(převzato ze stránek Ameridké akademie oftalmologie, autor: Reena Mukamal) https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/why-do-humans-have-eyebrows-eyelashes
m

Jak se lidé vyvíjeli, postupně u nich docházelo k ubývání ochlupení na těle a obličeji. Avšak obočí a řasy zůstaly jako výrazná součást našeho vzezření. Jsou důležitými "módními doplňky" očí, a tak si je voskujeme, vytrháváme pinzetou nebo dokonce barvíme. Existuje ale také nějaká biologická nebo funkční příčina, proč máme chloupky nad očima a kolem očí? Vědci a oftalmologové se domnívají, že existuje.

Obočí odvádějí od očí vlhkost a pomáhají definovat vzhled jednotlivce
Oblast se zatočenými, jemnými chloupky nad očima slouží k odvádění nežádoucí vlhkosti - především potu a deště - pryč z očí a pomáhají tak uchovat jasné vidění. Tvar a směr chloupků jsou uzpůsobeny tomu, aby snadněji odvedly vlhkost kolem očí po stranách obličeje. Také poskytují ochranu před světlem a zabraňují prachu a nečistotě, aby se nedostaly do očí.

Odborníci jsou také přesvědčeni, že obočí hraje důležitou úlohu v lidské komunikaci a podtrhuje výraz obličeje. Obočí může zvýraznit vyjádření emocí, jako jsou štěstí, překvapení a zlost. Studie Institutu technologie v Massachusetts (MIT) ukazuje, že obočí mohou být lépe rozpoznatelným ukazatelem identity v porovnání se samotnýma očima.

Některá autoimunitní onemocnění a hormonální poruchy, jako je alopecie, hypofunkce štítné žlázy a systémový lupus, mohou způsobit vypadávání chloupků v obočí.

Řasy chrání oči před podrážděním a fungují podobně jako vousky u zvířat
Řasy jsou chloupky, které rostou na okraji očního víčka. Slouží jako lapače prachu, chrání oko před drobnými nečistotami, které mohou narušovat vidění nebo způsobit infekci nebo poranění. Jsou to "lidské vousky". Řasy fungují jako sensory, když se něco příliš přiblíží oku - jako například hmyz - a spustí reflexní ochranné mrknutí.

Lékař Ivan Schwab, profesor oftalmologie na University of California v Davisu popisuje řasy jako "jedinečné, pokud jde o lidské ochlupení. Zdravé řasy údajně nikdy nezešedivějí. Patří mezi nejkratší chloupky na těle s nejdelší životností. A melanocyty (pigmentové buňky) u kořínků řasových folikul jen zřídkakdy bývají maligní."

Studie z roku 2015 publikovaná v periodiku "the Journal of the Royal Society Interface" ukazuje, že řasy slouží jako filtr vzduchu pro oko. Vědci, kteří prováděli testy na uměle vytvořeném modelu lidského oka a řas, došli k závěru, že řasy snižují vypařovaní slz až o 50% a pomáhají tak udržet oči dostatečně zvlhčené.

Řasy mohou být zdrojem mnoha potenciálních zdravotních problémů, mezi které patří například blefaritida, trichiáza, distichiáza nebo ječné zrno.

Opatrnost při kosmetickém zkrášlování obočí a řas
Barvení obočí a řas se stalo velmi oblíbeným. Tyto metody nejsou schváleny Americkým úřadem pro kontrolu potravin a léčiv a odborníci varují, že barvení obočí a řas může být nebezpečné. Dále také používání přípravků Latisse nebo Bimatropost - forma léku na glaukom, která se také používá pro prodloužení a zhuštění řas - může mít nežádoucí vedlejší účinky. Tmavnutí pokožky kolem očí nebo dokonce tmavnutí duhovky (například z modré na hnědou) jsou vzácné vedlejší účinky, které již nelze zvrátit.

Další blog