cv_blogs_rippinglens

Když si roztrhnete kontaktní čočku, může to být celkem frustrující situace. Přirozeně Vás pak napadne otázka, proč se čočky nevyrábí z pevnějšího materiálu? V současnosti používá kontaktní čočky více než 30 milionů Američanů a většina z nich se rozhodla pro měkké kontaktní čočky, protože materiál, ze kterého jsou vyrobené, je velmi příjemný a umožňuje, aby se k rohovce dostal kyslík, který ji udržuje zdravou. Cenou za tento komfort je zvýšené riziko poškození čočky. Nyní si můžete přečíst několik doporučení, jak natržení kontaktní čočky předejít.
 

    •    Nepoužívejte nehty - K natržení kontaktních čoček běžně dochází, pokud při manipulaci s nimi používáte nehty. Při vyjímání čočky z oka použijte bříška palce a ukazováčku k posunutí čočky, abyste “narušili” její přisátí k oku a teprve pak ji vyjměte. Nikdy nepoužívejte nehty k tomu, abyste jimi čočku nabrali v jejím středu. Udržejte svoje nehty krátké a se zaoblenými rohy, předejdete tak případnému poškození čočky. 
    •    Slepené okraje rozdělíte v roztoku - Když se Vám náhodou slepí okraje čočky, nepokoušejte se je oddělit prsty, mohlo by dojít k poškození čočky. Místo toho čočku ponořte do fyziologického roztoku, který si nalejete do dlaně. Jemně ji ponořenou do roztoku třete, dokud jí zvlhčení nepomůže se opět otevřít bez poškození.
    •    Udržujte čočky vlhké - Suchá čočka je náchylná k poškození. Nikdy nenechávejte Vaše čočky suché, vždy je uchovávejte v roztoku. Jestli Vám čočky vyschnou v oku, použijte zvlhčující kapky předtím, než si je budete vyjímat. Na kontaktní čočky nepoužívejte ani vodu, ani jinou tekutinu, pouze roztok pro kontaktní čočky. 
    •    Mějte pouzdro stále naplněné - Umírněnost může být vnímána jako ctnost, ale ne pokud se jedná o naplnění pouzdra na kontaktní čočky roztokem. Pokud je pouzdro naplněné jen částečně, může se čočka přilepit k suché stěně pouzdra a když ji budete chtít vyjmout, může se roztrhnout.
    •    Zjistěte si modulus (intenzita elasticity) - Všechny kontaktní čočky vypadají na první pohled zhruba stejně, ale existují mezi nimi rozdíly - v designu, propustnosti kyslíku, materiálu. Jeden z hlavních rozdílů je něco, co se nazývá modulus, což je míra odolnosti materiálu k deformaci pod tlakem. Vyšší hodnota modulu znamená tužší čočky, se kterými se jednodušeji manipuluje, zatímco nižší hodnota modulu čočky ukazuje na vyšší pružnost, současně však taková čočka vyžaduje jemnější zacházení a je s ní spojeno větší riziko natržení. Tyto čočky s nízkou hodnotou modulu, jako jsou například kontaktní čočky řady “Proclear” společnosti Coopervision, však mají vysoký obsah vody a jsou spojovány s vyšším komfortem. Je-li snadné natrhávání čoček i Váš problém, zeptejte se Vašeho očního lékaře, jaký modulus by byl pro Vás vhodný. 


    •    Co dělat s roztrženou čočkou - Máte-li natrženou čočku, přestaňte ji ihned používat, i když se jedná jen o malé natržení u vnějšího okraje čočky. Okraje místa natržení mohou poškrábat rohovku. Pokud si chcete vyjmout z oka natrženou čočku, umyjte si ruce, pak na ní důkladně aplikujte zvlhčující roztok, abyste předešli tomu, že nějaká její malá část zůstane přilepená k oku. Stáhněte si spodní víčko pomocí palce a ukazováčku jedné ruky a ukazováčkem  druhé ruky posuňte největší část roztržené čočky dolů do dolní části oka. Palcem a ukazováčkem čočku vyjměte z oka, poté si oko dobře prohlédněte, aby v něm nezůstaly žádné části poškozené čočky.

 

Další blog