Digitální únava očí
o_6

Syndrom počítačového vidění: Co to je a jak se mu dá předejít?

Elektronická zařízení zabírají stále více a více našeho času a digitální únava očí je stále rozšířenější zdravotní problém. I když nepracujete v kanceláři, čas strávený před obrazovkami smartphonu, tabletu, elektronické čtečky nebo televize snadno přesáhne doporučené dvě hodiny či méně před obrazovkou denně.

Co je syndrom počítačového vidění?

Syndrom počítačového vidění je souhrn různých obtíží postihujících oči a zrak, ke kterým dochází v důsledku sledování obrazovky. Příznaky syndromu počítačového vidění mohou zahrnovat únavu očí, vyčerpanost, rozostřené vidění, bolest hlavy, suché nebo podrážděné oči, diplopii (dvojité vidění), potíže se zaostřením, zvýšenou citlivost na světlo a bolesti krku či zad.

 

Co způsobuje syndrom počítačového vidění?

Sledování obrazovky je pro zrakový systém mnohem náročnější než čtení tištěného textu. Oči se musí potýkat se zátěží jako je záření, odlesky, slabý kontrast a nízké rozlišení.

 

Dá se syndrom počítačového vidění léčit?

Dobrou zprávou je, že syndrom počítačového vidění nevzniká nastálo. Příznaky syndromu počítačového vidění obvykle odezní poté, co se vzdálíte od obrazovky. Počítačovým obrazovkám se však zcela vyhnout nelze, pokud nechceme v práci podat výpověď a odejít žít do přírody. Zde je několik preventivních kroků, které můžete podniknout a chránit tak svůj zrak před poškozením v důsledku přemíry času stráveného před obrazovkou.

  1. Domluvte si schůzku se svým očním specialistou. Prvním krokem v rámci prevence syndromu počítačového vidění je schůzka s vaším očním specialistou. Promluvte si s ním o čase, který trávíte před obrazovkou. Váš oční specialista vám může udělat souborné vyšetření zraku a zkontrolovat v rámci něho ostrost vašeho zraku, schopnost zaostření, uspořádání okohybných svalů a případné problémy s jejich pohybem. Drobnější nekorigované vady zraku se mohou při používání počítače zhoršit a také mohou být u syndromu počítačového vidění rizikovým faktorem.
     
  2. Mrkejte. Při soustředění před počítačem zapomínáme mrkat. To vede k vysoušení, podráždění či pálení očí. Aby naše oči zůstaly vlhké a v pořádku, je nutné mrknout asi 18krát za minutu.
     
  3. Dělejte si přestávky Hledejte různé důvody pro odchod od počítače. Pokud je to možné, telefonujte venku a během obědové přestávky si místo sezení nad telefonem zajděte něco vyřídit. Pokud musíte sedět v kanceláři, řiďte se pravidlem 20/20: každých 20 minut si udělejte přestávku a dívejte se během 20 vteřin z okna. A když už jste u toho, zvedněte se a protáhněte se, to je ještě lepší.
     
  4. Dívejte se na svůj počítač směrem dolů: Pro oči je pohodlnější, když se mohou dívat směrem dolů. Nastavte si obrazovku 10 až 15 cm pod úroveň očí (měří se od středu obrazovky). Obrazovka by od vás zároveň měla být vzdálena přibližně na délku paže. V případě potřeby si přizpůsobte židli a ujistěte se, že máte nohy položené na podlaze.
     
  5. Nastavte si správně světlo. Upravte si pracoviště tak, aby bylo vhodným způsobem osvětlené. Zkontrolujte, zda nemáte na obrazovce odlesk světla a podle potřeby natočte monitor nebo upravte osvětlení. Jestli nemáte možnost osvětlení v místnosti měnit, mohlo by vám pomoci nainstalovat si před obrazovku antireflexní filtr. Únavu očí můžete omezit na minimum tím, že si upravíte nastavení jasu na obrazovce tak, aby odpovídalo osvětlení kolem vás.
     
  6. Vyzkoušejte počítačové brýle. I v případě, že nenosíte brýle po celou dobu, jejich používání na základě odborného doporučení může omezit únavu očí. Jestli nosíte kontaktní čočky, čočky CooperVision® Biofinity Energys® s designem Digital Zone Optics® vám mohou pomoci omezit únavu očí, způsobenou zaostřováním na blízká digitální zařízení.   

 

Nezapomeňte, že když korekce vašeho vidění není optimální, může to mít negativní dopad na váš výkon. Nepokládejte svůj zrak za samozřejmost. Když hodně pracujete, je nutné i zrak podrobit kontrole výkonnosti. Naplánujte si pravidelné vyšetření zraku, ať máte přehled o zdraví svých očí.


Žádné informace v tomto článku na blogu nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení odborného zdravotnického personálu. Pokud máte konkrétní otázky, obraťte se na svého očního specialistu.

Další blog