https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/first-aid-eye-scratches
i


Co dělat a nedělat, když se škrábnete do oka
Obvykle se nám celkem dobře daří své oči chránit. Chránit oči pomáhají řasy, reflexy nám umožňují pohotově zavřít víčka, aby se nám do oka nic nedostalo a slzy zase vyplaví většinu prachu nebo nečistoty, která se tam dostane. Přesto může k nehodě dojít. Nejčastější příčinou úrazů oka bývají práce kolem domu a zahrady a sport. K neočekávanému poranění oka může však dojít dokonce i při vaření nebo když chováte malé dítě.
Když Vás oko začne bolet, máte pocit, že v něm něco máte nebo slzí a je zarudlé, může být příčinou škrábnutí. Takové symptomy se mohou projevit okamžitě nebo se začít objevovat nebo zhoršovat až několik hodin po poranění. 
Případy poškrábání rohovky se také nazývají abraze rohovky. Jedná se o různě hluboká poranění rohovky, čiré, dokulata zakřivené vrstvy překrývající duhovku a zornici. Rohovka má pro zrak důležitou roli, protože pomáhá směrovat světlo, které vstupuje do oka. Dojde-li k abrazi rohovky, může to zrak negativně ovlivnit. Mohou se projevit další symptomy abraze rohovky jako rozmazané vidění, citlivost na světlo a bolest hlavy.  

Při škrábnutí do oka vyhledejte očního lékaře. Většina těchto poranění bývá drobných a zahojí se sama během několika dnů. Lékař může na ošetření poškrábané rohovky předepsat antibiotické oční kapky nebo mast nebo doporučit použití očních kapek se steroidy k potlačení zánětu a snížení rizika zjizvení.
Nejlepší způsob, jak se ke škrábnutí do oka postavit, je vůbec nedopustit, aby k němu došlo. Pokud se tedy chystáte dělat něco, při čem své oči vystavujete riziku poranění, zajistěte si vhodné ochranné pomůcky na oči. 
Pokud se Vám stane, že se do oka škrábnete, máme pro Vás několik doporučení, co byste měli udělat a co byste dělat určitě neměli:
•    ANO. Vypláchněte si oko fyziologickým roztokem nebo čistou vodou. Pokud nemáte krytku na oko, použijte malou, čistou sklenici. Opřete okraj sklenice o kost na tváři, kde pod dolním víčkem začíná oční důlek. Voda nebo fyziologický roztok může pomoci cizí těleso z oka vyplavit. 
•    ANO. Mrkejte. Mrkání může pomoci vyplavit z oka drobné částečky prachu nebo písku. 
•    ANO. Přetáhněte si horní víčko přes dolní. Řasám dolního víčka se možná podaří "vymést" z oka cizí těleso zachycené pod horním víčkem. 
•    ANO. Noste sluneční brýle. Pokud jsou Vaše oči citlivé na světlo následkem škrábnutí do oka, sluneční brýle během doby hojení zmírní jeho projevy. 
•    NE. Nemněte si oko. Může to být velké pokušení, ale mnutí oka může abrazi zhoršit. 
•    NE. Ničím se oka nedotýkejte. Ani prsty, ani odličovací tampony nebo jiné pomůcky nepomohou odstranit cizí těleso z oka, naopak mohou oko ještě více poranit. Mějte na paměti, že cizí předmět, který způsobil škrábnutí, už v oku nemusí být, ačkoliv Vy máte stále pocit, že v oku něco máte.
•    NE. Nenoste kontaktní čočky. Nošení kontaktních čoček zpomalí proces 
 

Další blog