Zajímavosti
person-covering-face-with-hands-with-one-eye-showing

Řasy nejsou pouze kosmetickou obrubou očí. Řasy chrání oči předtím, aby se do nich dostala nečistota, která může narušit vidění nebo způsobit infekci nebo zranění. Řasy rostou, vypadávají a jsou nahrazovány novými v přirozeném cyklu každých šest až deset týdnů, podobně jako vlasy na hlavě.

Je normální, když každý den vypadne jedna až pět řas. Někdy může být větší ztráta řas (známá jako madaróza) projevem nějakého hlubšího zdravotního problému v oku nebo v jiné části těla.

Cashback - Moje první čočky

Běžné příčiny místního vypadávání řas

Existuje mnoho důvodů, proč lidem vypadává více řas než je obvyklé. Pokud Vám současně nevypadávají také chloupky z obočí a vlasy na hlavě, ztráta řas může poukazovat na následující:

  • Podráždění kosmetickým přípravkem. Když zůstává nalíčení na oku příliš dlouho, dále nošení a odstraňování umělých řas a používání kulmy na řasy (nahřívací nebo obyčejných kleštiček) jsou důvody, kterou všechny mohou poškodit řasy a urychlit jejich vypadávání. Ztrátu řas může také zapříčinit alergie na řasenku a lepidlo, které se používá při prodlužování řas.
  • Blefaritida. Svědění nebo pálení doprovázené zarudnutím nebo otokem očních víček může být projevem blefaritidy. Jedná se o stav, jehož příčinou je ucpání mazových žlázek v blízkosti kořínků řas, které způsobí chronický zánět a problémy v řasových folikulách.
  • Trichotillomanie. Jedná se o stav, kdy stres nebo jiné emocionální nebo psychické vypětí způsobí, že si člověk začne sám vytrhávat řasy.
  • Rakovina kůže. Vzácněji může být místní vypadávání řas projevem rakoviny kůže na očním víčku. Nádorové onemocnění může narušit růst řas tam, kde se zhoubné buňky šíří.

Mezi další méně běžné příčiny ztráty řas patří chronická nebo vracející se ječná a vlčí zrna, oční rosacea (pozn. překl.: růžovka) nebo roztoči, bakteriální nebo plísňové infekce v jednom nebo v obou očích.

 

Když se k vypadávání řas přidá ztráta ochlupení jinde na těle

Pokud člověku vypadávají nejen řasy, ale také obočí a/nebo vlasy na hlavě, může to poukazovat komplexnější zdravotní problém nebo potíž. Nejběžnější příčiny celkové ztráty ochlupení, včetně řas, jsou:

  • Alopecie. Toto autoimunitní onemocnění způsobí, že tělo napadá své vlastní vlasové folikuly a způsobuje celkovou, částečnou nebo dočasnou ztrátu ochlupení na těle, hlavě nebo obličeji. Dlouhotrvající alopecie je často dědičná. Akutní alopecie - náhlá, dočasná ztráta - se může objevit po operaci, chronické nemoci, horečce, chřipce, anemii, po porodu nebo vlivem stárnutí.
  • Porucha štítné žlázy. Štítná žláza je žláza v krku, která má vliv na hormony v těle. Jak hyperfunkce (přebytek hormonů), tak hypofunkce (nedostatek hormonů) mohou způsobit vypadávání řas a jiného ochlupení. Mezi další běžné symptomy spojené s poruchou funkce štítné žlázy patří změny hmotnosti, srdečního rytmu a krevního tlaku.

Mezi méně běžné příčiny celkové ztráty ochlupení patří:

  • chronická zánětlivá onemocnění jako například psoriáza, revmatoidní artritida, lupus a sklerodermie,
  • chronický stres,
  • nutriční deficit,
  • hormonální změny, například ty spojené s menopauzou a
  • chemoterapie a ozařování.

Kromě toho se může vypadávání vlasů, obočí nebo řas objevit jako vedlejší efekt užívání mnoha léků.

 

Kdy je třeba při vypadávání řas vyhledat lékařskou pomoc?

Neprodleně navštivte svého lékaře v následujících případech:

  • k vypadávání řas dochází na obou očních víčkách,
  • vypadávají Vám také chloupky z obočí a vlasy,
  • připojí se změny na kůži v podobě svědění, zarudnutí nebo jejího odlupování nebo
  • si všimnete jakéhokoliv zhoršení zraku.

 

Jak se dobře starat o řasy

K uchování zdravých řas se doporučuje si každý den umýt obličej včetně očních víček jemným mýdlem a vodou. Žlázy v očním víčku přirozeně řasy zvlhčují, takže není nutné používat pleťová mléka nebo kondicionéry, ledaže by řasy byly výrazně suché. Zdravá strava obsahující bílkoviny, ovoce, zeleninu a dostatečné množství železa také pomůže podpořit zdraví a dobrý stav dlouhých, plných řas.

 

Jak je to s přípravky pro růst řas?

Různé výrobky jsou propagovány jako přípravky podporující růst řas.

Latisse je přípravek na předpis schválený FDA (pozn. překl.: Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, vládní agentura USA) pro podporu růstu řas. Byla provedena klinická studie, která prokázala konzistentní růst řas. S výrobkem je spojeno riziko podráždění očí a očních víček, pigmentace pokožky a duhovky (způsobující změnu barvy modrých očí dohněda) a atrofii periokulárního tuku (zapadlé oči) při dlouhodobém používání.

Volně prodejná séra na řasy mohou způsobit zvýšenou citlivost nebo nežádoucí reakci u  některých lidí. Poraďte se se svým oftalmologem, zda jsou tyto produkty pro Vás vhodné. 

Další blog