bizarní oční stavy

Chlupaté oči, červené oči, kočičí oči nebo oči, které pláčou krev! Může to znít jako karnevalové akce, ale tyto skutečně bizarní stavy očí opravdu existují.

1 – Chlupaté oční bulvy

Tělesné ochlupení se jistě může objevit na zvláštních místech, ale věděli jste, že je možné, že vyraší i na očích? U 19-ti letého Íránce se na pravé oční bulvě objevila vzácná cysta zvaná limbální dermoid, ze které mu následně rostly chloupky. Novotvar ve své podstatě tvořily kožní buňky, které se špatně umístily na povrch oka v době, kdy byl muž ještě plod v děloze.

2 – Červené oči

Možná jste viděli králíky s červenýma očima, ale viděli jste někdy člověka s červenými duhovkami očí? V obou případech se jedná o albinismus, tedy stav způsobený nedostatečnou produkcí melaninu. Melanin je pigment, který dává barvu vlasům, pokožce a také oční duhovce. Pokud zde chybí, výsledná červená barva pochází z krevních cév, které duhovka obsahuje.

3 – Dvě různé barvy očí

Pokud vidíte někoho s každým okem jinak barevným, můžete si myslet, že ztratil jednu barevnou kontaktní čočku, ale může se také jednat o poruchu zvanou heterochromie. Někteří lidé s tímto postižením mohou mít dvě různé barvy dokonce na jednom oku nebo kruhové barevné prstence na duhovce. Pozor ale, pokud se barva jednoho oka, nebo některé jeho části, výrazně změní během života, může jít o znak vážných očních onemocnění.

4 – Dvě zorničky v jednom oku

Dvě funkční zorničky ve stejném oku – tedy kdy každá má své vlastní svěračové svaly a jsou schopné fungovat nezávisle na sobě – to je extrémně vzácný stav, ale může se to stát. Říká se tomu polykorie, a je to jeden z nejvzácnějších stavů na světě. Často se zaměňuje s psudopolykorií – stavem, kdy se zdá, že v jednom oku jsou dvě nebo více zornic, ale další „zornice“ jsou jednoduše jen další otvory v duhovce.

5 – Černé oči

Existuje oční porucha známá jako aniridia, díky které se zdá, že oko nemá žádnou duhovku. Ve skutečnosti u tohoto postižení malý prstenec duhovkové tkáně v oku je, ale je tak malý oproti veliké zornici, že to může vypadat, jako by oči byly úplně černé. Stav je důsledkem vzácné chromozomální mutace.

6 – Kočičí oči

Další extrémně vzácné chromozomální onemocnění, syndrom kočičího oka. Jedná se o deformaci tkáně duhovky v oku, která způsobí zúžení zornice a její až kočičí vzhled. Tato chromozomální porucha má bohužel další širokou škálu projevů a může postihnout i jiné oblasti těla, jako je srdce, ledviny a lebka.

7 – Oči plačící krev

Vědečtěji mluvíme o hemolakrii. Pláč krve je extrémně vzácná porucha, a záznamy o ní máme od 16. století. Je považována za náboženské znamení podobné stigmatům. Stav může být způsobený řadou faktorů včetně nádorů, zánětů spojivek, trhlin v slzných cestách nebo hormonálních změn. Podle jedné studie z roku 1991, 18 procent žen v plodném období má v slzách trochu krve oproti pouze 7 až 8 procentům těhotných žen, mužů a žen po menopauze. Pokud jde o spontánní případy krvavého pláče bez známých lékařských příčin, jsou tak vzácné, že se nějaký objeví pouze jednou za několik let.

Další blog