(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie; autor: Kierstan Boyd) https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/how-to-stop-eye-twitching
m

Pokud Vám někdy cukalo oční víčko po delší dobu, víte, jak je to nepříjemné. Cukání (nebo záškuby) očního víčka se projevují jako křeč nebo drobný pohyb v horním nebo dolním víčku. Spustí se náhle a mohou trvat minutu, hodiny, dny nebo i déle. Ačkoliv se může zdát, že cukání v oku si musí všichni kolem všimnout, většinou se jedná o tak jemné záškuby, že je nemůže vidět ten, kdo se jen prostě dívá na Váš obličej. 

Většina běžných záškubů víčka je neškodná a nijak nepostihne Váš zrak. Existují však také určité neurologické problémy, které mohou způsobit kontrakci svalu na očním víčku. Jedná se například o blefarospasmus a hemifaciální spasmus. Při těchto méně obvyklých diagnózách má obvykle oční víčko tendenci se zavírat úplněji a na delší dobu, čímž omezuje nebo zcela znemožňuje vidění. Mohou být postiženy i další svaly v obličeji.

Pro většinu z nás je běžné cukání v očním víčku krátkou a snesitelnou obtíží. Pokud však trvá déle nebo se objevuje častěji než bývá obvyklé, můžete využít některou z následujících rad, abyste se cukání v oku zbavili:
Najděte si chvíli na zdřímnutí
K cukání víčka často dochází při nadměrné únavě. Dopřejte si proto trochu osvěžujícího spánku.
Zbavte se stresu
Být ve stresu může být spouštěčem cukání v oku. Pokud nemůžete eliminovat to, co Vám způsobuje stres, najděte si aktivity, které Vám pomohou stres zmírnit a pomohou Vám tak i zbavit se záškubů v oku. 
Omezte kofein
Jako stimulant může kofein způsobit křeče očního víčka. Omezení pití kávy, čaje nebo limonád může pomoci snížit cukání v oku. 
"Zvlhčujte" si oči
V některých případech dochází ke spasmu očního víčka v důsledku podráždění očí nebo syndromu suchého oka. Poraďte se svým oftalmologem, pokud Vás opakovaně trápí záškuby v oku a máte pocit řezání a podráždění v očích.

Další blog