(převzato ze stránek Americké adakemie oftalmologie, autor: Anne Sumers) https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/travel-tips-your-eyes-only
bla

Představa oční pohotovosti může vyvolávat obavy, obzvlášť pokud jste právě daleko od domova a nejste si jistí, kde pomoc hledat. Oslabený zrak a bolest očí mohou však zkomplikovat orientaci v neznámém městě a navíc, pokud není oko vhodně ošetřeno, mohou vést i k trvalému poškození zraku. Máme pro vás sedm rad, co dělat a co nedělat v péči o oči, když cestujete, které pro vás připravila  Anne Sumers, M.D., zkušená oftalmoložka, klinická mluvčí Americké akademie oftalmologie a velká cestovatelka.

Sbalte si na cestu náhradní pár brýlí
Pokud nosíte dioptrické brýle, berte si s sebou na každý výlet dva páry! " Když mi bylo 14, spadly mi brýle a utopily se mi v moři, když jsem pozorovala ryby v Řecku," vypráví doktorka Sumers. "Zatímco se všichni ostatní vydali na Akropolis, moje maminka a já jsme   strávily den hledáním anglicky mluvícího oftalmologa a superrychlého optika!" Podobně, když nosíte kontaktní čočky, vezměte si s sebou náhradní pár - a také brýle.

Neotálejte s návštěvou oftalmologa
Ačkoliv to může být lákavá představa, neodkládejte návštěvu oftalmologa na dobu, až se vrátíte domů. Okamžité ošetření malých problémů je může uchovat malé. Pokud máte nějakou potíž s očima, se kterou byste normálně šli za oftalmologem, můžete si vhodného očního lékaře vyhledat přes službu "Find an Eye M.D." na EyeSmart, kde se nachází mezinárodní seznam všech členů Americké akademie oftalmologie (pozn. překl.: podobně lze v ČR pro vyhledání očního lékaře využít např. službu "Vyhledat očního specialistu" na stránkách www.coopervision.cz). "Jeden můj pacient si větví poškrábal oko, když lezl na Macchu Picchu v Peru. Kapal si do oka umělé slzy, které mu půjčil přítel, protrpěl čtyři dny  v neuvěřitelných bolestech a domů se vrátil s vážně zaníceným okem. Kdyby vyhledal očního lékaře první den, dostalo by se mu okamžitého ošetření a škrábnutí by se zahojilo během 24 až 48 hodin, aniž by utrpěl poškození zraku nebo mu na oku zůstala jizva."

Buďte připravení na syndrom suchého oka
Chystáte se někam letět? Na palubě letadla vysychají oči každému. Vyjměte si kontaktní čočky, pokud se chystáte na pár hodin usnout nebo si s sebou vezměte volně prodejné kapky na zvlhčování očí.

Nepoužívejte vodu na čištění kontaktních čoček
Vždy mějte pouzdro na kontaktní čočky ve svém příručním zavazadle, a také dvě lahvičky s roztokem na kontaktní čočky. Když se jedna nedopatřením otevře a vyleje, zbude vám ještě jedna náhradní. Pokud pociťujete v očích nepohodlí, kontaktní čočky si vyjměte a uložte je do pouzdra se sterilním roztokem - ne do kelímku (stalo se, že letušky omylem nevědomky vyhodily kelímek s kontaktními čočkami, když pasažér spal). Nikdy kontaktní čočky neuchovávejte ve vodě - voda není sterilní a v některých zemích může dokonce obsahovat bakterie, které mohou v oku vyvolat závažnou infekci. 

Pořiďte si zásobu kapek, které jsou k dostání jen na lékařský předpis
Pokud používáte kapky na lékařský předpis, určitě si s sebou přibalte jedno extra neotevřené balení. "Nepředpokládejte, že lékařský předpis vystavený ve Spojených Státech bude platný v Británii (jak jeden z mých pacientů sám zjistil) nebo že jsou ve Francii k dostání stejné kapky (jak zjistil jiný můj pacient). Pokud potřebujete oční kapky na alergie, glaukom nebo na suché oči, určitě si je vezměte s sebou, a k tomu jedny náhradní!"

Neignorujte změny Vašeho zraku
Jen proto, že nejsou bolestivé, nemusí znamenat, že nejsou závažné. "Jeden pacient mi volal, protože začal vidět mžitky, záblesky a viděl rozmazaně. Příliš se tím nezabýval, protože ho to vůbec nebolelo, chtěl se jen objednat na prohlídku na následující týden, až se vrátí z dovolené. Takové symptomy jsou však projevem odchlípení sítnice. Naštěstí uposlechl moje rady, vyhledal místního oftalmologa a jeho odchlípená sítnice byla následující den ošetřena."

Neignorujte změny Vašeho zraku (tuto radu se vyplatí zopakovat)
Symptomy zraku mohou poukazovat na jiné zdravotní problémy. Když cestujeme, měníme naše návyky ohledně stravování a pití. Rozmazané vidění může naznačovat vysoký krevní tlak, infarkt nebo neléčenou cukrovku. "Jeden můj pacient mi volal z konference, protože začal vidět rozmazaně. Užíval si akci s dalšími účastníky; jídlo, pití, ponocování. Když se dostavil do místní nemocnice, zjistili mu hladinu cukru v krvi asi pětkrát vyšší, než by měla být. Do té doby neměl zdání, že má cukrovku."

Užijte si cestování!
"Nezáleží na tom, kam jedete, všude na vás čeká něco nového, co můžete vidět nebo se dozvědět, takže si dávejte na oči pozor, abyste si svou dovolenou užili na maximum," říká Dr. Sumers.


 

Další blog