stazeny_soubor_1

Bylo by skvělé, kdybychom všichni jedli jen ovoce, celozrnné výrobky, zeleninu a další na živiny bohaté potraviny. Pravda je bohužel taková, že většina z nás by ve svém, určitě ne bezchybném stravování, určitě našla nějaké nedostatky. 

Není nic lepšího, než když potřebné živiny dostáváme přímo z jídla, přesto nám vitamínové a minerální potravinové doplňky mohou pomoci doplnit jejich nedostatek, který se může negativně projevit na zdraví našich očí.

AREDS studie

Co se potravinových doplňků týká, je někdy obtížné poznat, které z nich jsou pro nás opravdu prospěšné a kdy se jedná o reklamní trik. Platí to i pro přípravky určené pro oči, proto je důležité zohlednit nejnovější výzkumy. Dvě nejvýznamnější studie věnované zdraví očí jsou AREDS („Age-Related Eye Disease Study“ - studie zabývající se nemocemi očí spojenými s věkem) a AREDS2 financované NEI (National Eye Institute) v USA. 

Studie zkoumaly vliv dvou různých složení denně užívaných multivitamínových doplňků na vývoj a postup VPMD (věkem podmíněná makulární degenerace)  a katarakty u osob mezi 55 a 80 lety v různých stádiích onemocnění. Obě studie potvrdily, že doplňky měly zásadní účinek u osob s vysokým rizikem ztráty zraku, kdy došlo ke snížení rizika dalšího postupu nemoci asi o 25%. Bohužel u osob, které VPMD neměly diagnostikovanou nebo se onemocnění nacházelo v raném stádiu a u osob s kataraktou se zásadní účinek neprokázal.

Vitamíny a minerály pro oči
Existuje mnoho různých látek v potravinových doplňcích, o kterých je známo, že jsou prospěšné pro zdraví očí – nejznámější jsou antioxidanty, neboť škody způsobené reaktivními formami kyslíku a toxiny mohou zhoršit s věkem spojené nemoci, jako je například VPMD. Ve studii AREDS byly v klinicky testovaných multivitamínových přípravcích zahrnuty:
Beta karoten – předchůdce vitamínu A, nepostradatelný pro noční vidění. Kuřáci a ti, kteří někdy kouřili, by se měli poradit s lékařem, protože v podobě potravinového doplňku byl spojován s vyšším rizikem vzniku nádorového onemocnění. Nachází se v mrkvi, sladkých bramborech, hovězích nebo kuřecích játrech a v kapustě.
Vitamín C – vitamín známý jako prevence proti nachlazení, je spojován také se snížením rizika rozvoje katarakty. Najdeme ho v v pomerančích, grepfruitech, brokolici a kapustě.
Vitamín E – vitamín E je antioxidant a pomáhá chránit před kataraktou a makulární degenerací. Nachází se v mandlích, lískových a burských oříškách a v pšeničných klíčcích.
Lutein a zeaxanthin – ve studii AREDS2 nahradily beta karoten, jedná se o rostlinné pigmenty (karotenoidy), které mohou snižovat riziko VPMD a katarakty. Nachází se v listech vodnice, ve špenátu a v kapustě.
Omega-3 mastné kyseliny – studie naznačuje, že omega-3 mastné kyseliny by mohly chránit oči dospělých před makulární degenerací a syndromem suchého oka.

Předtím, než začnete brát vitamíny, se určitě poraďte se svým očním lékařem, zvláště jste těhotná nebo kojící žena. I když potravinové doplňky nemohou vyléčit všechny problémy zraku mávnutím kouzelného proutku, určitě jsou dobrými společníky v běhu na dlouhou trať, mohou omezit zánětlivost a snížit oxidační stres na oči i na celý organismus.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. 

Další blog