstupuje mnoho genů od obou rodičů, takže to, jaké oči nakonec člověk má, je trochu jako sázka do loterie. 
Dříve se lidé domnívali, že je možné předpovědět barvu očí dítěte na základě barvy očí rodičů a prarodičů. Zahrnuli do předpovědi také šance určité barvy založené na myšlence, podle níž jsou hnědé oči "dominantní" a modré oči "ustoupí". Nyní však zjišťujeme, že předpovědět barvu očí není tak jednoduché. Protože předávání genetických informací je velmi složitý proces, může se snadno stát, že kupříkladu dva modroocí rodiče mohou mít hnědooké dítě.
Barva očí závisí na množství a rozložení hnědého pigmentu nazývaného melanin v duhovce oka. Jednoduše řečeno, hnědé oči obsahují více pigmentu než modré. A mezitím se nachází mnoho dalších odstínů barvy očí. I když máte Vy a někdo z rodiny stejnou barvu očí, množství melaninu v duhovce a to, jak je rozmístěný, jsou jedinečné pro každého člověka.
Většina dětí se rodí s modrýma očima, které mohou během prvních tří let života ztmavnout, pokud se vytvoří melanin. Pokud mají oba rodiče hnědé oči, je pravděpodobnější, že jejich děti budou mít také hnědé oči. Tmavší odstíny barev očí mají tendenci dominovat, takže hnědá obvykle zvítězí nad zelenou a zelená často porazí modrou. Což ale neznamená, že dítě narozené rodičům, z nichž jeden má hnědé oči a druhý modré, bude mít vždy hnědé oči.
Pro zajímavost uvádíme několik faktů o jednotlivých barvách očí:
Hnědé oči
Hnědé oči jsou nejobvyklejší barvou očí na světě, má je více než polovina lidí. Někdy vypadají hnědé oči jako černé.
Modré oči
Všichni lidé s modrýma očima nesou specifickou genetickou informaci, která říká, že mají jednoho společného předka.
Zelené oči
Zelené oči jsou nejméně časté, mají je pouhá 2% populace. Zelené oči nevděčí za svou barvu jen množství melaninu v oku, ale jejich barva souvisí se světlem, který se v očích rozptýlí. Optický efekt rozptylu světla je činí zelenými.
Růžové nebo červené oči
Lidé s diagnózou albinismus mají v pokožce, ve vlasech a v duhovce malé množství melaninu nebo dokonce žádný. Lidé s albinismem mívají často světle modré oči. V řídkých případech může být duhovka v důsledku nedostatku melaninu průsvitná a oči pak mohou vypadat růžové nebo červené, protože jsou v nich vidět cévy.
Odlišná barva očí
Tento stav, kdy mají lidé dvě různě zbarvené duhovky, se nazývá heterochromie. Existují různé druhy heterochromie, v některých případech může být zřetelná už 
 

Další blog