(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie; autor: Kierstan Boyd) https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/bdd90cac-3611-40db-b891-89d16f0a6a7c
o

Světlo je obvykle rozptýlené, protože se v různých úhlech odráží od nerovného povrchu objektů. Pokud je však povrch hladký, jako je tomu u klidné vodní hladiny nebo u rovných kovových ploch, odráží se světlo v jednom úhlu - například právě do Vašich očí. Dochází k tomu, čemu říkáme oslnění. 
Naštěští mohou být dnes sluneční brýle - ať už jsou na předpis nebo bez něj - upraveny technologií, které se říká polarizace a která slouží ke snížení světelných odlesků a zlepšení vidění a potažmo bezpečnosti, když svítí slunce.

Jak polarizační čočky fungují
Polarizační brýlové čočky na sobě mají speciální chemickou látku, která filtruje světlo. Její molekuly jsou uspořádány tak, aby filtrovaly část světla procházejícího brýlovou čočkou. Můžete si to představit jako jemné žaluzie na okně. Je vidět pouze světlo, které prochází mezerami v žaluziích.
Na polarizačních slunečních brýlích vytváří filter horizontálně orientované otvory pro přístup světla. To znamená, že mezerami se mohou dostat k očím pouze ty sluneční paprsky, které dopadají horizontálně. Čočky budou blokovat všechny vertikální světelné paprsky odrážející se od nehybné hladiny rybníka nebo například od lesklé střechy automobilu.
V důsledku toho pak obraz, který vidíme přes polarizační čočky, je trochu tmavší než obvykle, ale objekty vidíme zřetelněji a čistěji a snadněji vnímáme detaily. Lidé, kteří používají polarizační sluneční brýle po delší časový úsek dne, často uvádějí, že jsou pak méně unavení než obvykle, když čelí slunečním odleskům. Polarizační brýle si pochvalují zejména rybáři, protože významně snižují oslnění a pomáhají jim vidět pod hladinu.

Kdy nepoužívat polarizační brýle
Existují případy, kdy se nedoporučuje používat polarizační brýle. Například byste mohli mít problém vidět dobře na LCD (liquid crystal display, pozn. překl.: obrazovka z tekutých krystalů) obrazovky - jako například na palubní desku v automobilu, na displej bankomatu, chytrý telefon nebo některé náramkové hodinky.
Je důležité mít na paměti, že pokud je na Vašich slunečních brýlích uvedeno, že filtrují škodlivé sluneční ultrafialové (UV) paprsky, neznamená to, že jsou také polarizační. Polarizační brýlové čočky budou označeny tímto názvem.
Další informace o výhodách a nevýhodách polarizačních brýlí můžete získat u svého optika
 

Další blog