https://coopervision.com/blog/how-teenagers-can-benefit-from-contact-lens-wear
o

Pro většinu dospívajících je jejich vzhled hodně důležitý, a bývá i často motivací k výměně dioptrických brýlí za kontaktní čočky. Nošení kontaktních čoček u dospívajících není však pouhým projevem marnivosti. Pozitivní efekt na fyzické i psychologické úrovni je dalekosáhlý. Studie ACHIEVE (The Adolescent and Child Health Initiative to Encourage Vision Empowerment, tj. Zdravotní iniciativa na podporu zlepšení zraku u mladistvých a dětí) odhalila, že kontaktní čočky mohou výrazně pozvednout sebedůvěru mladých lidí. Vědci zkoumali psychologický efekt nošení kontaktních čoček na dětech a mladších teenagerech po dobu tří let a zjistili, že uživatelé kontaktních čoček přiznávali zlepšení jak  svého fyzického vzhledu, tak v oblasti přijetí mezi vrstevníky a sportovní výkonnosti. Kontaktní čočky dokonce pomohly některým dětem zvýšit si sebevědomí při plnění školních povinností. A tím výčet jejich výhod ještě zdaleka nekončí.
Vyšlo najevo, že kontaktní čočky nehrají roli jen v oblasti vlivu na dětskou duši - jsou prospěšné ještě jinak. Například umožňují mladistvým, kteří nosí kontaktní čočky, využívat při sportu lépe ochranné pomůcky. Mladí sportovci používající kontaktní čočky nejen lépe vidí, ale mají i větší výběr ochranných pomůcek pro oči. Navíc se nemusí bát, že by jim brýle sklouzly ze zpoceného nosu.
Kontaktní čočky také umožňují mladým lidem, aby si vybrali z široké nabídky slunečních brýlí, které nejsou cenově tak náročné jako jsou sluneční brýle s dioptrickým předpisem. To je velká výhoda, protože ochrana mladých očí před škodlivým UV zářením je velmi důležitá.
Jak je možné určit vhodný věk pro dítě, kdy může začít nosit kontaktní čočky?
Ačkoliv některé studie naznačují, že nosit kontaktní čočky jsou schopné děti už ve věku osmi let, velká část odborníků v péči o zrak začíná doporučovat kontaktní čočky dětem ve věku mezi 11 a 14 lety, s ohledem na jejich vyspělost. Je důležité si uvědomit, že vyspělost se úplně přesně nedá odvodit od věku dítěte. Pokud přemýšlíte, zda je Vaše dítě dostatečně zralé na to, aby nosilo a staralo se dobře o kontaktní čočky, zamyslete se nad tím, jak zvládá své povinnosti, jako jsou například domácí úkoly a udržování pořádku. Přístup dítěte k osobní hygieně je dalším dobrým vodítkem pro zjištění, zda je Vaše dítě na kontaktní čočky připravené.
Uvedení jednodenních kontaktních čoček na trh zmírnilo nároky na pečlivost v péči o kontaktní čočky, neboť tyto čočky se večer po vyjmutí z oka vždy vyhodí a ráno jsou nahrazeny zbrusu novým párem. To přineslo jak rodičům, tak lékařům klidnější spánek. Potvrzuje to i výzkum AOA (Americká optometrická asociace), ve kterém tři z deseti lékařů, kteří jsou ochotni předepisovat kontaktní čočky dětem, své rozhodnutí připisují právě jednodenním kontaktním čočkám. 
Stále ještě váháte, zda jsou kontaktní čočky vhodné pro Vaše dospívající dítě? Poraďte se svým očním lékařem, nechte se informovat o nejzdravějších alternativách mezi kontaktními čočkami, včetně čoček vyrobených ze silikon hydrogelu. Tento materiál umožňuje efektivnější distribuci kyslíku do očí v porovnání s jinými jednodenními čočkami, protože obsahuje méně silikonu. Jednodenní kontaktní čočky z něj vyrobené jsou dostupné pod názvem MyDay®. 

1. Contact Lens Spectrum. Výběr kontaktních čoček u dětí. Listopad 2012. Dostupné na https://www.clspectrum.com/issues/2012/november-2012/fitting-children-into-contact-lenses

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy 
 

Další blog