Zajímavosti
noc_big

Jestliže znáte, jak fungují vaše oči, pak víte, že k tomu potřebují světlo. Jak je tedy možné, že vidíme dobře i v téměř naprosté tmě? Naše oči nám umožňují vidět v neuvěřitelně širokém spektru světelných podmínek díky tomu, že se zapojují do procesů různé části oka. Přečtěte si, jak oči vidí ve tmě a jak si můžete zlepšit své noční vidění. 

Jak vidíme ve tmě?

Náš rozsah vidění v měnících se světelných podmínkách ovlivňují tři části oka:

 Zornice: Oko je v mnoha ohledech jako fotoaparát. Clona fotoaparátu je ta jeho součást, která se zvětšuje a zmenšuje, aby propustila více nebo méně světla. Zornice pracuje na podobném principu. Úplně se zmenší v jasném světle, aby fyzicky zabránila určitému množství světla dopadnout na sítnici a doširoka se otevře ve tmě. Posviťte někomu do očí baterkou a uvidíte tento proces v přímém přenosu (raději však dotyčnou osobu předtím upozorněte).

 Světločivné buňky (tyčinky a čípky): Naše oči používají dva různé typy buněk, aby viděly světlo: tyčinky a čípky. Čípky vnímají jemné detaily a barvy, ale potřebují k tomu jasné světlo. Tyčinky vidí pouze černobíle a mají nízkou schopnost rozlišení, ale reagují i za velmi nízkého osvětlení. Bílá, kterou tyčinky nepatrně vidí, se musí stát tisíckrát jasnější, než jí zachytí čípky. 

 Zrakový pigment: Jak tyčinky, tak čípky obsahují chemické látky citlivé na světlo, které se nazývají zrakový pigment (fotopigment). Po vystavení světlu prochází zrakový pigment chemickou reakcí, během níž se promění světelná energie na elektrický vzruch, který mozek umí interpretovat. Zrakový pigment obsažený v tyčinkách se jmenuje rhodopsin a je základem vidění v noci. Světlo způsobuje rozklad tohoto pigmentu, čímž se snižuje citlivost tyčinek jen na tlumené světlo. Tma vyvolává regeneraci molekul v procesu nazývaném „adaptace na tmu“, během kterého se oko přizpůsobuje vidění při nízkém osvětlení.

Připravte vaše oči, aby viděly ve tmě

Vaše oči se umí přizpůsobit světlu mnohem rychleji než tmě. Čípky dosáhnou maximální citlivosti během pěti až sedmi minut, zatímco tyčinky potřebují od třiceti do čtyřiceti pěti minut a někdy i více v úplné tmě, aby dosáhly 80% adaptace na tmu. Úplná adaptace na tmu může trvat mnoho hodin. Kdybyste chtěli tento proces urychlit, uvádíme zde pro vás několik tipů:

 Noste sluneční brýle. Několik hodin, kdy se vystavíte jasnému slunečnímu světlu, může snížit vaši schopnost adaptace na tmu o 10 minut a po 10 dnech může dojít až k 50%ní ztrátě vidění v noci. Určitě používejte brýle s šedým zbarvením, neboť blokují celé barevné spektrum a platí, že čím tmavší čočky, tím lépe. Nošení brýlí s červeným zbarvením 20-30 minut před přechodem do slabého světla vám také pomůže, protože tyčinky nejsou schopné reagovat na červenou barvu. To je trik, který používají letci před nočními lety. 

 Snižte jas obrazovky vašeho počítace. Budete-li mít na vašem počítači a televizi snížený jas, vaše oči se nebudou muset tolik přizpůsobovat.

 Vyhýbejte se přímému pohledu do jasného světla. Přímý pohled do jasného světla může výrazně zvýšit délku doby, kterou budou vaše oči potřebovat na přizpůsobení se ve tmě. Jestli se musíte do světla podívat, zkuste zavřít jedno oko, abyste si uchovali nějakou schopnost adaptace na tmu. Když řídíte v noci, snažte se nedívat přímo do světel protijedoucích aut a sledujte čáry na silnici, abyste zůstali na vozovce. 

 Nechte vaše oči přizpůsobovat se přirozeně. Předtím, než půjdete do tmavých prostor, kde riskujete, že do něčeho narazíte, zavřete na chvíli oči a zakryjte si je, pomůžete jim tak přizpůsobit se. Jemný tlak dlaněmi také pomůže urychlit adaptační proces.

Schopnost vidět dobře v noci je důležitá jak pro vaše pohodlí, tak pro vaše bezpečí. 

Pro zachování dobrého vidění v noci dbejte na to, abyste měli dostatečný příjem vitamínu A, vyhýbali se kouření a nosili sluneční brýle při pobytu venku. Jestliže patříte mezi ty, kdo chtějí chránit více své oči, když si zapomenete doma sluneční brýle, informujte se o tom, jak mohou vaše oči ochránit kontaktní čočky CooperVision Avaira s UV filtrem.

Další blog