Doporučení
sports-tennis-330x220

Kontaktní čočky zlepšují sportovní výkonnost mnoha způsoby, například tím, že poskytují širší zorné pole než dioptrické brýle. Více než polovina dospělých Američanů trpí nějakým zrakovým problémem, například krátkozrakostí, dalekozrakostí nebo astigmatismem a potřebují korekci zraku. Mnoho sportovců, kteří patří do této skupiny, si pro své aktivity vybírají kontaktní čočky díky konkurenčním výhodám, které jim mohou poskytnout.

Jestliže patříte mezi ty, kdo už v minulosti nosili kontaktní čočky, ale zjistili, že jejich nošení už není po dlouhém dni stráveném v kanceláři pohodlné, můžete vyzkoušet nosit je pouze při sportu a během odpočinku.

 

Výhody nošení kontaktních čoček při sportu

V porovnání s dioptrickými brýlemi nabízejí kontaktní čočky množství výhodných způsobů, jak si vylepšit zrak pro sportovní zápolení:

  • Lepší periferní vidění. Ačkoliv mohou být sportovní dioptrické brýle vyrobené s velkými čočkami ve stylu "wraparound" (pozn. překl.: tzv. ovinovací, brýle, které těsně přiléhají k obličeji), většina dioptrických brýlí má malé, relativně ploché čočky a malé obroučky. To výrazně snižuje periferní vidění, které je nepostradatelné pro mnoho sportů.
  • Neomezené zorné pole. Kontaktní čočky také poskytují široké, neomezené zorné pole, protože pohled neomezuje ani neruší žádné brýlové obroučky. Můžete vidět více ze svého okolí a rychleji reagovat na předměty, které se k Vám blíží, a na ostatní hráče kolem Vás. Také můžete snadněji vidět a reagovat na nízké míče nebo jiné předměty ve výšce Vašich nohou.
  • Menší pravděpodobnost zamlžení nebo postříkání. Na rozdíl od dioptrických brýlí zůstávají kontaktní čočky obvykle čiré bez ohledu na vliv prostředí nebo počasí, jako například deště.
  • Snížené riziko zranění. Dioptrické brýle se mohou rozbít a způsobit poranění oka následkem úderu, což u kontaktních čoček nehrozí.
  • Stabilnější vidění. Když nosíte dioptrické brýle, můžete vnímat, že se Vám brýle trochu na obličeji pohybují při každém kroku. A může být pro Vás nepohodlné, když s dioptrickými brýlemi běháte. S kontaktními čočkami se nemusíte obávat, že by Vám podobně jako brýle klouzaly po nose nebo mohly z obličeje spadnout.
  • Lepší kompatibilita s ochrannými pomůckami. Pro sporty, které vyžadují nošení helmy nebo ochranných brýlí, nemusíte s kontaktními čočkami řešit, zda budou dohromady pasovat nebo bude jejich nošení dohromady s ochrannými pomůckami pohodlné.

Jednodenní kontaktní čočky pak mají jednu výhodu navíc, a to, že se o ně nemusíte starat a uchovávat je. Nasadíte si čočky na zápas nebo na den, kdy vyrážíte za zábavou, a pak je jednoduše vyhodíte.

GP a hybridní kontaktní čočky pro sport

I když většina sportovců, kteří potřebují korekci zraku, používají měkké kontaktní čočky, je možné nosit i GP kontaktní čočky (pozn. překl.: plynopropustné, z angl. gas permeable). Tyto kontaktní čočky, také nazývané tvrdé plynopropustné neboli RGP čočky (pozn. překl.: z angl. ridig gas permeable), jsou navržené pro celodenní nošení a mají v porovnání s měkkými kontaktními čočkami několik výhod:

  • Protože jsou GP čočky tvrdé, drží v oku tvar. To umožňuje lepší korekci astigmatismu a dalších abnormalit rohovky a často přináší ostřejší zrak.
  • GP čočky umožňují přístup většího množství kyslíku k očím v porovnání s tradičními hydrogelovými měkkými kontaktními čočkami.
  • Protože je povrch GP čoček tvrdý, nezachycuje se na něm nečistota a usazeniny tak snadno. Čočky tedy zůstávají déle čisté.
  • Plynopropustné kontaktní čočky neabsorbují slzy z očí na rozdíl od měkkých kontaktních čoček, takže není třeba se příliš obávat suchosti očí.

Avšak i GP kontaktní čočky mají své nedostatky. Protože jsou tvrdé, trvá delší dobu, než si na ně člověk zvykne a je obvykle náročné nosit je jen příležitostně na sport. K tomu, aby bylo dosaženo nejlepších možných výsledků, je nutné si na ně přivyknout a nosit je po celý den. GP čočky mají také podstatně menší průměr v porovnání s měkkými kontaktními čočkami, což zvyšuje riziko, že by mohly z oka vypadnout při kontaktních sportech. Pokud je toto problémem, oční lékař Vám může předepsat GP čočky na míru s větším průměrem, aby se předešlo tomu, že se čočka z oka snadno uvolní.

Jedním ze způsobů, jak řešit nevýhody GP čoček, jsou hybridní kontaktní čočky. Hybridní čočky mají ve svém středu GP čočku, která je "olemovaná" materiálem, ze kterého se vyrábí měkké kontaktní čočky. Výsledem je spojení optiky poskytující ostré vidění s pohodlím, které poskytují měkké kontaktní čočky. Hybridní kontaktní čočky jsou také větší, podobně jako měkké čočky, takže během sportování z oka nevypadnou.

Kontaktní čočky, zabarvení a UV ochrana

Pro snížení odlesků a zlepšení kontrastu při sportování by se Vám mohly hodit měkké kontaktní čočky zabarvené podle konkrétních požadavků. Tyto čočky selektivně filtrují světelné paprsky a tím poskytují vyšší zrakové pohodlí a pomáhají rychleji reagovat na blížící se předměty (jako například baseballový nebo fotbalový míč). Mezi nejoblíbenější druhy zabarvení pro sportovní kontaktní čočky patří jantarová a šedozelená barva. Jantarově zabarvené čočky bývají někdy preferovány pro baseball, tenis a kopanou, naopak šedozelený odstín zabarvení se často doporučuje pro golf, běhání a cyklistiku. Je to ale ve skutečnosti věc osobní preference.

Nejlepší způsob, jak zjistit, jestli Vám na míru zabarvené kontaktní čočky vylepší sportovní vyžití, je navštívit specializovaný obchod, kde si takové čočky můžete vyzkoušet. Protože tyto čočky nepatří mezi běžný sortiment, mnoho optik a běžných očních ordinací je nebude mít zařazené v nabídce.

Na míru zabarvené kontaktní čočky na sport jsou dostupné jak s korekcí, tak bez korekce krátkozrakosti, dalekozrakosti nebo astigmatismu. Ale i když vidíte výborně a nepotřebujete brýle ani čočky, je pro nákup zabarvených kontaktních čoček nutné nechat je vybrat odborníkem a mít na ně platný lékařský předpis.

Měkké kontaktní čočky mnoha značek - se zabarvením i bez - poskytují určitou úroveň  ochrany proti slunečnímu ultrafialovému (UV) záření, které může poškodit oči a pleť na obličeji. Bohužel je tato ochrana omezena na oblast očí, která je zakrytá čočkou. Nošení kontaktních čoček s UV filtrem stále zanechává část očí a jemnou pokožku na očních víčkách citlivou na slunce nechráněnou.

Z tohoto důvodu, i když kontaktní čočky s UV filtrem jsou plus, zůstává důležité nosit sportovní ochranné pomůcky na oči, které poskytují stoprocentní UV ochranu pro všechny venkovní sporty. Pomáhá i pokrývka hlavy, která zakryje prostor mezi slunečními brýlemi a obličejem.

Výhody a pohodlí u sportovních kontaktních čoček

Mnoho lidí nosí kontaktní čočky na sport, i když do zaměstnání a pro další denní aktivity dávají přednost dioptrickým brýlím. Kontaktní čočky také umožňují přirozenější vidění bez nežádoucích změn ve velikosti vnímaných obrazů, což někdy dioptrické brýle způsobují.

Pokud se chcete vyhnout čištění a dezinfikování sportovních kontaktních čoček nebo si užít kempování nebo jiné sportovní aktivity, kde se přespává a kde může být každodenní péče o kontaktní čočky náročná, poraďte se svým očním lékařem, jestli by pro Vás byly vhodnou variantou jednodenní kontaktní čočky.

Na konci každého dne jednoduše pár jednodenních kontaktních čoček vyhodíte a další den si nasadíte nový pár. Nemusíte čočky čistit, ani nepotřebujete žádný roztok.

Suchost očí je problém pro sportovce v zimě, například lyžaře, a pro hráče, kteří drží oči dlouho otevřené bez mrkání, jako jsou například hokejoví brankáři a raketbaloví hráči (pozn. překl.: sport podobný squashi).

Z tohoto důvodu by mohly být vhodnější GP kontaktní čočky. Syndrom suchého oka pro uživatele kontaktních čoček mohou zmírnit také potravinové doplňky jako omega-3 mastné kyseliny, které jsou přítomné v rybím oleji nebo lněných semínkách.

Nejvhodnější korekcí pro suché oči jsou brýle, protože nejsou nasazené přímo v oku a snižují vypařování slz tím, že poskytují ochranu před přímým vystavením se větru.

Mnoho sportovců nemá rádo nošení brýlí, protože se mohou zamlžit nebo sklouznout. Avšak pro sporty jako je například basketbal, mohou být naopak brýle "wraparound" s polykarbonátovými čočkami lepším řešením než kontaktní čočky, protože poskytují očím ochranu.

Orthokeratologie: Další možnost korekce zraku sportovců

Pokud se Vám nepodařilo nosit kontaktní čočky nebo neradi nosíte kontaktní čočky při sportu z jiných důvodů, může být pro Vás vhodnou volbou orthokeratologie.

Orthokeratologie, nazývaná také ortho-k nebo refrakční léčba rohovky, spočívá v nošení speciálně navržených plynopropustných kontaktních čoček v noci během spánku, aby se upravil tvar oka tak, že nepotřebujete během dne ani dioptrické brýle, ani kontaktní čočky.

Orthokeratologie může být zvlášť vhodná v případech, kdy se chcete zbavit nutnosti používat korekční pomůcky a nepřipadá v úvahu operace LASIK, ani žádný jiný korekční chirurgický zákrok.

Nejlepší volba pro Vás? Poraďte se s očním specialistou pro sportovce

Díky rostoucímu povědomí veřejnosti o potřebě chránit si zrak a přání lidí všech generací mít při volnočasových aktivitách optimální zrak a pohodlí, existuje dnes širší nabídka ochranných sportovních pomůcek na oči než dříve. Množství nabízených výrobků však nemusí být znepokojující. Navštivte očního specialistu pro sportovce, který Vám pomůže najít nejvhodnější oční korekční pomůcky odpovídající Vašemu životnímu stylu.

Další blog