https://www.aao.org/eye-health/news/virtual-reality-headsets-pink-eye-herpes (převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Reena Mukamal)
vystrizek

Měli bychom se zamýšlet, než použijeme brýle pro virtuální realitu na nějaké konferenci nebo společenské události?
Nedávné diskuse na Twitteru a dalších sítích naznačily možnost, že se prostřednictvím virtuálních brýlí na jedné akci věnované hraní her rozšířila oční infekce typu herpes. Toto nařčení se rychlo šířilo po sociálních sítích a vzbudilo vlnu znepokojení mezi fanoušky moderních technologií a hraní her. Zúčastněné osoby se rozhodly zůstat v anonymitě a žádná epidemie se nakonec nepotvrdila.

Je nepravděpodobné, že by se herpes přenášel prostřednictvím předmětů
Pravda je taková, že chytit herpes ze sdílených virtuálních brýlí je podle Dr. Rebeccy Taylor, oftalmoložky s praxí v Nashvillu, "velmi nepravděpodobné". Virus herpes simplex (HSV-1) nepřežívá mimo tělo dobře a šíří se zejména přímým kontaktem dvou osob spíše než kontaktem s neživými předměty.
Jestliže byl hráči ve virtuální realitě diagnostikován herpes po použití sdílených virtuálních brýlí, "s nejvyšší pravděpodobností tato osoba už byla nositelem viru", říká Dr. Taylor.
Podle Center pro kontrolu a prevenci nemocí je více než polovina Američanů nositeli viru HSV-1 - i když se u nich neprojevují žádné známky nebo symptomy onemocnění. Mnoho lidí bylo určitě vystavano viru už během dětství. Latentní virus se může zaktivovat, když se sníží obranyschopnost jednotlivce například vlivem nemoci nebo stresu. Oko je, vedle rtů a nosu, jedním z míst, kde se může virus HSV-1 projevit.

Zánět spojivek se přenáší snadněji než herpes 
Adenovirus na povrchu virtuálních brýlí přežije mnohem pravděpodobněji. Jedná se o  virus, který způsobuje jak konjunktivitidu neboli zánět spojivek, tak i běžné nachlazení. "Avšak," říká Dr. Taylor, "chytit zánět spojivek z kontaminovaných brýlí není o nic pravděpodobnější než z telefonu, kliky u dveří, nákupního vozíku nebo čehokoliv jiného, čeho se dotknete svou rukou."
Jinými slovy řečeno, vnější povrch brýlí může být stejně znepokojující jako to, co je z vnitřní strany. "Chytíte-li virus z virtuálních hracích brýlí, možná ho vlastně máte ze svých rukou, kterými jste se šťourali v nose a pak se dotkli úst nebo oka," vysvětluje Dr. Taylor.

Dodržování čistoty je nejlepší ochrana
Jestliže tedy patříte mezi nadšence do virtuální reality, nejdůležitější věc, jak se můžete chránit, je mýt si ruce před a po použití virtuálních pomůcek. Otření virtuálních brýlí dezinfekčním ubrouskem nebo jinou dezinfekcí - která je účinnější než mýdlo a voda - je rovněž doporučováno při výměně uživatelů. Jedno preventivní opatření navíc, všímejte si, jestli někdo ze spoluuživatelů není nemocný a pokud se přiznají, že byli nedávno nemocní, vyvarujte se s nimi blízkého kontaktu.
 

Další blog