(převzato ze stránek www.coopervision.com) https://coopervision.com/blog/ocular-health-and-comfort-type-daily-disposable-contact-you
vystrizek

Víte, z čeho jsou vyrobeny jednodenní kontaktní čočky, které nosíte - z jakého druhu materiálu? Nebo proč by Vás to mělo vlastně zajímat?
Mnoha lidem je to jedno.
Jestliže také patříte k této většině, používáte jednoduše to, co Vám doporučí lékař. Přesto by Vás mohlo však zajímat, že...

Různé materiály použité pro výrobu kontaktních čoček mají odlišný dopad na zdraví očí. Pro oči je nejdůležitější přístup kyslíku.

Rozhodnutí je pak na Vás: Dopřejete svým očím více či méně kyslíku?

Oční lékaři obvykle předepisují jednodenní kontaktní čočky, které jsou vyrobeny z jednoho z následujících měkkých materiálů:
•Hydrogel
•Silikon-hydrogel
Je důležité vědět, že silikon-hydrogel má v porovnání s hydrogelem jednu zásadní výhodu, pokud máme na zřeteli zdraví očí: Do očí se dostane více kyslíku. 

Co jsou "jednorázové" kontaktní čočky?
Jednorázové kontaktní čočky (také nazývané jednodenní) jsou navrženy pro použití na jeden den, bez doby spánku. Nosí se během celého dne, kdy je člověk vzhůru, před spaním se vyjmou a vyhodí do koše. Takto každý den.
Dva důvody, proč lidé používají jednodenní kontaktní čočky, jsou:
•    Jedná se o nejpohodlnější variantu kontaktních čoček - nemusíte se obtěžovat každodenním rituálem čištění. Prostě čočky na konci dne vyhodíte a následující ráno je nahradíte novým párem.
•    Proteiny a další látky přirozeně se vyskytující v slzách mají méně času na to, aby se na čočkách uchytily. Ukládání těchto látek na povrchu čoček snižuje jejich propustnost na kysílk. To může vést k podráždění očí a pocitu horkosti nebo pálení v očích.5 Oči jsou pak také náchylnější k infekcím.6 
Oči potřebují dostatek kyslíku, aby zůstaly zdravé a nedocházelo k jejich podráždění a zarudnutí. Na rozdíl od jiných částí těla neobsahují rohovky cévy, kterými by byly vyživovány kyslíkem. Místo toho musí získávat kyslík ze slz a přímo ze vzduchu, aby zůstaly zdravé a bez podráždění.
Proto je důležité vědět, že silikon-hydrogel propouští čočkou více kyslíku v porovnání s hydrogelem. Pravda je taková, že čočky vyrobené ze silikon-hydrogelu umožňují, aby se k oku dostalo téměř stejné množství kyslíku jako kdybyste žádnou kontaktní čočku v oku neměli.1

Když se očím nedostává potřebné množství kyslíku, může dojít k hypoxii. Mezi běžné příznaky hypoxie patří:
• Rudé, krvavé oči
• Otok rohovky
• Prorůstání cév do rohovky
• Rozmazané vidění v závažnějších případech
Pokud se řídíte radami a doporučeními očního lékaře, je riziko poškození očí v důsledku nošení kontaktních čoček velmi nízké.2
Protože však hydrogelové kontaktní čočky omezují propustnost kyslíku k oku, jejich nošení může vyústit v nadměrnou reakci cév v oku (se známým vzhledem zarudlého, krvavého oka) už po osmi hodinách nošení.3
Je rovněž důležité zmínit, že riziko hypoxie se zvyšuje, když oči potřebují více kyslíku nebo s vyšším počtem dioptrií ke korekci zraku.
Například, pokud trpíte závažnějším stupněm krátkozrakosti, dalekozrakosti nebo astigmatismu, je nutné ke korekci Vašeho zraku použít kontaktní čočky, které jsou tlustší. I když jsou tyto kontaktní čočky stále velmi tenké, neumožňují propustit k rohovce tolik kyslíku jako čočky s méně dioptriemi.

Pro používání silikon-hydrogelových kontaktních čoček existují ještě další důvody.
Silikon-hydrogel je v současnosti stejně pohodlný na nošení jako hydrogel.
Jednodenní silikon-hydrogelové kontaktní čočky první generace byly tužší, tlustší a méně pohodlné než hydrogelové. Dnes už tomu tak není. Poslední generace silikon-hydrogelových materiálů je v porovnání se svými předchůdci měkčí a pohodlnější.
Někteří oční odborníci stále zastávají dnes již mylný názor, že silikon-hydrogelové kontaktní čočky nejsou tak pohodlné jako hydrogelové. Nedávný přehled klinických studií4 porovnávající silikon-hydrogelové a hydrogelové jednodenní kontaktní čočky ukazuje jiné závěry.
V těchto studiích4 pacienti uváděli, že nejnovější silikon-hydrogelové čočky jsou stejně pohodlné jako hydrogelové...
• při aplikaci
• po celý den
• i na sklonku dne
To jsou pro Vás dobré zprávy, pokud si zvolíte pro své oči kontaktní čočky z nejzdravějšího materiálu, aniž byste museli obětovat něco ze svého pohodlí. 
Dostupnost
Pokud dbáte na své zdraví a hlídáte si rozpočet, pak Vás jistě potěší, že nejnovější silikon-hydrogelové jednodenní čočky jsou cenově dostupnější než jejich předchůdkyně.
Současná pokročilá technologie silikon-hydrogelových jednodenních kontaktních čoček vám nabízí nejzdravější materiál*, z kterého mohou být vyrobeny kontaktní čočky pro Vaše oči.
Pokud nyní používáte hydrogelové čočky, informujte se u svého očního lékaře na možnost přejít na silikon-hydrogelové jednodenní kontaktní čočky. A pokud uvažujete začít používat jednodenní čočky, silikon-hydrogelové jsou jasná volba.

Použité zdroje:
1. Brennan NA. Beyond Flux: Total Corneal Oxygen Consumption as an Index of Corneal Oxygenation During Contact Lens Wear. Optom Vis Sci. Červen 2005;82(6):467-72. Platí pro SiHy kontaktní čočky s Dk/t 15 a vyšší. 
2. Heiting G. Are Contacts Bad For Your Eyes? All About Vision. Zpřístupněno 25. dubna 2017.
3. Papas EB, Vajdic CM, Austen R, Holden BA. High-oxygen-transmissibility soft contact lenses do not induce limbal hyperaemia. Curr Eye Res. Září 1997;16(9):944-946.
4. Diec J, Tilia D, Thomas V. Comparison of silicone hydrogel and hydrogel daily disposable contact lenses. Eye Contact Lens. 2017. DOI: 10.1097/ICL.0000000000000363 [připravuje se tisk e-publikace].
5. Heiting G. Why Do Contacts Burn? All About Vision. Zpřístupněno 12. května 2017.
6. Segre L, Barr JT. Daily Disposable Contact Lenses: A Healthy And Convenient Choice. All About Vision. Zpřístupněno 12. května 2017.
* Shromážděná data. Silikon-hydrogelové kontaktní čočky díky vyšší propustnosti kyslíku v porovnání s hydrogelovými materiály minimalizují nebo eliminují příznaky a symptomy spojené s hypoxií během nošení kontaktních čoček. Pomáhají také chránit oči před podrážděním. 

Další blog