woman-putting-in-eye-drops-new-spotlight-size

Přestože existuje důvodné podezření, že oční kapky způsobily úmrtí v Jižní Karolíně (pozn. překl.: stát na východním pobřeží USA), odborníci se shodují, že účinná chemická látka, která má odstraňovat z očí zarudnutí, je bezpečná, pokud je používána správně. Oční kapky k léčbě červených očí nejsou určené k tomu, aby byly konzumovány ústy, což byla příčina onemocnění a následné smrti.

Lana Clayton, 52 let, byla nedávno zatčena pro podezření z vraždy svého manžela Stephena Claytona, který zemřel 21. července ve věku 64 let. Podle oprávněných úřadů se Lana Clayton přiznala k vraždě poté, co bylo v těle jejího manžela během pitvy objeveno vysoké množství tetrahydrozolinu. Řekla vyšetřovatelům, že mu dávala od 19. do 21. července do vody, kterou pil, oční kapky.

 

Účinná látka v očních kapkách, které zmírňují zarudnutí

Běžně používané kapky na zmírnění zarudnutí očí obvykle obsahují tetrahydrozolin, který byl schválen agenturou FDA (pozn. překl.: Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA) v roce 1954 a který patří do skupiny látek nazývaných imidazoly. Tuto chemickou látku najdeme podle "Drugs.com" kromě jiných také v očních kapkách Visine, Murine Plus, Altazine nebo Clarine.

FDA vnímá riziko u těchto výrobků jako nízké, neboť jsou označeny jako přípravky pouze pro vnější použití a je na nich viditelné upozornění "udržujte z dosahu dětí".

Imidazoly, včetně tetrahydrozolinu, byly vyvinuty jako dekongestiva a vazokonstriktory. Na principu zúžení cév v oku funguje jejich "odstranění začervenání". Tetrahydrozolin byl už dříve použit při několika skutečných i fiktivních pokusech o vraždu.

 

Projevy nesprávného použití očních kapek na červené oči

Vypití očních kapek, záměrné nebo nedopatřením, může v krvi navýšit toxické hodnoty. Pokud se kapky používají podle návodu k zmírnění zarudnutí očí, nedochází u tohoto typu k jejich systémovému absorbování do těla v množství, které by bylo toxické.

Pokud jsou však kapky konzumovány orálně, tetrahydrozolin rychle projde gastrointestinálním ústrojím, záhy se dostane do krve a centrálního nervového systému.

Projevy předávkování tetrahydrozolinem zahrnují ospalost a malátnost, pomalé dýchání nebo jeho nepřítomnost, pomalý srdeční tep, hypotermii (pozn. překl.: podchlazení) a v krajním případě i bezvědomí.

 

Riziko otravy kapkami Visine je nejvyšší u dětí

Obvykle se nejedná o zločin, ale o nešťastnou náhodu, kdy děti nebo domácí mazlíčci kapky požijí. Malá lahvička s čirou tekutinou bez zápachu dítě zaujme a může její obsah vypít. Obvykle obsahuje jedno balení očních kapek něco mezi 15 a 30 mililitry roztoku.

"Rozhodující z hlediska možné újmy je fyzická velikost dítěte a jaké množství vypije, proto jsou děti nejvíce ohrožené," říká Wiley Chambers, MD, oftalmolog pracující v Centru pro hodnocení a výzkum léčiv při FDA. "Obecně platí, že ospalost a malátnost jsou znepokojující symptomy, pokud dítě - obzvláště pak dítě mladší 6 let - pozře více než 1 mililitr během jednoho dne."

Klinický farmakolog a prezident společnosti PharmaLogic Development, Incl, Gary Novack, PhD, souhlasí. "Podle informací FDA dostupných na internetu může být pro děti, vzhledem k jejich fyzické velikosti, toxická už dávka od 1 do 2 mililitrů."

Kapání dvou kapek do obou očí šestkrát denně odpovídá asi jednomu mililitru roztoku. Pokud tedy používáte kapky podle návodu a uchováváte je z dosahu dětí, je běžné používání očních kapek považováno pro průměrnou osobu za bezpečné.

 

Co dělat, když někdo vypije oční kapky

Pokud někdo pozře tetrahydrozolin, je to alarmující stav. Podle informací v tzv. Bezpečnostním listu (Material safety data sheet) byste rozhodně neměli vyvolávat u dotyčné osoby zvracení, měli byste udělat následující:

"Prohlédněte rty a ústa, abyste zjistili, zda byly poškozené tkáně, což může potvrdit, že byla pozřena toxická látka; nepřítomnost takových znaků však tuto variantu nevylučuje. Uvolněte těsné oblečení, jako je například zapnutý límeček, kravata nebo pásek. Pokud postižený nedýchá, zahajte resuscitaci. Bezodkladně přivolejte rychlou lékařskou pomoc."

Další blog