https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/home-remedies-bloodshot-eyes-when-to-see-doctor (převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Kate Rauch)
k

Většina z nás už někdy měla krví podlité nebo rudé oči. K zarudnutí očí často dochází u alergiků během pylové sezóny, když oči vystavíme cigaretovému kouři nebo po návštěvě bazénu s chlorovanou vodou. Oči vypadají rozbolavěle, na obvykle bílém bělmu jsou vidět růžové nebo rudé šmouhy. Člověk může také pociťovat v očích nepohodlí, může být přítomno svědění nebo slzení. K zarudnutí dochází, když se drobné cévy pod povrchem oka roztáhnou nebo zanítí. Obvykle se jedná o následek vnějšího podráždění.
Většina případů zarudlých očí není nebezpečná a dobře reaguje na domácí léčbu nebo přípravky volně prodejné v lékárně. Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je zjistit příčinu zarudnutí a té se vyhýbat. Některé případy zarudnutí očí však vyžadují lékařskou diagnózu a medikaci na základě lékařského předepsání.
Jak tedy postupovat, co dělat, když máte krvavé nebo zarudlé oči? Co můžete udělat doma a kdy byste se měli vypravit k lékaři?
Brenda Pagán-Duran, oftalmoložka z New Jersey, radí, podle čeho se rozhodnout.

Cashback - Moje první čočky


Měli byste navštívit lékaře, když se ke krví podlitým očím připojí některý z následujících problémů:
•    Z očí vytéká nebo jsou zalepené žlutým, hnědým nebo zeleným hlenem. Vyhledejte lékaře co nejdříve. Může se jednat o projevy infekce, která vyžaduje lékařské ošetření.
•    Oči nebo oblast kolem očí jsou bolestivé nebo neobvykle citlivé.
•    Projevuje se u Vás neobvyklá citlivost na světlo.
•    Máte horečku nebo se celkově necítíte dobře.
•    Zarudnutí nebo nepohodlí trvá déle než týden i poté, co jste vyzkoušeli domácí léčbu.
•    Vaše dítě přišlo do kontaktu se zánětem spojivek (konjunktivitida) ve škole nebo například na táboře.
Pokud máte krví podlité, zarudlé oči, ale nepřidal se žádný z výše uvedených závažnějších symptomů, můžete doma jako pomoc vyzkoušet některé z následujících doporučení.

Domácí léčba krví podlitých, zarudlých očí může zahrnovat:
•    Používání volně prodejných očních kapek tzv. umělých slz.
•    Používání volně prodejných antihistaminových očních kapek, obzvláště pokud jste náchylní k sezónním alergiím.
•    Používání volně prodejných antihistaminových očních kapek se steroidy - pokud lékař jako příčinu zarudlých očí určil alergii.
•    Přikládat studené obklady na zavřené oči několikrát během dne.
•    Vyhýbat se spouštěčům potíží nebo tomu, co Vás dráždí, např. kouř, vůně, pyly, prach, chlór, zvířecí srst.
•    Časté umývání rukou. Vyhnout se dotýkání očí neumytýma rukama a každý den používat čisté povlečení a ručníky.
Pokud domácí léčba nezabere během jednoho týdne, může být na vině oční infekce. Jsou dva základní typy infekce, které způsobují zarudnutí očí - virová a bakteriální. Plísňové oční infekce jsou méně časté, ale může k nim také dojít.
Zánět spojivek (konjunktivitida) může být virového nebo bakteriálního původu. Je důležité nechat se vyšetřit a zjistit původ infekce, léčba se totiž liší podle druhu infekce.

Ke sférickým čočkám options® premier nyní zdarma jednodenní zkušební čočky options® oxy 1 day.


"Chápu, že někteří lidé si řeknou, že je to jen alergie nebo nějaký virus a když pár dnů počkají, že to samo odezní. Ale pokud se přidají další potíže a přetrvávají déle než týden, je na místě navštívit lékaře a vyloučit, že se nejedná o nic závažnějšího," říká Dr. Pagán-Duran.
Virové oční infekce, které jsou nejběžnější, obvykle odezní samy a nevyžadují léčbu. Bakteriální oční infekce si žádají antibiotika. Pro oba typy platí, že jsou nakažlivé a snadno se šíří. Praktický lékař nebo pediatr by měl být schopen rozpoznat většinu očních infekcí. Oftalmologové pak mají po ruce nástroje a postupy pro důkladnější vyšetření.

Další blog