informace
presbyopia-330x2202x

Presbyopie je zcela běžná ztráta schopnosti oka ostřit na blízko, která se objevuje v určitém věku. Většina lidí si začíná všímat projevů presbyopie někdy kolem 40. roku života, když začnou mít problém se čtením drobného textu - včetně sms zpráv na telefonu.

Presbyopii se nedá uniknout, i když jste do té doby neměli žádné problémy se zrakem. Dokonce i lidé trpící krátkozrakostí si všimnou, že jejich vidění na blízko se rozostřuje, když nosí své obvyklé dioptrické brýle nebo kontaktní čočky ke korekci vidění na dálku.

Čočka v oku se s přibývajícími léty stává méně pružnou, čímž se snižuje její schopnost zaostřovat na blízko. Vědci odhadují, že téměř 2 miliardy osob po celém svět mají presbyopii.

Ačkoliv se u presbyopie jedná o normální změny v oku spojené se zvyšujícím se věkem, často se jedná o významnou a emotivní událost, protože se jedná o projev stárnutí, který není možné ignorovat a je obtížné ho skrývat. V těch částech světa, kde není běžný přístup k lékařské péči, je presbyopie mnohem víc než jen pouhá nepříjemnost - jedná se o hlavní příčinu zhoršení zraku, která snižuje kvalitu života a výkonnost.

 

Projevy presbyopie

Neklamným projevem presbyopie je, že si musíte držet telefon nebo jiné věci nebo to, co čtete (knihy, časopisy, jídelní lístek, štítky apod.), dále od očí, abyste na ně lépe viděli. Bohužel, oddalováním věcí dále od očí se text zmenšuje, takže se jedná pouze o dočasné a jen částečně úspěšné řešení presbyopie.

I když můžete stále vidět na blízko dost dobře, může presbyopie vyvolávat bolesti hlavu, namáhat oči a způsobovat zrakovou únavu, která pak činí čtení a další aktivity na blízko méně pohodlnými a více namáhavými.

 

Co presbyopii způsobuje?

Presbyopie souvisí s věkem. Jedná se o postupné ztlušťování a ztrátu pružnosti čočky v oku.

Tyto s věkem spojené změny jsou následkem usazování bílkovin v čočce, která postupně ztrácí během času svou elasticitu. S věkem přicházejí i změny ve svalových vláknech obklopujících čočku. Menší pružnost činí zaostřování na blízké předměty obtížnější.

 

Korekce presbyopie

Ke korekci presbyopie je možné používat jak dioptrické brýle (včetně brýlí na čtení), tak kontaktní čočky.

Dioptrické brýle s progresivními brýlovými skly jsou nejoblíbenějším řešením u presbyopie pro většinu lidí starších 40 let. Tyto multifokální čočky bez viditelných čar zajišťují jasné vidění na blízko a poskytují skvělé vidění na všechny vzdálenosti.

Jinou možností korekce presbyopie jsou brýle s bifokálními skly, které však pro mnoho osob s presbyopií znamenají omezenější rozsah vidění.

Lidé s presbyopií si také často všímají, že začínají být citlivější na světlo a odlesky v důsledku změn probíhajících v oku vlivem věku. Z tohoto důvodu mohou být dobrou volbou fotochromatická brýlová skla, která se automaticky ztmaví na slunci.

Další možností jsou brýle na čtení. Na rozdíl od brýlí s bifokálními nebo progresívními skly, které většina lidí nosí celý den, brýle na čtení se používají pouze, když potřebuje člověk vidět lépe na blízko a přečíst drobný text.

Pokud nosíte kontaktní čočky, může Vám oční lékař předepsat brýle na čtení, které pak používáte společně s kontaktními čočkami. Můžete si buď zakoupit hotové brýle na čtení v obchodě bez lékařského předpisu nebo si je můžete pořídit na lékařský předpis ve vyšší kvalitě.

Bez ohledu na to, který typ dioptrických brýlí si vyberete pro korekci presbyopie, určitě zvažte skla s antireflexní úpravou. Antireflexní vrstva eliminuje odrazy světla, které mohou být rušivé a mohou způsobovat únavu očí. Také pomáhá snížit odlesky a zvýšit ostrost vidění při řízení v noci.

 

Kontaktní čočky

Lidé s presbyopií si také mohou zvolit multifokální kontaktní čočky, dostupné jako plyn propouštějící nebo měkké kontaktní čočky.

Jiný přístup ke korekci presbyopie pomocí kontaktních čoček představuje tzv. monovize, kdy jedno oko má korekci zraku na vidění na dálku a druhé na blízko. Mozek se naučí používat každé oko k jinému úkolu. Někdo je z tohoto způsobu řešení problému nadšený, jiní si naopak stěžují na sníženou ostrost zraku nebo ztrátu hloubky vnímání. Protože se lidské oko během života mění, budou i brýle na korekci presbyopie nebo kontaktní čočky vyžadovat časem nový předpis dioptrií.  Oční lékař Vám předepíše silnější korekci na blízko podle Vašich potřeb.

 

Presbyopie jako součást stárnutí

Presbyopie je běžnou součástí procesu stárnutí a my všichni se s ní v nějakém okamžiku po 40. roku života budeme muset potýkat. Ať se rozhodnete pro jakoukoliv korekci, umožní Vám to kdykoliv snadno číst zprávy na telefonu nebo bez problémů předčítat knihu vnoučatům.

Pokud si začínáte všímat projevů a symptomů presbyopie, objednejte se k očnímu lékaři na prohlídku a konzultaci ohledně nejvhodnějšího způsobu korekce presbyopie právě pro Vás.

Další blog