Doporučení
closeup-of-pink-eye-on-an-adult-man

Většina případů zánětu spojivek odezní sama během jednoho, maximálně dvou týdnů. Skutečnost, zda můžete příznaky zánětu spojivek (také známého pod názvem konjunktivitida) zmírnit, záleží na tom, jaký typ zánětu spojivek máte a jak závažný zánět je. Měli byste okamžitě vyhledat očního lékaře v následujících případech:

  • Pociťujete bolest nebo máte potíže s viděním.
  • Oči začnou být citlivé na světlo.
  • Symptomy se projevují již déle než týden nebo se zhoršují.
  • V očích se vytváří hodně hnisu nebo hlenu.
  • Infekce se projevuje jakýmkoliv dalším způsobem, např. horečkou nebo bolestivostí.

Zánět spojivek bývá častou příčinou absence dětí ve škole a může se ve školách rychle šířit. Poučte proto své děti, aby věděly, jak se před zánětem spojivek a dalšími infekcemi chránit.

 

Co můžete při zánětu spojivek udělat doma

Pokud nosíte kontaktní čočky, měli byste je přestat nosit po celou dobu zánětu spojivek. Dbejte na to, abyste kontaktní čočky pečlivě vyčistili předtím, než je posléze opět začnete nosit. Úplně nejlepší by bylo začít používat nový pár.

Doporučuje se také přestat používat make-up po dobu, kdy trpíte infekcí. Vyhoďte všechny staré přípravky na líčení očí a pořiďte si nové, až se Vaše oči uzdraví.

Pokud Vám zčervená jedno nebo obě oči a máte v nich nepříjemný pocit, může se jednat o alergický, virový nebo bakteriální zánět spojivek. Někdy je jednoduché určit, jaký druh zánětu máte, jindy je schopen určit příčinu pouze lékař.

 

Domácí léčba bakteriálního a virového zánětu spojivek

Virový zánět spojivek je něco jako běžné nachlazení v oku. Na virový zánět neexistuje léčba a obvykle se čeká, až sám odezní. Virový zánět spojivek by měl odeznít během jednoho až dvou týdnů bez léčení.

Při bakteriálním zánětu spojivek se obvykle v oku tvoří více hlenu nebo hnisu než u virového nebo alergického zánětu. Bakteriální zánět spojivek může být léčen pomocí antibiotik, které Vám předepíše oční lékař.

K zmírnění symptomů u bakteriálního nebo virového zánětu spojivek můžete:

  • použít volně prodejný lék proti bolesti,
  • použít volně prodejné zvlhčující oční kapky (umělé slzy),
  • udělat si na oči na několik minut obklad z žínky namočené v teplé vodě

            - obklad si připravíte tak, že čistou žínku namočíte do teplé vody a dobře vyždímáte, aby z ní nekapala voda

            - žínku přiložíte na oko na dobu, než žínka vychladne

            - tento postup můžete opakovat několikrát během dne, nebo tak často, jak je Vám to příjemné

            - pokaždé je třeba použít čistou žínku, aby se infekce dále nešířila

            - pokud máte infekci v obou očích, použijte pro každé oko jinou žínku

Pokud se Vám k sobě slepují oční víčka, může teplá žínka rozpustit zaschlý výtok, abyste mohli oči opět otevřít.

 

Domácí léčba alergického zánětu spojivek

Pokud je příčinou konjunktivitidy alergie, je důležité se vyvarovat zdroje alergie. Alergický zánět spojivek bude trvat tak dlouho, dokud budete v kontaktu s alergenem.

Alergický zánět spojivek není nakažlivý. Je možné stále chodit do zaměstnání nebo do školy a nikoho dalšího nenakazíte. Pro zmírnění projevů alergického zánětu spojivek můžete:

  • brát léky na alergii nebo použít oční kapky při alergii,
  • přikládat si na několik minut na oči chladnou vlhkou žínku,
  • používat volně prodejné zvlhčující oční kapky (umělé slzy).

 

Mateřské mléko na zánět spojivek?

V některých blogových příspěvcích a na sociálních sítích se občas doporučuje kápnout dětem při zánětu spojivek do oka mateřské mléko. Neexistují žádné vědecké důkazy, které by dokazovaly prospěšnost mateřského mléka při zánětu spojivek a někdy to dokonce může způsobit víc škody než užitku. Oční infekce u malých dětí mohou mít velmi vážný průběh - může se objevit i krvácení. Proto neotálejte s návštěvou u lékaře a nespoléhejte se pouze na "babské rady".

Autoři příspěvků, kteří doporučují použít mateřské mléko při zánětu spojivek, tvrdí, že látky obsažené v mateřském mléce mohou infekci vyléčit a zánět zklidnit. Jedna z mála studií zabývající se tím, zda mateřské mléko může zvládnout vyléčit infekci, však zjistila, že mléko nejen že nepomohlo při nejběžnějších případech zánětu spojivek, ale že se s mlékem mohou dostat do oka nové bakterie.

Pro účely studie bylo shromážděno mléko od 23 zdravých matek v sanfranciské nemocnici. Byl testován účinek mléka při běžných případech zánětu spojivek a také bylo předem zkoumáno, zda obsahuje nějaké bakterie. Byl zjištěn mírný účinek u několika druhů bakterií, ale ne tak dobrý jako mají antibiotika. A hrozilo, že bakterie již obsažené v mateřském mléce by mohly vyvolat jinou vážnou oční infekci.

Na internetu se najde hodně nevhodných rad a doporučení ohledně zánětu spojivek. Nikdy si nedávejte do oka nic, co nedoporučí lékař. Potraviny a bylinné extrakty nejsou sterilní a mohou situaci zhoršit.

 

Čeho se při zánětu spojivek vyvarovat

Při žádném typu zánětu spojivek nepoužívejte oční kapky na zmírnění zarudnutí, jako jsou například kapky Visine. Použití tohoto typu očních kapek může být velmi nepříjemné, máte-li v oku infekci. Dokonce může přispět i ke zhoršení symptomů.

Virový a bakteriální zánět spojivek se může velmi snadno šířit - tak snadno, jako se šíří běžná viróza. Pokud máte infekci pouze v jednou oku, dávejte si pozor, aby se Vám nerozšířila i do druhého. A také dbejte na to, abyste infekci nešířili mezi dalšími lidmi.

 

Jak zánětu spojivek předejít

Dodržování základní hygieny by mělo být postačující k tomu, aby se infekce nešířila mezi dalšími osobami nebo do druhého oka.

  • Každý den si vyměňujte povlečení.
  • Každý den použijte čistý ručník.
  • Často si myjte ruce, obzvláště poté, co se dotknete očí.
  • Nenoste kontaktní čočky, dokud se oči neuzdraví.
Další blog