informace
eyelid-twitch-678x450-compressor

Co je cukání v oku?

Cukání v oku - které je vlastně cukáním očního víčka - je běžné a neškodné. Většinou cukání v oku trvá jen pár minut, někdy však může oční víčko nepřetržitě cukat několik dní i déle. Pokud máte cukání v oku, které samovolně neustane v relativně krátkém čase, vyhledejte očního lékaře. Lékařský termín pro cukání v oku je myokymie (pozn. překl.: termín pro mimovolné chvění svalů viditelné v podkoží).

Jestliže cukání v oku neustává, může to poukazovat na závažný neurologický stav, který postihuje oční víčko - jako například blefarospasmus nebo hemifaciální spasmus. U těchto relativně vzácných onemocnění jsou projevy nápadnější a závažnější než u běžného cukání oka a měly by být neprodleně vyšetřeny očním lékařem.

 

Co způsobuje cukání v oku?

Mezi spouštěče cukání v oku patří:

  • stres
  • únava
  • namáhání očí
  • kofein
  • alkohol
  • syndrom suchého oka
  • výživové problémy
  • alergie

 

Pokud míváte potíže s cukáním oka, projděte si pečlivě uvedený seznam a všimněte si, které z těchto potenciálních spouštěčů se mohou týkat Vás. Někdy mohou malé změny ve stravování a životním stylu významně snížit riziko cukání v oku nebo může cukání v očním víčku úplně zamezit.

 

Když Vám cuká v oku, můžete se domnívat, že to všichni kolem vidí. Většinou však je cukání v oku jemné a ostatní si ho nevšimnou snadno.

Příčiny a možná pomoc

1. Stres

Stres je pravděpodobně nejčastější příčinou cukání v oku. Jóga, dechová cvičení, čas strávený s přáteli nebo s domácím mazlíčkem a program, do kterého je zařazen i odpočinek, jsou způsoby, jak snížit stres, který může být příčinou cukání očního víčka.

2. Únava

Nedostatek spánku, ať už kvůli stresu nebo z jiného důvodu, může způsobit cukání v oku. Dostatek spánku a jeho pravidelnost mohou pomoci.

3. Namáhání očí

Namáhání očí - obzvláště digitální únava očí v důsledku nadměrného používání počítačů, tabletů a chytrých telefonů - také patří mezi běžné příčiny cukání očního víčka.

Při používání digitálních zařízení dodržujte pravidlo "20-20-20": Každých 20 minut přesuňte svůj pohled od obrazovky a nechte, aby Vaše oči zaostřily na nějaký předmět (vzdálený minimálně 20 stop; pozn. překl.: asi 6 m) na 20 sekund nebo déle. To pomůže snížit únavu, která může spouštět cukání v oku.

Také se můžete svého očního lékaře zeptat na brýle na počítač, které snižují digitální únavu očí.

4. Kofein

Přemíra kofeinu může spustit cukání v oku. Zkuste omezit pití kávy, čaje a slazených nápojů (nebo přejděte na bezkofeinové výrobky) na jeden až dva týdny a uvidíte, jestli  cukání v oku ustane.

5. Alkohol

Pokud se cukání oka objevuje po konzumaci piva, vína nebo likéru, zkuste na chvíli abstinovat, protože konzumace alkoholu může způsobit cukání očního víčka.

6. Syndrom suchých očí

Mnoho dospělých se potýká se syndromem suchých očí, zvláště po padesátce. Suché oči jsou také velmi běžný jev u osob, které tráví hodně času u počítače, berou určité léky (zvláště antihistaminika a některá antidepresiva), nosí kontaktní čočky a konzumují kofein a/nebo alkohol.

Pokud míváte cukání víčka a pocit suchých a podrážděných očí, navštivte očního lékaře, aby Vás vyšetřil na syndrom suchého oka. Obnovení vlhkosti na povrchu oka může zastavit cukání v oku a snížit riziko cukání v budoucnosti.

7. Problémy s výživou

Některé studie uvádějí, že nedostatek určitých látek ve výživě, mezi které patří například hořčík, může spouštět spasmy očního víčka. Ačkoliv tyto informace nejsou průkazné, může se jednat o další příčinu cukání v oku.

Máte-li obavu, zda je Vaše strava dostatečně bohatá na všechny živiny, které potřebujete pro zdravý zrak, poraďte se se svým očním lékařem předtím, než si zakoupíte nějaké volně prodejné potravinové doplňky.

8. Alergie

U lidí s alergiemi může docházet ke svědění, otékání a slzení očí. Mnutí očí kvůli alergickým projevům uvolňuje histamin do tkáně očního víčka a do slzného filmu, což může vyvolat cukání v oku.

Někdy mohou být nápomocné volně prodejné oční kapky určené k potlačení alergických projevů. Avšak antihistaminy v těchto kapkách mohou vyvolat syndrom suchého oka. Nejlépe je proto konzultovat s očním lékařem, zda děláte pro oči správnou věc, pokud se u Vás projeví alergické symptomy a cukání v oku.

Další způsob, jak zastavit cukání v oku: Botox

Ve vzácných případech, kdy cukání oka přetrvává navzdory výše uvedených způsobům léčby. Přetrvávající cukání očního víčka může být léčeno botoxovými injekcemi, které zastaví nedobrovolné stahování svalů v očním víčku, které způsobuje cukání oka.

Kdy navštívit lékaře

Neprodleně navštivte očního lékaře, pokud trpíte přetrvávajícím cukáním v oku, náhlými změnami ve vzhledu nebo pohyblivosti jedné poloviny obličeje (včetně víčka) nebo pokud se obě víčka zavřou tak pevně, že nemůžete otevřít oči. To mohou být příznaky vážného zdravotního stavu.

Další blog