(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Celia Vimont) https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/are-computer-glasses-worth-it
bua

Brýle, které údajně filtrují modré světlo vycházející z počítačů, chytrých telefonů a tabletů, se stávají stále více a více oblíbenějšími. V reklamách na tyto brýle se uvádí, že zvýšené vystavování se modrému světlu může způsobit množství problémů. Potíže, které bývají spojovány s modrým světlem,  se mohou projevit různým způsobem, od pocitu suchých očí až po digitální zrakovou únavu, narušení spánkového režimu nebo dokonce makulární degeneraci, která se projevuje ztrátou určité části nebo celého centrálního vidění. Nicméně však neexistují žádné důkazy, že by druh nebo množství světla vycházejícího z obrazovek počítačů byly pro oči škodlivé.
Lidé se obávají, že sledujeme obrazovky mnohem častěji než kdykoliv předtím,“ řekl pro Business Insider mluvčí AAO Rahul Khurana, MD. „Všichni mají strach, že to může být pro oči škodlivé, a je to oprávněná obava, ale neexistují důkazy, že by to způsobovalo nějaké nevratné poškození očí.“
Akademie nedoporučuje žádné speciální ochranné pomůcky na oči při používání počítače.

Měli bychom se obávat modrého světla a počítačové radiace?
Je prokázáno, že určité způsoby vystavení se světlu mohou způsobit poškození očí za určitých podmínek. Například, nadměrné vystavení se ultrafialovému slunečnímu světlu zvyšuje riziko očních onemocnění, mezi které patří katarakta, výrůstky na oku a rakovina.
U množství radiace vycházející z počítače se nikdy neprokázalo, že by způsobovala nějaké oční onemocnění. Studie znovu vydaná Národní lékařskou knihovnou v USA nezjistila žádnou měřitelnou UVA nebo UVB radiaci z počítačových monitorů. UV záření je nejškodlivější částí slunečního světla pro oči a pro pokožku. Program ochrany před radiací při Institutu technologie v Massachusetts shrnuje současný výzkum o záření z počítačových obrazovek tvrzením, že „neexistují údaje, ze kterých by bylo možné se domnívat, že hrozí zdravotní riziko z vystavení se elektromagnetickým polím spojené s používáním obrazovek.
Dlouhé hodiny strávené u digitálních zařízení mohou způsobit únavu očí a omezené mrkání spojené s používáním počítačů může vyvolat syndrom suchého oka. Tyto potíže jsou však způsobeny tím, jak lidé používají obrazovky, ne něčím, co z obrazovky vychází.
Oči je možné si chránit před únavou, i když celý den pracujete na počítači:
•    Seďte ve vzdálenosti asi 50 cm (na vzdálenost paže) od obrazovky počítače. Upravte si polohu obrazovky tak, abyste se dívali mírně dolů.
•    Snížit odlesky obrazovky můžete použitím matné úpravy obrazovky, pokud potřebujete.
•    Pravidelně odpočívejte podle pravidla „20-20-20“: každých 20 minut přesuňte pohled na objekt vzdálený minimálně 20 stop (asi 6 metrů) na dobu minimálně 20 sekund.
•    Pokud cítíte, že máte suché oči, můžete je osvěžit umělými slzami.
•    Upravte světlo v místnosti a vyzkoušejte zvýšit kontrast Vaší obrazovky pro snížení námahy očí.
•    Pokud používáte kontaktní čočky, občas dopřejte svým očím odpočinek v podobě dioptrických brýlí.
Mnoho očních potíží způsobených používáním počítače je pouze dočasných a zmírní se, když přestanete počítač používat.
Akademie doporučuje podstoupit základní lékařskou prohlídku, když dosáhnete věku 40 let. Pravidelné oční prohlídky u oftalmologa jsou důležité pro včasnou diagnózu některých potenciálních očních chorob.
Akademie také doporučuje, aby lidé starší 65 let chodili na oční prohlídky jednou za rok až dva, i když netrpí žádnými očními problémy.

 

Další blog