informace
presbyopie

Litujete toho, že kvůli stárnutí se vám zhoršuje zdraví a zrak? Je to přirozené, ale nemusíte! V posledních letech totiž došlo k mnoha objevům, jejichž cílem je pomoci dospělým udržet si s věkem mladistvý vzhled a životní styl. Dokonalým příkladem je potřeba korekce zraku na blízko. Jakmile dosáhnete věku kolem 40 až 45 let, předměty na blízko začnou vypadat rozmazaně díky stavu známému jako presbyopie. Vaši rodiče nebo prarodiče pravděpodobně používali brýle na čtení, jakmile se presbyopie dostavila. Díky moderním kontaktním čočkám vyrobeným speciálně pro stárnoucí dospělé však pravděpodobně nebudete muset nosit brýle na čtení všude s sebou.

Presbyopie: Stane se to i vám?

Krátká odpověď zní "ano "1,2. Presbyopie je normální stav související s věkem, který postihuje každého, kdo žije dostatečně dlouho na to, aby se u něj vyvinul 1,2. Obvykle se objevuje kolem konce čtvrté dekády života - a to i v případě, že jste dříve viděli perfektně 1,2.

Presbyopie ztěžuje zaostřování na blízké předměty v důsledku změn v krystalické čočce oka 1-4. S přibývajícím věkem se tato čočka stává silnější, tvrdší a méně pružná 3,4. Pokud je vám více než 40 let a máte pocit, že musíte držet jídelní lístky a noviny dál, abyste lépe zaostřili, pravděpodobně trpíte presbyopií 1,2.

Pokud vám brýle nevyhovují

Někteří lidé se s nošením brýlí smířili, ať už částečně nebo zcela, ale pokud byste chtěli jinou možnost, poraďte se se svým očním specialistou o přístupu ke korekci presbyopie pomocí kontaktních čoček. V současné době existuje mnohem více možností kontaktních čoček než dříve.

V minulosti byla nejoblíbenějším způsobem kompenzace presbyopie pouze kontaktními čočkami technikou zvanou monovision. Lidé, kteří nosí monovision kontaktní čočky, mají na jednom oku předpis pro vidění na blízko a na druhém oku čočku pro vidění na dálku. Tento přístup se používá dodnes, ale zabraňuje optimální spolupráci obou očí, takže nemusí být ideálním způsobem korekce zraku. Novější možností jsou multifokální kontaktní čočky, které obsahují více zón korekce vidění namísto jedné. Díky tomu mohou obě vaše oči spolupracovat a vy můžete vidět věci na blízko i na dálku.

Multifokální kontaktní čočky

Vzhledem k tomu, že multifokální kontaktní čočky jsou novější technologií, možná jste slyšeli příběhy o některých lidech, kterým kontaktní čočky kvůli jiným onemocněním nebo potřebám životního stylu úplně nevyhovovaly. Naštěstí dnes můžete najít multifokální kontaktní čočky i pro ty nejspecifičtější potřeby. Pokud například rádi nosíte každý den čerstvý pár čoček, multifokální kontaktní čočky MyDay® jsou silikon-hydrogelové, jednodenní kontaktní čočky. Většina očních lékařů se shoduje na tom, že silikon-hydrogelové čočky jsou pro nositele jednodenních kontaktních čoček tím nejzdravějším materiálem 5,6. Je to proto, že propouštějí k rohovce více kyslíku než hydrogelové čočky*. Pokud trpíte astigmatismem i presbyopií, mohly by pro vás být vhodné měsíční torické multifokální čočky Biofinity®.

Výběr měkkých multifokálních čoček byl kdysi velmi omezený, ale dnes je spoustu možností. Když začínáte s jakoukoli multifokální čočkou, nastává adaptační období, během kterého si váš mozek musí zvyknout na nový způsob vidění. Mnoho lidí to však nepovažuje za překážku pro odstranění brýlí na čtení.

 

Silikon-hydrogelové kontaktní čočky s vyšší propustností pro kyslík než hydrogelové materiály minimalizují nebo eliminují příznaky a symptomy spojené s hypoxií během nošení čoček.

1. Presbyopia. National Eye Institute. https://shorturl.at/nGINS. Accessed June 9, 2023.

2. Presbyopia. American Optometric Association. https://shorturl.at/axDKY. Accessed June 9, 2023.

3. Glasser A, Croft MA, Kaufman PL. Aging of the human crystalline lens and presbyopia. Int Ophthalmol Clin. 2001 Spring;41(2):1-15.

4. Rich W, Reilly MA. A review of lens biomechanical contributions to presbyopia. Curr Eye Res. 2023 Feb;48(2):1.82-194. 5.

5. Orsborn G, Dumbleton K. Eye care professionals' perceptions of the benefits of daily disposable silicone hydrogel contact lenses. Contact Lens Anterior Eye. 2019 Aug;42(4):373-379.

6.CVI data on file 2018. Survey results of ECPs in US, UK and Japan, n=300.

Nic v tomto příspěvku na blogu nelze považovat za lékařskou radu ani nemá nahradit doporučení očního specialisty. V případě konkrétních dotazů se obraťte na svého očního specialistu.

Další blog