https://www.aao.org/eye-health/resources/articles
vystrizek

Studenti se musí vyrovnat s velkou zátěží očí, když jsou pod tlakem, aby obstáli u zkoušek. Výsledkem nedostatku spánku, dlouhodobého vysedávání u počítače a dlouhých hodin strávených studiem jsou unavené oči, suché, svědící a bolavé.
Dlouhé hodiny u počítače přispívají k únavě očí, protože méně často mrkáme.
Méně časté mrkání výrazně snižuje zvlhčování oka, a pak v důsledku toho pociťujeme únavu očí, svědění a suchost. Oči také nejsou uvyklé na dlouhodobé zaostření na jeden předmět, jako je například počítač.

Pomoc: Řešením může být připomínka na obrazovce počítače, která Vás upozorní, abyste mrkli, odtrhli zrak od obrazovky a zaostřili na vzdálené předměty. Pohled z okna (podle pravidla 20-20-20: každých 20 minut během práce na počítači se na 20 sekund podívat a zaostřit mimo obrazovku na nějaký předmět nebo výjev vzdálený minimálně 20 stop (asi 6 metrů) je pro oči vhodná přestávka. Základ je dopřát Vašim očím odpočinek.
Pocit suchého oka se běžně dostavuje, když svým očím nedopřejeme dostatek odpočinku, někteří lidé však přirozeně netvoří dostatek slz, které udržují oči zdravé a v pohodlí. Mezi některé běžné projevy syndromu suchého oka patří štípání a pálení v očích, svědivost, zvýšená citlivost na kouř a vítr a nadměrné slzení.

Pomoc: Trpíte-li občas projevy syndromu suchého oka, měli byste vyzkoušet oční kapky, kterým se říká umělé slzy. Jsou podobné opravdovým slzám a pomáhají zvlhčit oči a udržet vlhkost. Pokud  pocit suchého oka přetrvává, navštivte Vašeho očního lékaře.

Kontaktní čočky a spánkový deficit
Pokud uživatel kontaktních čoček zůstává vzhůru a studuje 18-20 hodin nebo i víc s kontaktními čočkami stále na očích, je to téměř stejné, jakoby spal s čočkami, tedy něco, před čím oční lékaři varují. Prodloužené nošení kontaktních čoček je problém u osob, které nosí běžné hydrogelové čočky, neboť tradiční hydrogelové čočky propouštějí méně kyslíku v porovnání s novějšími výrobky, jako jsou silikon hydrogelové čočky. Oko potřebuje kyslík, aby zůstalo zdravé. Bez pravidelného kontaktu s kyslíkem se může rohovka zanítit a vidění se stane rozmazaným. Prodloužené nošení kontaktních čoček může vést dokonce i k infekcím nebo vzniku vředu na rohovce, který může v nejhorším případě způsobit nevratné poškození zraku. Někdy studenti během učení usnou, aniž by o tom věděli (s čočkami v očích).

Pomoc: Střídání kontaktních čoček a dioptrických brýlí v období intenzivního studia. Studenti s nepravidelným spánkovým režimem by také mohli používat kontaktní čočky vyrobené ze silikon hydrogelu, nového materiálu, který má vylepšenou propustnost pro kyslík, což může snížit riziko infekce a nepohodlí.

Tento článek je součástí programu "EyeSmart®" Americké akademie oftalmologie (www.geteyesmart.org).


 

Další blog