(převzato z fb Coopervision USA, odkaz na článek https://www.womenshealthmag.com/health/contact-lens-mistakes, autor: Aviva Patz)
l

Téměř polovina uživatelů kontaktních čoček si stěžuje na pocit suchosti v očích, který se může zhoršovat při sledování digitální obrazovky. V takovém případě je možné vyzkoušet kontaktní čočky CooperVision Biofinity, nové čočky navržené tak, aby chránily oči před syndromem počítačového vidění a ulevily při únavě očí způsobené sledováním obrazovky. Bohužel jak s těmito čočkami, tak s těmi "standardními", může při nesprávném zacházení a nedostatečné péči docházet ke vzniku nebo zhoršení očních problémů. Je čas zamyslet se nad svými hříchy (většina z nás má na kontě alespoň jeden z uvedených prohřešků) a polepšit se.

Spaní s kontaktními čočkami
Opakované usínání s kontaktními čočkami (i s těmi, které nesou označení "prodloužené" - pozn. překl.: tj. určené pro nepřetržité nošení, lze s nimi i přespávat - max 6 nocí a 7 dní může rohovku (vrstva pokrývající přední část oka) připravit o kyslík a následkem toho se pak dostaví pocit suchosti, nepohodlí, zarudnutí, rozmazané vidění a natékání. A pokud se přidá i nepatrné škrábnutí do oka (mnutím nebo se Vám do něj něco dostane), z kontaktní čočky se může uvolnit bakterie způsobující keratitidu, což je zánětlivé onemocnění, kvůli kterému na pohotovost ročně zavítá téměř 60 tisíc osob se zarudlýma a bolavýma očima. Stát se to může snadno; jedna australská studie zjistila, že u lidí, kteří občas (méně často než jednou týdně) usnou s kontaktními čočkami v očích, je 6,5x vyšší riziko závažné infekce rohovky v porovnání s osobami, které nosí čočky pouze přes den. Nedostatek kyslíku, který se k oku dostává během noci, také desetinásobně zvyšuje riziko ulcerace rohovky - bolestivé otevřené rány na rohovce, která může vést až ke ztrátě zraku, - říká Lisa Park, M.D., hostující profesorka oftalmologie na lékařské fakultě Columbia University v New Yorku.

Sprchování s čočkami
Kontaktní čočky jsou jako trpaslíci: nesnášejí vodu. Voda může způsobit, že čočka nateče, změní tvar nebo se přilepí k oku a poškrábe rohovku a tím usnadní infekčním bakteriím, aby se dostaly do oka. Voda ve sprše, v bazénu, ve vířivce, v jezeru, v řece nebo v moři může obsahovat mikroorganizmy, které se mohou zachytit pod čočkou a způsobit bolestivou infekci, která může ve vzácných případech vést až k trvalé ztrátě zraku. Proto je ve Vašem zájmu pořídit si plavecké brýle a naučit se holit si nohy bez kontaktních čoček - kohoutková voda může obsahovat cizopasníka, který se nazývá acanthamoeba, který se usídlí v oku a může ho vážně poškodit.  

Nevhodná péče
Jediná tekutina, která může přijít do kontaktu s čočkami, je ta speciálně vyrobená pro kontaktní čočky. V jednom průzkumu však jeho účastníci přiznávali, že čočky omývají v různých tekutinách, od piva přes dětský olej, sodovku, vazelínu, limonádu, ovocný džus nebo máslo! Správný je jen jeden způsob: Právě umytýma a osušenýma rukama promnout čočky v čistícím roztoku k tomu určeném, abyste odstranili nános hlenu, další výměšky a usazeniny, které by mohly být zdrojem a místem množení bakterií, pak je pečlivě opláchnout opět fyziologickým roztokem předtím, než je přes noc ponoříte do pouzdra s multifunkčním dezinfekčním roztokem. 

Nedodržování dne expirace
Když z čoček "vymáčknete" ještě pár dnů nošení navíc nad rámec doporučené doby užívání, možná ušetříte peníze, možná ale zaplatíte jiným způsobem: Používání čoček příliš dlouhou dobu může způsobit, že se na nich začnou množit mikroorganizmy a tvořit proteinové usazeniny, které pak umožní rozvoj infekce, a ta může vést k trvalému poškození zraku. Nejlepší je proto neriskovat, ani o jeden nebo dva dny. 

Zanedbání péče o pouzdro
Pouzdro je ideální místo pro množení mikroorganizmů, které mohou vyvolávat v oku infekci. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí by jeho každodenní čištění mohlo snížit počet případů očních infekcí souvisejících s nošením kontaktních čoček na polovinu. Správný postup je tento: Vylijte obsah pouzdra, vypláchněte ho čerstvým čistícím roztokem (pouhé dolití nového roztoku ke starému podporuje množení mikroorganizmů), pak ho obraťte dnem vzhůru a nechte vyschnout na papírovém ubrousku. Každé tři měsíce vyměňte pouzdro za nové, nebo i dříve, pokud se poškodí.

Další blog