http://discoveryeye.org/wearing-contact-lenses-in-winter/
i


Velká zima spojená s větrem, sněhem, deštěm a dalšími rozmary počasí si může vybrat svou daň i na očích. Přestože prší nebo sněží, vzduch v zimním období bývá ve skutečnosti sušší než po zbylou část roku. Toto období může pak být obzvláště náročné pro ty, kdo nosí kontaktní čočky.
Připravili jsme proto pro vás rady a informace, které byste měli vědět o nošení kontaktních čoček v zimním období.
•    Noste sluneční brýle jako ochranu před UV zářením a větrem. Můžete si spálit oči, následkem čehož se dostaví rozmazané vidění a můžete cítit pálení v očích (podobné tomu, jaké znáte, když si spálíte na slunci kůži) po dobu od 24 až do 72 hodin. Sluneční brýle také ochrání Vaše oči před sněhem, deštěm a vším dalším, co by mohl vítr přivát do očí.
•    Vyhýbejte se přímým zdrojům tepla jako jsou teplovzdušné ventilátory a krby. Topení v uzavřených prostorech může snížit vlhkost vzduchu, takže uvažujte o zvlhčovači vzduchu, který pomůže udržet správnou úroveň vlhkosti vzduchu, kterou potřebují oči, aby nedocházelo k jejich vysušování. Tzv. studené zvlhčovače jsou odolnější vůči plísním a bakteriím.
•    Jestliže jsme zmínili téma hydratace, je důležité připomenout, že v zimních měsících obvykle pijeme méně vody, je proto důležité dbát na dostatečný příjem tekutin.
•    Proč, navzdory suššímu vzduchu, oči v tomto období slzí? Tato otázka napadá hodně lidí a odpověď je možná trochu neintuitivní. Všechno, co dráždí oči, včetně suchého vzduchu, vyvolává v očích slzení. Slzné žlázy ve snaze zvlhčit rohovku v oku začnou fungovat na plné obrátky. Jako pomoc ke zmírnění slzení je možné použít oční kapky nebo umělé slzy doporučované pro uživatele kontaktních čoček.
•    V zimě se vysušují nejen oči, ale i pokožka. Snažte se nasadit si kontaktní čočky do očí předtím, než se namažete, zvláště to platí pro ruce. Správný postup je tedy umýt si ruce, nasadit kontaktní čočky do očí a teprve potom použít podle potřeby krém nebo jiný přípravek. 
•    Pravidelně v chladném počasí vyměňujte své kontaktní čočky za nový pár podle doporučení, ať už se jedná o jednodenní, čtrnáctidenní nebo měsíční čočky. Kontaktní čočky pak lépe udrží kyslík, vyvolávají méně podráždění a zvyšuje se pohodlí jejich nošení.
•    Na chvíli si od kontaktních čoček odpočiňte a noste dioptrické brýle. Nahrazení čoček brýlemi po návratu domů ze zaměstnání může udělat divy. Kontaktní čočky vysušují oči svou samotnou přítomností v oku, přidá-li se studený vzduch, situace se ještě zhoršuje.
•    Dopřejte si dostatek spánku, který pomůže i na pocit suchosti a únavu očí. Dostatečně dlouhý spánek Vaše oči osvěží a připraví je na všechno, čím projdou během celého následujícího dne.


 

Další blog