(převzato ze stránek www.visionsource-castlerock.com) http://visionsource-castlerock.com/2017/10/11/how-do-our-eyes-compare-with-cameras/
b

Jestli hodně fotíte, pak už se vám možná stalo, že hotové fotky někdy vypadaly trochu jinak, než co jste viděli hledáčkem fotoaparátu.
Jak se to přihodí? Jak oči, tak fotoaparáty vidí obrazy a jsou si podobné i v mnoha mechanických záležitostech, ale přesto mezi nimi najdeme mnoho rozdílů.

Přirozená clona: duhovka
Oči i fotoaparáty jsou schopné ovlivnit množství světla, které projde čočkou. V očích tuto funkci obstarává duhovka, která se uvolní, aby se mohla zúžit zornice a vpustila do oka méně světla a naopak se napne, aby zornici rozšířila a do oka se mohlo dostat více světla. Ve fotoaparátech plní podobný úkol clona. 

Oční čočky jsou flexibilnější v porovnání s čočkami fotoaparátu
Jedním z hlavních rozdílů mezi tím, jak funguje fotoaparát a jak lidské oko, je to, že čočka v oku může fyzicky změnit svůj tvar při zaostřování na objekty v různých vzdálenostech. Čočka fotoaparátu má pevný tvar, takže pro zaostření je nutné čočku fyzicky přiblížit nebo oddálit od filmu (nebo od snímacího čipu u digitálních fotoaparátů). Dalším rozdílem je to, že naše oči mají každé jednu čočku, zatímco fotoaparáty mohou obsahovat více čoček pro získání co nejostřejšího obrazu.

Subjektivní vs. objektivní zachycení obrazu
Když pořídíte nějakou fotografii, jedná se o objektivní obraz jednoho časového okamžiku a ve všech částech obrazu jsou vidět všechny detaily a barvy. Naše oči jsou schopné vidět přesné detaily a ostré barvy pouze v centrálním zorném poli, nám to tak však nepřipadá, protože se naše oči neustále pohybují.
Drobné kmitavé pohyby vytvářejí v podstatě komplexní obrazy, dokud nemáme úplnou, plně vybarvenou, 3D vizuální mapu našeho okolí. V každém oku máme všichni tzv. slepé místo, ale náš mozek tato místa neustále vyplňuje vizuálními informacemi z jiných úhlů, takže o nich vůbec nevíme.

Naše oči mají vyšší dynamický rozsah
Kde lidské oči předčí fotoaparáty na plné čáře, je jejich neuvěřitelný dynamický rozsah (pozn. překl.: poměr mezi nejsvětlejším a nejtmavším pixelem rozlišitelným na jedné fotografii). Jsme schopní vidět jak v poledne během nejjasnějšího dne, tak uprostřed bezměsíčné noci a očím trvá pouhých 30 minut, než se zcela přizpůsobí světlu nebo tmě.
Existují fotoaparáty, které jsou schopné vidět ve větší tmě než lidé a fotoaparáty, které snesou jasnější světlo, ale žádný z fotoaparátů se nemůže pochlubit větším rozsahem. Proto jsme schopní vidět něčí obličej, pokud dotyčná osoba stojí před jasně osvětleným oknem, ale fotoaparát zachytí pouze její siluetu.

Dbejte na to, aby se Vašim očím dostalo náležité péče!
Když fotoaparát přestane dobře fungovat, jednoduše si pořídíme nový. To samé se bohužel nedá prohlásit o očích, potřebujeme, aby nám sloužily po celý život. Pro dlouhodobé zdraví očí jsou klíčové pravidelné oční prohlídky, během nichž lékař ověří, zda Vaše oči fungují správně a zachytí první signály, pokud se děje něco nežádoucího. Takže pokud jste na oční prohlídce byli už před delší dobou, neotálejte s další návštěvou dlouho!


 

Další blog