Doporučení
hero_article_9-travel-tips

Ať cestujete služebně nebo ve volném čase, je snadné vyskočit z denní rutiny. Možná vynecháte denní dávku cvičení. Nebo se rozmazlíte nějakým jídlem a zábavou. Mohlo by se také stát, že přestanete dodržovat pravidelný režim týkající se nošení a péče o Vaše kontaktní čočky. Bohužel, takové zanedbání může vyústit do nepříjemného pocitu, nepohodlí nebo, v horším případě, oční infekce.

V tomto článku Vám přinášíme devět rad, jak se připravit a vybavit na cestování s kontaktními čočkami:

1. Nechte si zkontrolovat správnost předepsání

Minimálně několik týdnů předtím, než si sbalíte oblek nebo plavky na cestu, nechte si u očního lékaře zkontrolovat, zda máte na kontaktní čočky a dioptrické brýle aktuální předpis dioptrií. To je obzvláště důležité, pokud se chystáte cestovat delší dobu a cílem Vaší cesty je jiná země.

Kromě toho, že si sbalíte náhradní dioptrické brýle, mějte po ruce pro případ nouze kopii Vašeho předpisu dioptrií pro kontaktní čočky a brýle. Číslům na Vašem předpisu budou rozumět všude ve světě, takže si můžete nové kontaktní čočky nebo brýle objednat například v Texasu nebo na Taiwanu.

2. Sbalte si všechno, co potřebujete pro péči o oči

Kromě roztoku na kontaktní čočky a náhradních brýlí si nezapomeňte přibalit minimálně dvě nepropouštějící pouzdra na kontaktní čočky, dále náhradní kontaktní čočky a cokoliv jiného, co používáte pro péči o oči, radí Alabamská univerzita při Birminghamské škole optometrie. Je možné, že nepoužijete všechno, ale vyhnete se případným problémům.

3. Seznamte se s cestovními bezpečnostními pravidly

Není rozhodující, zda letíte do Bostonu nebo do Budapešti, předpisy a nařízení Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA; pozn. překl.: anglický název Transportation Security Administration) se Vás jako uživatele kontaktních čoček mohou týkat. TSA povoluje převážet kontaktní čočky jak v příručních zavazadlech, tak v odbavovaných. Roztok na kontaktní čočky je však něco jiného. Nádoba s roztokem na kontaktní čočky, kterou si přibalíte do příručního zavazadla, nemůže obsahovat více než 3,4 unce (pozn. překl.: odpovídá cca 96 gramům) a všechny převážené tekutiny se musí vejít do průsvitného plastového sáčku o objemu jednoho litru. Množství tekutin v odbavovaném zavazadle není omezen.

Chytré řešení, když někam letíte: Sbalte si nádobu s roztokem na kontaktní čočky v cestovní velikosti do příručního zavazadla a větší pak do odbavovaného. Jedno jaký poměr zvolíte, ujistěte se, že máte dostatek roztoku na celou dobu pobytu.

4. Zvažte přechod na jednorázové kontaktní čočky

Pokud se chystáte do míst, kde nepanují ideální hygienické podmínky, zvažte přechod na jednodenní jednorázové kontaktní čočky, pokud je nyní ještě nepoužíváte, doporučuje Univerzitní zdravotní služba "Student Life" při Michiganské univerzitě. Používáte-li jednorázové kontaktní čočky, můžete je na sklonku každého dne vyhodit, aniž byste je museli čistit nebo je uchovávat v pouzdře.

5. Dodržujte při používání kontaktních čoček hygienická doporučení

Bez ohledu na to, kam cestujete, vždy si předtím, než se budete dotýkat kontaktních čoček, pečlivě umyjte ruce mýdlem a vodou, nabádá Michiganská univerzita. Ruce byste si měli vysušit a teprve pak se dotýkat čočky nebo oka. Dále je důležité si kontaktní čočky vyjmout a vyčistit na konci každého dne a vypláchnout pouzdro roztokem. Noste kontaktní čočky pouze po doporučenou dobu a odolejte pokušení ponechat si čočky v oku přes noc, uvádí Alabamská univerzita v Birminghamu. A nikdy nepoužívejte k uchování kontaktních čoček v pouzdře vodu, nabádá americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

6. Nenoste kontaktní čočky ve vodě

Bez ohledu na to, jestli se šploucháte v moři nebo plavete v tréninkové dráze v hotelovém bazénu, před vstupem do vody si vyjměte kontaktní čočky. Michiganská univerzita varuje, že riziko plísňových, bakteriálních nebo amébových infekcí se zvyšuje, když nosíte při koupání kontaktní čočky.

Se souhlasem Alabamské univerzity v Birminghamu uvádíme tři podnětné návrhy pro uživatele kontaktních čoček, kteří se přesto rozhodnou si je na plavání ponechat v očích.

  • Používejte jednorázové kontaktní čočky a je-li to možné, po plavání je vyhoďte.
  • Nasaďte si na oči plavecké brýle už před vstupem do vody.
  • Vyhoďte měkké kontaktní čočky, když vyjdete z vody, i když se nejedná o jednodenní kontaktní čočky.

7. Chraňte se na slunci

Kromě používání opalovacího krému na kůži byste měli něco udělat i pro ochranu Vašich očí před nebezpečným UV zářením. Jeden způsob, jak se chránit: Zvažte používání kontaktních čoček s UV filtrem. Podle Alabamské univerzity v Birminghamu patří mezi ochranná opatření nošení polarizačních slunečních brýlí, klobouku s širokou krempou a pokud to lze, kontaktních čoček s UV filtrem.

8. Nevystavujte svůj zrak zbytečnému riziku

Pokud Vám jedno nebo obě oči zrudnou, cítíte bolest, máte rozmazané vidění nebo začnete být citliví na světlo, ihned si kontaktní čočky vyjměte z očí, radí  Alabamská univerzita v Birminghamu. Poté:

  • Uložte kontaktní čočky do pouzdra, nevyhazujte je. Lékař by mohl potřebovat odebrat kulturu z kontaktních čoček nebo pouzdra, aby zjistil, co Vaše oči dráždí.
  • Než se dostanete k lékaři na vyšetření, noste dioptrické brýle.
  • Dbejte pokynů očního lékaře týkajících se kontaktních čoček. Například, pokud Vám lékař doporučí přestat na jeden týden nosit kontaktní čočky, aby Vaše oči měly čas se zahojit, poslechněte jeho radu.

9. Nekupujte při cestování kontaktní čočky z neověřených zdrojů

Možná zahlédnete, obzvláště to platí v jiné zemi, že kontaktní čočky prodávají v obchodě na rohu. Prostá rada zní, nekupujte je. Nikdy nekupujte kontaktní čočky jinak než na lékařský předpis, uvádí CDC (pozn. překl.: Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v USA). Nošení kontaktních čoček, které Vám lékař nepředepsal, může poškodit Váš zrak.

 

Další blog