test-tubes-of-blood-with-std-test-labels

O pozitivních sexuálních volbách je dobře známé, že mají příznivý vliv na zdraví a pocit štěstí. Věděli jste však, že sexuální aktivity mohou mít vliv i na Vaše oči a zrak? Buďte tedy opatrní, abyste v jejich důsledku nepřišli o zrak.

Jste-li sexuálně aktivní, měli byste vědět, jak se šíří sexuálně přenosné choroby (pozn. překl.:

anglicky sexually-transmitted diseases (STDs). Možná ale nevíte, že mnohé z těchto chorob mohou také poškodit oči a zrak. Riziko nákazy můžete snížit tím, že si o této problematice získáte informace, budete o tom hovořit se svým partnerem a provozovat bezpečnější sex. Pokud jste nějakou pohlavně přenosnou chorobu měli, měli byste si promluvit se svým partnerem o možnostech bezpečnějšího sexu.

Herpes a oči

Existují dva druhy viru herpes simplex (HSV). Typ I způsobuje opary na rtech nebo jiných částech těla. Téměř 90 % americké populace se někdy během svého života s herpem typu I setkalo. Typ II  způsobuje genitální opary.

Oba typy se mohou projevit kdekoliv na těle. A oba typy mohou vyvolat vážnou oční infekci - nebo dokonce způsobit ztrátu zraku. Infekce herpes simplex v oku může trvale zjizvit sítnici nebo nasolakrimální (slzný) kanálek. Je rovněž známo, že může vyvolat zánět sítnice, který může vést k zjizvení, odchlípnutí sítnice a následně oslepnutí.

Oba typy viru herpes simplex se přenášejí osobním kontaktem přes pokožku. Herpes se do oka dostane buď přímým kontaktem pokožky obličeje s postiženým místem nebo když si sáhnete rukou do oka poté, co jste se dotkli rukou oparu. Chraňte se a používejte kondomy a latexové blány a pečlivě si myjte ruce. Pokud má Váš partner právě opar, nedotýkejte se postiženého místa.

Syfilis a oči

Syfilis je pohlavně přenosná choroba, která obvykle způsobuje vředy a vyrážku. Může mít velmi vážné následky - někdy i smrtelné - pokud není léčena. Naštěstí může být syfilis léčen antibiotiky v raných stádiích. Avšak újma, kterou na těle způsobí před léčbou, je často nevratná. Když syfilis zasáhne oči, může způsobit zánět spojivek, rohovky, uvei (vnitřní část oka), episkléry (zevní vrstva oka), optického nervu a sítnice. To vše může vést k vážným, dlouhodobý problémům se zrakem, jako je například rozmazané vidění, bolesti a suchost očí.

Nakazí-li se člověk syfilitidou, nemoc postihuje celý organizmus. Nemusí se dostat přímo do oka - syfilis cestuje krevním řečištěm. Při správném používání kondomů poskytují často proti syfilitidě dostatečnou ochranu. Avšak jakékoli syfilitické boláky a vředy, které nejsou zakryty kondomem, zůstávají zdrojem nákazy.

Gonorea a oči

Gonorea (pozn. překl.: kapavka) může infikovat genitálie, anus, krk a oči. Obvykle se šíří mezi partnery, aniž by se projevovala nějakými symptomy nebo jen několika málo. Gonorea může být léčena podáváním léků, v posledních letech se však některé kmeny staly rezistentními na nejčastěji používané léky.

Pokud gonorea zasáhne oči, může vyvolat zánět spojivek s velkým množstvím hnisu, který vytéká z očí. Gonorea se může přenést z matky na dítě během porodu. Gonorea se do očí dostane přímým kontaktem s tělesnými tekutinami během nebo po sexu, dotýkáním se očí během nebo po sexu nebo během porodu. Používání kondomu a bezpečnější sex pomohou předejít většině gonorických infekcí. 

Venerické bradavice a oči

Venerické bradavice neboli kondylomata (condylomata acuminata) patří mezi virové infekce, které se přenášejí přímým kontaktem s pokožkou v místě, kde se bradavice vyskytují. Bradavice se mohou objevit na očních víčkách, na ústech nebo na genitální nebo anální sliznici. V oku se venerické bradavice projeví jako bouličky v barvě kůže a vyvolají dlouhodobé podráždění na povrchu oka.

Virus, který způsobuje venerické bradavice, je jednou z mnoha variací lidského papilloma viru (HPV). Venerické bradavice mohou postihnout oči, dojde-li k přímému kontaktu mezi očima a bradavicemi nebo dotkne-li se člověk očí poté, co sahal na bradavice. Bezpečnější sex a pečlivé mytí rukou mohou riziko snížit.

HIV/AIDS a oči

Virus lidské imunitní nedostatečnosti (HIV, pozn. překl.: human immunodeficiency virus) může způsobit krvácení a cévní nedostatečnost v sítnici. Virus HIV nebo AIDS může také otevřít dveře pro vážnější infekce sítnice po nákaze virem cytomegalovirus (CMV). Infekce CMV může vést k odchlípení sítnice a ztrátě zraku. AIDS může také způsobit nádorové onemocnění nazývané Kaposiho sarkom, který se může objevit na očních víčkách nebo na spojivce.

Infekce HIV může také snižovat odolnost člověka proti vážným infekcím dalších pohlavně přenosných chorob. Kondomy a bezpečnější sex mohou snížit riziko nákazy HIV. U osoby s virem HIV nebo onemocněním AIDS mohou být zasažené i oči, protože cestují krví a tělesnou tkání.

Veš muňka a oči

Veš muňka, běžně nazývaná "filcka", je šestinohý parazit, který se nejčastěji nachází v pubickém ochlupení. Jedná se o jiný živočišný druh než jsou vši, které obvykle nacházíme ve vlasech na hlavě. Nicméně veš muňka se může objevit v jakékoliv ochlupené části těla, včetně obočí a řas. Parazit se zachytí na chloupku a vstřikuje své sliny do pokožky. To způsobuje vytrvalé svědění a pocit pálení na kůži.

Vší je možné se zbavit a nepřenášejí žádné další nemoci.

Další blog