zdrave_starnutiijpg

Víte, že září je měsíc věnovaný zdravému stárnutí? Oči jsou nedílnou součástí Vašeho celkového zdraví. Seznamte se s následujícími radami a zkušenostmi, které Vám pomohou uchovat si zdravý zrak - nyní i po všechny roky, které ještě přijdou!

 

Jednoduché rady pro zdravé oči

Vaše oči jsou důležitou součástí zdraví. Je mnoho způsobů, jak si je uchovat zdravé a zajistit, abyste viděli co nejlépe. Řiďte se následujícími radami, abyste si udrželi zdravé oči až do zralého věku.

 

Objednejte se na komplexní oční prohlídku včetně rozkapání očí. Možná máte pocit, že vidíte dobře a Vaše oči jsou zdravé, avšak komplexní oční vyšetření u očního lékaře včetně rozkapání očí je jediný způsob, jak si být opravdu jistí. Co se týká běžných problémů se zrakem, někteří lidé si neuvědomují, že by mohli s dioptrickými brýlemi nebo kontaktními čočkami vidět lépe. Navíc mnoho běžných očních potíží, jako je glaukom, diabetická retinopatie a věkem podmíněná makulární degenerace, se často neprojevuje žádnými varovnými symptomy. Oční prohlídka s rozkapáním očí je jediný způsob, jak odhalit tato onemocnění v raném stádiu.

Během takové komplexní oční prohlídky Vám oční lékař oči pomocí kapek tzv. rozkape neboli rozšíří zornice, aby se do oka dostalo více světla na stejném principu, jako otevřenými dveřmi pronikne více světla do tmavé místnosti. To umožní očnímu lékaři dobře prohlédnout zadní část Vašeho oka a vyšetřit, jestli nevykazuje nějaké projevy poškození nebo nemoci. Oční lékař je jediný, kdo může spolehlivě říct, zda jsou Vaše oči zdravé a jestli vidíte opravdu dobře.

Seznamte se s rodinnou anamnézou. Popovídejte si s členy své rodiny o jejich zdravotní historii týkající se očí. Je důležité vědět, jestli má někdo diagnostikované nějaké oční onemocnění, protože mnoho z nich je dědičných. To pomůže lékaři určit, zda patříte u nějakého onemocnění do rizikové skupiny.

Vhodnou stravou pečujte o svůj zrak. Už jste jistě slyšeli, že mrkev je dobrá pro oči. Avšak konzumace stravy bohaté na ovoce a zeleninu, obzvláště zelenou listovou, jako je špenát a různé druhy kapusty je také důležitá pro uchování zdravých očí.i Výzkum také ukázal, že pro oči je zdravé jíst ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, mezi které patří losos, tuňák a halibut.

Udržujte si zdravou váhu. Nadváha nebo obezita zvyšují riziko rozvoje potíží souvisejících s diabetem a dalšími systémovými poruchami a které mohou vést ke ztrátě zraku, jako je například diabetická retinopatie nebo glaukom. Pokud je pro Vás obtížné udržet si zdravou váhu, promluvte si o této problematice s lékařem.

Používejte ochranné pomůcky pro oči. Při sportu a při vykonávání různých prací doma a na zahradě používejte pomůcky k ochraně očí. Patří mezi ně různé typy ochranných brýlí, ochranné štíty a speciální chrániče očí navržené tak, aby poskytovaly vhodnou ochranu odpovídající dané činnosti. Nejvyšší stupeň ochrany poskytují brýlové čočky vyrobené z polykarbonátu, který je desetkrát pevnější v porovnání s ostatními plasty. Ochranné oční pomůcky je možné zakoupit u mnoha poskytovatelů péče o zrak a také v některých obchodech se sportovními potřebami.

Přestaňte kouřit nebo raději nikdy nezačínejte. Kouření je pro oči stejně škodlivé jako pro zbytek těla. Průzkum prokázal spojitost mezi kouřením a zvýšeným rizikem rozvoje věkem podmíněné makulární degenerace, katarakty a poškozením optického nervu, a všechny tyto potíže mohou vést ke ztrátě zraku.ii, iii

Buďte styloví a noste tmavé brýle. Sluneční brýle jsou důležitým módním doplňkem, avšak jejich nejdůležitější úlohou je chránit oči před slunečním ultrafialovým zářením. Když si kupujete sluneční brýle, vybírejte si vždy takové, které filtrují 99-100 % UVA i UVB záření.

Dopřejte očím odpočinek. Pokud trávíte hodně času u počítače nebo zaostřujete stále na jednu věc, někdy zapomenete mrkat, a to může v očích vyvolat pocit únavy. Vyzkoušejte pravidlo 20-20-20: Každých 20 minut se dívejte na něco vzdáleného asi 20 stop (cca 6 metrů) po dobu 20 sekund. To může pomoci zmírnit únavu očí.

Dobře si myjte ruce a čistěte kontaktní čočky. Abyste se vyhnuli riziku vzniku infekce, pokaždé si ruce pečlivě umyjte před nasazováním i před vyjímáním kontaktních čoček. Dodržujte pokyny, jak čistit kontaktní čočky a nahrazujte je podle zvoleného režimu výměnu.

Dodržujte bezpečnostní opatření na pracovišti. Zaměstnanci by měli dbát na zajištění bezpečného pracovního prostředí. Pokud Vaše práce vyžaduje nošení ochranných pomůcek na oči, vyberte si vhodný typ a zvykněte si na jeho pravidelné používání a podpořte v této myšlence i Vaše spolupracovníky.

 

i Age-Related Eye Disease Study Research Group. The relationship of dietary carotenoid with vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study. Archives of Ophthalmology; 2007; 125(9): 12251232.

ii Age-Related Eye Disease Study Research Group. Risk factors associated with age-related nuclear and cortical cataract. Ophthalmology; 2001; 108(8): 14001408.

iii U.S. Department of Health and Human Services, Office of the Surgeon General. The Health Consequences of Smoking: A Report of the Surgeon General (Washington, D.C., 2004).

 

Další blog