(převzato ze stránek www.allaboutvision.com; autor: Aimee Rodrigues) http://www.allaboutvision.com/contacts/faq/contacts-vs-glasses.html
m

Rozhodnutí, zda používat dioptrické brýle nebo kontaktní čočky ke korekci zraku nejvíce závisí na osobních preferencích. Životní styl, míra pohodlí, rozpočet a vkus bývají obvykle hlavními faktory při rozhodování.
Než přistoupíte k samotnému rozhodnutí, zda brýle nebo čočky, uvědomte si, že nevolíte mezi lepším a horším; obě varianty mají svá pro a proti, co se týká vidění, snadnosti používání i zdraví očí.
Dioptrické brýle nabízí v porovnování s kontaktními čočkami mnoho výhod. Vyžadují jen málo čištění a údržby, není nutné se při jejich nošení dotýkat svých očí (čímž se snižuje riziko oční infekce), brýle vyjdou levněji než kontaktní čočky z dlouhodobého pohledu, protože není nutné je nahrazovat tak často.
Není nepodstatné, že brýle umí něco, co kontaktní čočky nedovedou - mohou přizpůsobit množství světla, které se má dostat do oka pro optimální pohodlí a vidění. Konkrétně se jedná o to, že fotochromatické (pozn. překl.: tzv. samozatmavovací) skla jsou průsvitná v místnosti a v noci a automaticky se ztmaví na slunci tak, abyste v jakémkoliv světle viděli jasně a pohodlně. Ačkoliv některé kontaktní čočky mohou filtrovat část UV paprsků, aby se nedostaly do oka, fotochromatická skla brýlí filtrují 100% UV záření a chrání nejen vnitřní oko, ale i jeho vnější části včetně víčka. Brýle mohou také podtrhnout Vaši osobnost a stát se skvělým módním doplňkem!
Na druhou stranu i kontaktní čočky mají mnoho předností v porovnání s brýlemi. Čočky sedí přímo ve Vašem oku, takže vidění, zvláště to periferní, není nijak omezeno. Můžete provozovat různé druhy sportu nebo se věnovat venkovním aktivitám, aniž byste museli dávat pozor, že Vám brýle spadnou nebo se poškodí. Dokonce si pomocí kontaktních čoček můžete změnit barvu svých očí.
Která z možností je právě pro Vaše potřeby a životní styl lepší - brýle nebo čočky? Pro usnadnění Vašeho rozhodování zde uvádíme přehled předností a nedostatků u obou možností.


 
Pro a proti u kontaktních čoček
✔ Kontaktní čočky kopírují zakřivení oční bulvy a tak vytvářejí větší zorné pole a méně omezují vidění v porovnání s brýlemi.

✔ Kontaktní čočky nepřekáží při sportu a cvičení.

✔ S kontaktními čočkami nemusíte řešit, zda ladí s Vaším oblečením.

✔ Na kontaktní čočky obvykle nemá vliv počasí a nezamlží se v chladnu jako brýle. 

✔ Pokud Vás zajímá, jak byste vypadali s jinou barvou očí, můžete experimentovat s barevnými kontaktními čočkami. Dokonce si můžete pořídit speciální čočky, které podtrhnou Váš kostým na maškarním plese nebo během Halloweenu!

✔ Některé čočky mohou během spánku ovlivnit zakřivení Vaší rohovky. Tzv. noční ortokeratologie (OrthoK) dočasně upravuje myopii, takže přes den pak můžete vidět jasně, aniž byste potřebovali brýle nebo kontaktní čočky. 


✖ Někteří lidé mají problém s aplikací kontaktních čoček do oka (osvojení správného postupu a jeho opakování by měly ve většině případů tento problém odstranit). 

✖ Kontaktní čočky snižují množství kyslíku, které se dostane do oka a mohou tak způsobit nebo zhoršit projevy syndromu suchých očí.

✖ Pokud často pracujete na počítači, nošení kontaktních čoček může přispět k projevům syndromu počítačového vidění.

✖ Kontaktní čočky vyžadují náležitou péči a každý den je třeba čistit pouzdro v rámci prevence před závažnými očními infekcemi. Pokud je pro Vás závazek každodenní péče a nutnost měnit čočky v doporučeném režimu příliš náročný, zvažte používání jednodenních kontaktních čoček. 

✖ Když náhodou usnete během dne s kontaktními čočkami v očích, po probuzení jsou výsledkem obvykle suché, zarudlé a podrážděné oči a pocit písku v nich. Pokud se Vám to stává často, zvažte používání kontaktních čoček s delší doporučenou dobou nošení - některé z nich je možné mít na očích kontinuálně až 30 dnů. 
 

Pro a proti u dioptrických brýlí 
✔ Kdo používá brýle, nemusí si sahat do očí, čímž se snižuje pravděpodobnost podráždění očí nebo vzniku oční infekce. 

✔ Pokud máte suché nebo citlivé oči, brýle nebudou tento problém zhoršovat, což se u kontaktních čoček někdy může stát.  

✔ Dioptrické brýle jsou z dlouhodobého pohledu levnější. Brýle není nutné měnit tak často (pokud si je ovšem nerozbijete!) a pokud Vám lékař změní po čase předpis dioptrií, můžete se rozhodnout ponechat si stávající obroučky a jen vyměnit skla.   

✔ Brýlové obruby jsou módní záležitostí  a mohou vypovědět mnohé o Vaší osobnosti i stylu - vzhled Vašich brýlí může odvážně mluvit za Vás. 

✔ Brýle mohou poskytnout očím ochranu před různými vlivy z okolí, jako jsou vítr, prach a drobné částečky poletující ve vzduchu.     ✖ Brýlová skla se nachází ve vzdálenosti asi 12 mm od Vašich očí, takže Vám občas mohou bránit v periferním vidění. Mnoho lidí také uvádí, že je pro ně s brýlemi obtížnější zaostřovat na různé předměty a vidí rozmazaně, když začínají nosit brýle nebo se jim změní dioptrie. 

 

✖ Některým lidem se nelíbí, jak vypadají v brýlích a mají pocit, že jim to ubírá na kráse nebo zakrývá jejich pravý vzhled. 

✖ Pokud máte hodně dioptrií, mohou být skla brýlí příliš silná a nevypadat dobře nebo Vám mohou oči opticky nepřiměřeně zmenšovat nebo zvětšovat.

✖ Na brýle mohou mít vliv různé jevy  - můžete vidět hůř nebo rozmazaně, když Vám na brýle prší nebo když se v chladnu zamlží. 

✖ Některé brýlové obruby mohou tlačit na nos a za ušima a mohou vyvolat bolesti hlavy a celkové nepohodlí. 
 

Kontaktní čočky, dioptrické brýle... Nebo obojí? 
Díky pokroku v technologii výroby kontaktních čoček může většina lidí dnes nosit kontaktní čočky bez problémů, a to i tehdy, když dávají přednost brýlím jako primárnímu způsobu korekce svého zraku. 
Takže rozhodnutí používat jak kontaktní čočky, tak dioptrické brýle - a kdy nosit které - je obvykle věcí osobních preferencí. 
Mějte však na paměti, že i když nosíte výhradně kontaktní čočky, měli byste mít doma jeden pár brýlí podle aktuálního předepsání - pro případ, že potřebujete přestat používat čočky kvůli oční infekci nebo podráždění očí, nebo prostě pro 
 

Další blog